Nagyvilág

Az amerikaiak most Giulianit akarják elnöknek

Az amerikaiak Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert látnák legszívesebben az elnöki poszton 2008 után - derült ki a USA Today/Gallup közös felméréséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A múlt hét végi közvélemény-kutatás adatai szerint az amerikaiak 65 százaléka a republikánus Giulianit tartja legalkalmasabbnak az ország legfontosabb posztjának betöltésére. Őt követi fej-fej mellett, 60-60 százalékkal az ugyancsak republikánus John McCain arizonai szenátor, illetve Hillary Clinton demokrata párti New York-i szenátor, végül Barack Obama ellenzéki illinois-i szenátor 53 százalékkal. A fekete bőrű Obama azonban meglepetést okozhat, mivel alacsony népszerűségi mutatóját ismeretlensége okozza, a megkérdezettek 28 százaléka nem tudott róla véleményt formálni.

Kiből lenne rossz elnök?

Érdekes viszont: arra a kérdésre, hogy a vezető elnökjelölt-aspiránsok közül melyikből válna rossz elnök, Giulianit, McCaint és Obamát is nagyjából minden ötödik válaszoló, 19-20 százalék jelölte meg, Hillary Clinton esetében viszont ez az elutasítási érték sokkal magasabb, 35 százalék.

Giulianiban legtöbben azt a kitűnő politikusi teljesítményt értékelik, amit New York polgármestereként mutatott fel, elsősorban a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően. Sokan tartják tapasztalt polgármesternek, jó, erős vezetőnek. Legnagyobb negatívumai között jelölték meg azt, hogy túlságosan kötődik a Republikánus Párthoz és George Bush elnökhöz.
John McCain legfőbb erénye jelentős szenátusi tapasztalata, valamint katonai tájékozottsága, vietnami veterán múltja. Tisztelik elvhűségéért. A fő kifogás vele szemben az, hogy túlságosan republikánus, Bush-párti. Sokan ellenzik McCain iraki háborús nézeteit, problémaként utalnak idős korára (72 éves lesz 2008-ban).

Hillary Rodham Clinton támogatói elsősorban a szenátor asszony nagy politikusi tapasztalatát emelik ki, amit részben ahhoz kapcsolnak, hogy 8 éven át volt first lady. Nagyra értékelik tudását, intelligenciáját és sokan vallanak vele azonos nézeteket fontos kérdésekben. Ami miatt nem szavaznának rá: nem tartják őszintének és becsületesnek, túl liberális nézeteket vall. Sokan a Bill Clinton körüli szexbotrány miatt távolodtak el tőle, többen indoklás nélkül nem kedvelik a személyét.

Túl fiatal

Az elnökjelöltségre pályázó politikusok közül Barack Obama a legkevésbé ismert, de aki mögötte áll, az fiatalságát, friss, lendületes gondolkodását, új ötleteit, továbbá tudását, intelligenciáját értékeli a leginkább. A többi politikussal szemben nála megjelenik a karizma, a személyes vonzerő, illetve a kiemelkedő szónoki képesség. A legfőbb gondnak a közvélemény viszonylagos politikusi tapasztalatlanságát tartja, ezt a válaszolók különösen nagy aránya, 40 százaléka véli így.

A konzervatív The Wall Street Journal a napokban – rendet kívánva rakni az elnökjelöltségre pályázó nagy számú politikus között – a Gallup által is megjelölt négy személy mellett még John Edwards volt demokrata szenátort és alelnökjelöltet, a republikánus oldalon pedig Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót sorolta a legesélyesebb aspiránsok közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik