Nagyvilág

Beárazták a Fed kamatemelését

Kamatemelést vár a Fedtől az elemzők többsége. Erre az inflációs nyomás miatt van szükség.

A bérek és a munkahelyek számának megugrása is ösztönözheti a központi bankként működő amerikai Federal Reserve (Fed) vezetését, hogy a várakozásoknak megfelelően negyed százalékponttal, 3,5 százalékra emelkedjen az Egyesült Államokban irányadó kamat. Az elemzők beárazták Alan Greenspan és munkatársai immár tíz hónapja tartó emelési trendjét, így csak az okozhat majd meglepetést, ha nem következik be. A döntés  tényénél azonban sokkal fontosabb, hogy mit ír majd a Fed a kamatemelés mellé csatolt közleményében.


A kamatdöntést befolyásoló számok között kedvezőt és kedvezőtlent egyaránt találunk. A lakosság szempontjából pozitív,  hogy a statisztikai hivatal szerint 207 ezerrel nőtt a munkavállalók száma (a munkanélküliek aránya három évtizedes mélyponton, 3,8 százalékon áll), és ezt követték a bérek is: 2005-ben júliusban nőttek a leggyorsabban. Kedvezőtlen viszont a 65 dollár felé közelítő olajár. Ezek együtt további inflációs kockázatot rejtenek magukban, amit alátámasztanak az újabb inflációs számok is. Az infláció jelenleg 1,8 százalékos, azonban a legutóbbi havi adatok szerint – az élelmiszereket és az energiát kivéve – 2 százalék körüli átlagos árszínvonal-emelkedés volt az Egyesült Államokban. Az infláció megugrásának hatékony ellenszere pedig a kismértékű kamatemelés lehet.


Elemzők szerint a Fed, mint egy érzékeny hőmérőt használja a bérek alakulását és a dolgozók számát, valamint a termelékenység bővülését. Amennyiben a bérek gyorsabban nőnek, mint a termelés, akkor a vállalatok áremelésre kényszerülnek, ami szintén inflációs nyomást gyakorol a piacra. Ezt figyeli a legfelsőbb banki grémium, s ennek alapján dönt.


Greenspan a képviselőház Költségvetési Bizottságának meghallgatásán három hete arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérek az utóbbi ideig le voltak szorítva, de ez a trend megfordulni látszik. Ezért a legutóbbi, június 30-ai emeléskor a Fed nyilvánvalóvá tette, hogy mindent megtesz az infláció kordában tartásért. Elemzők e trend folytatását tartják a továbbiakban is valószínűnek, és az év végére 3,75, illetve 4 százalékos irányadó kamatot várnak. Jövő év első negyedére pedig a Bloomberg konszenzusa 4,25 százalékos kamatot jósol, ami negyed százalékkal magasabb, mint az egy hónappal korábbi jóslat.


Elemzők szerint ennél is sokkal fontosabb, hogy – a bérek és a munkahelyek számának növekedésére vonatkozóan – a „measured”, azaz mérsékelt szó szerepel-e a közleményben. Elemzők szerint arra nem kell számítani, hogy a hónapok óta dívó szófordulatot nélkülöznünk kelljen. Hasonlóan állnak hozzá a sportlexikon kérdéséhez. Különleges szokását a Fed jópár hónapja vette fel. A Fed-vezetők ugyanis egy ideje baseball- és golfhasonlatokkal kommunikálnak, így az elemzők és traderek könyvespolcának azóta elengedhetetlen kelléke egy sportlexikon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik