Nagyvilág

Vacláv Klaus ünneprontó volt

admin
admin

2007. 03. 25. 14:07

Vacláv Klaus cseh államfő már megszületésének napján, vasárnap bírálta a Berlini Nyilatkozatot, amelynek szövegét szerinte csak egy nappal az aláírás előtt kaptak meg. Több vezető üdvözölte a dokumentumot.

Röviddel az Európai Unió jubileumi csúcsértekezletén a tagállamok által szentesített dokumentum aláírása előtt a cseh elnök az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozva csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a nyilatkozat elkészítését szerinte nem előzte meg demokratikus vita. Klaus sérelmezte, hogy egyes országokat nem vontak be kellő mértékben a tervezet kidolgozásába, s hozzátette, hogy – mint fogalmazott – mindez nem mehet így tovább. A cseh államfő azt állította, hogy Prága csak huszonnégy órával a berlini találkozó előtt kapta meg a dokumentum tervezetét, s ezt rendkívül problematikusnak nevezte.

A német kormány – és személy szerint az unió elnöki tisztét betöltő Angela Merkel kancellár – az elmúlt időszakban többször is visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek a soros elnök Németország előzetesen és időben nem egyeztetett volna a tervezet tartalmáról a tagországok illetékes képviselőivel. Megfigyelők szerint erre utal az, hogy a nyilatkozat az eredeti német elképzelésekhez képest több kompromisszumot tükröz, különös tekintettel az alkotmányozásra, amelynek konkrét említése – a berlini törekvések ellenére – kimaradt a dokumentumból. Azon egyébként spanyol kérésre még szombaton este is módosítottak, “beemelve” az illegális bevándorlás elleni, közös erőfeszítések szükségességét.

Ezzel szemben az unió egyik legtekintélyesebb politikusa, az euróövezet elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök ugyancsak egy vasárnapi interjúban azt hangoztatta: nem is olyan nagy baj, ha a nyilatkozat csak közvetve utal az alkotmányra abban a részben, amelyben az EU számára 2099-re megújított alapokat sürget. Az amúgy alkotmánypárti Juncker szerint így lehetett elkerülni azt, hogy az unió fennállását ünneplő Berlini Nyilatkozat rögtön megszületése után a tagállamok között szakadást szítson.

Üdvözölte a dokumentumot Günter Verheugen, az EU ipari – korábbi bővítési – biztosa is. Verheugen szerint a nyilatkozatban foglaltak segíteni fogják az uniót a szükséges reformok végrehajtásában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.