Nagyvilág

Elutasította az orosz urándúsítási javaslatot Irán

Elégtelennek minősítette Irán azt az orosz javaslatot, hogy az atomerőművekbe szánt uránt Oroszországban dúsítsák, és ezzel elejét vegyék a gyanúnak, hogy Teherán titokban atomfegyvert készít.

Ali Laridzsáni, az iráni nukleáris ügyek fő felelőse kijelentette: az orosz javaslat nem elégíti ki Teherán igényeit. Irán korábban hajlandónak mutatkozott egy Oroszországgal való kompromisszumra, ami a konfliktus megoldásának irányába mutatott volna.

A javaslat értelmében az iráni uránt Oroszországban dúsítanák, készítenének belőle atomerőművi fűtőelemet; ez eloszlathatná a nyugati országok azon gyanakvását, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramjának leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, Teherán pedig elkerülhetné, hogy az ügyet a BT elé vigyék – írja a BBC.

Laridzsáni Kínában és előtte Moszkvában is tárgyalt a kérdésről, és szerdán még kedvezően nyilatkozott az orosz javaslatról. Továbbra is fenntartotta viszont fenyegetését, hogy ha az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik, Irán hozzáfog az ipari szintű dúsításhoz. Minden irracionális viselkedés kedvezőtlen hatással lehet a térségre – mondta ismét pénteken.

Nemzetközi nyomásgyakorlás

Bush amerikai elnök üdvözölte az Oroszországgal való iráni együttműködés ötletét, és a megoldás felé vezető út egy döntő állomásának nevezte. Az oroszok felvetették ezt az elképzelést, s én egyetértek vele, mert úgy gondolom, hogy az embereknek joguk van polgári célú, polgári felhasználású atomerőműhöz – mondta. Ugyanakkor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter gyanakvását fejezte ki Irán motivációját illetően, amikor kijelentette: Teherán csupán az időt húzza, hogy ne kelljen a nemzetközi szervezet előtt megjelennie, de az ENSZ BT-n kívüli tárgyalásoknak már lejárt az ideje.


Rice úgy vélekedett, hogy az orosz javaslat iránti teheráni érdeklődés a nemzetközi nyomásgyakorlás szerepéről árulkodik. Azt mutatja, hogy az irániak „szenvednek a melegtől” – fogalmazott az országgal kapcsolatos nemzetközi elvárásokra utalva.


A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa február 2-án tűzi napirendre a kérdést, és eldöntheti, hogy hivatalosan a BT elé utalják-e az ügyet, amit azután nemzetközi szankciók követhetnek Irán ellen.

Irán az elmúlt fél évben több lépést is tett az urándúsítás felé: tavaly augusztusban felújította az urán átalakítását célzó műveleteket, idén január 10-én pedig folytatta a dúsítással kapcsolatos kutatásait. A Nyugat és Izrael számára ez annak a jele, hogy titokban atomfegyverhez akar jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik