Nagyvilág

Göncz Kinga: el kell kerülni a háború eszkalációját

Izraelnek joga van megvédenie magát, de ennek úgy kell történnie, hogy el lehessen kerülni a konfliktus eszkalációját - így foglalta össze Göncz Kinga magyar külügyminiszter az európai uniós, s az ezzel egybecsengő magyar álláspontot az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozása után.

A magyar diplomácia vezetője szerint a tanácskozáson kiegyensúlyozott határozat született a mostani libanoni-izraeli konfliktus ügyében: eszerint a válság előidézésben felelőssége van a Hezbollahnak, de Izrael aránytalanul válaszolt, s most mindenkinek tartózkodnia kell a konfliktus elmélyítésétől. Ugyanakkor elismerte, arra a kérdésre, hogy az EU szerint vajon mi lett volna “arányos” reagálás Izrael részéről a Hezbollah akcióira, a brüsszeli megbeszélésen nem született válasz.

A tanácskozáson Javier Solana, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője beszámolt néhány órával korábbi bejrúti tárgyalásainak eredményeiről. Göncz Kinga szerint Solanának az a benyomása, hogy a libanoni kormánynak nem csak ráhatása nincs a történésekre, de információval is nagyon kevéssel rendelkezik. S emellett az EU képviselője számára úgy tűnt, az izraeli támadások nem sok kárt okoztak a Hezbollah állásaiban: azaz aligha várható gyors megoldás.

A külügyminiszteri tanácskozáson – szintén Solana tájékoztatása alapján – szó volt még az iráni atomprogramról. Göncz Kinga szerint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte, hogy Ali Laridzsánival, a nukleáris kérdésekben illetékes főtárgyalójával folytatott legutóbbi – múlt heti – megbeszélésén nem kapott semmilyen választ, sem arra, hogy miként fog reagálni Irán a nagyhatalmak ajánlatára, sem arra, hogy mikor születik majd meg a teheráni döntés.

A külügyminiszterek tárgyaltak a koszovói kérdésről, a tartomány jövőbeli státusának ügyéről is. Göncz Kinga felszólalásában azt hangsúlyozta: csak az hozhat hosszú távú megoldást, ha a Koszovóban élő szerbek számára biztosítják a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. S itt nem csak az emlékhelyek megóvásáról van szó, de az életfeltételek, így például a megfelelő gazdasági lehetőségek biztosításáról is – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik