Nagyvilág

Hazatértek a bolgár ápolónők

Több mint nyolcévi fogság után kedd reggel megérkezett a bolgár fővárosba a Líbiában megvádolt és fogva tartott hat bolgár egészségügyi dolgozó. Hazatérésük után a bolgár elnök mindannyiukat kegyelmben részesítette.

„Nicolas Sarkozy (francia) elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözlik a várva várt egyezséget, amely lehetővé tette, hogy a több mint nyolc éve fogva tartott ápolónők és palesztin orvos visszatérhessenek Bulgáriába” – áll a francia elnöki hivatal által kiadott közleményben. Szófia már a hat elítélt megérkezése előtt bejelentette, hogy mindannyian kegyelemben részesülnek megérkezésük pillanatában.


A megállapodás fejében Tripoli garanciákat kért az EU-tól arra nézve, hogy az integrációs szervezet tagállamai minden szinten rendezik kapcsolataikat Líbiával. Az afrikai ország biztosítékot kért arra vonatkozóan is, hogy tovább folytatódik az AIDS-vírussal megfertőzött gyerekek gyógykezelése. Az EU és Líbia között erről hétfőn megállapodás született.

Az ápolónőkkel együtt Szófiába utazik Benita Ferrero-Waldnert, az EU külügyi biztosa és Cécilia Sarkozy, a francia államfő felesége is, akik Claude Guéant-nal, az Elysée-palota főtitkárával együtt hétfőn Tripoliban tárgyaltak, közreműködve az ügyben mindvégig ártatlanságukat hangoztató egészségügyi dolgozók kiszabadulásában.

Köszönet Sarkozynek

Georgi Parvanov bolgár elnök telefonon nagyrabecsülését fejezte ki Nicolas Sarkozy francia államfőnek, “amiért Cécilia Sarkozy és Benita Ferrero-Waldner személyesen közreműködött az ügy megoldásában” – közölte a bolgár elnöki hivatal.



Hazatértek a bolgár ápolónők 1

Nyolc év börtön után tértek haza (fotó: MTI)


Cécilia Sarkozy most utazott másodszor Líbiába a bolgár ápolónők ügyében, s csakúgy, mint a július első felében lebonyolított első látogatás alkalmával, ezúttal is bírálat érte őt és férjét a francia ellenzék részéről. Egy szocialista párti képviselő azzal vádolta az alig több mint két hónapja hivatalba lépett Nicolas Sarkozy elnököt, hogy ő aratja le az évek óta a Líbiában fogva tartott hat egészségügyi dolgozó kiszabadításán dolgozó más országok és az EU munkájának gyümölcsét.


Ártatlanok voltak


A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek
megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül időközben 56 meghalt.) A líbiai ügyészség szerint a vádlottak – akiket előbb halálra ítéltek, majd ezt az ítéletet a múlt héten életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták – az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal.

Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik