Nagyvilág

A Biztonsági Tanács elé kerül az iráni atomkérdés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség utalja a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket. Teherán jelezte: a lépés a "diplomácia végét" jelentené.

Az öt ország – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – diplomáciának a vezetői keddre virradóra Londonban jutottak megállapodásra erről. Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével, vagyis addig, amíg Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója összeállítja hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

Az öt diplomáciavezető német kollégájával együtt Jack Straw brit külügyminiszter londoni rezidenciáján vett részt munkavacsorán, és éjszakába nyúló tanácskozáson hozta meg döntését. Oroszország és Kína eddig ellenezte, hogy a BT hivatalosan foglalkozzon az iráni atomprogram ügyével, és időt kért Irán számára az ügy rendezésére. Moszkva azt szerette volna, hogy a NAÜ csak tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot a vitatott kérdésekről. Beleegyezésük áttörést jelent, mivel a nemzetközi közösség egységesedésére utal a kérdésben.


Márciusig várnak


A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén voltaképpen atomfegyver előállítására törekszik. Esetleges szankciók kivetésére azonban március előtt nem kerülhet sor, Kína és Moszkva ugyanis kikötötte, hogy a NAÜ következő, márciusi tanácskozása előtt nem hozhatnak ilyen irányú konkrét intézkedéseket – írja a BBC.


A külügyminiszterek a négy órán tartó egyezkedés során megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösségnek egyértelműen az iráni vezetés értésére kell hozni: hagyjon fel veszélyes nukleáris tevékenységével. A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.


A “diplomácia vége”


Irán a döntéssel kapcsolatban tiltakozását fejezte ki, és figyelemztetett: az atomdossziénak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitele “a diplomácia végét” jelenti. Hasonlóan nyilatkozott kedden Golamreza Agazadeh, az Iráni Atomszervezet elnöke, az atomenergia ügyeiben illetékes iráni alelnök is, aki kifejtette: semmiféle jogi alapja nincs annak, hogy az iráni nukleáris dossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik