Közélet

Rákosmentén is megcélozza a polgármesterséget a Tisza Párt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A 17. kerületben is indítana polgármesterjelöltet Magyar Péter pártja – írta a 444.hu a Nemzeti Választási Iroda honlapján megjelent adatok alapján. Dálnoki Áron május 3-án vette fel az ajánlóíveket. Ahhoz, hogy tényegesen elindulhasson az önkormányzati választáson, május 6-án 16 óráig 300 aláírást kell összegyűjtenie.

Rákosmente egyébként masszívan fideszes kerületnek számít, 2006-tól Riz Levente, majd lemondása (és nem sokkal később bekövetkező halála) után Horváth Tamás vette át a helyét, aki már 2019-ben is magabiztosan győzte le a DK-s Gy. Németh Erzsébetet, és most is megméretteti magát.

Az ellenzéknek nem sikerült egységbe tömörülnie a kerületben, a szocialista Lukoczki Károly mögött sorakozott fel az MSZP, a DK, a Jobbik és a Párbeszéd, a Momentum viszont Gergely Bálintot indítja. Van még jelöltje a Mi Hazánknak, a Munkáspártnak és az Itthon Rákosmentén Egyesületnek.

Tegnap megírtuk, hogy már több kerületben is indít polgármester-jelöltet a Tisza Párt. Az Index szerint a XI., a XV. és a XXII. kerületben méreti meg magát. A XI. és a XV. kerületben egyaránt a Demokratikus Koalíció politikusa – László Imre, illetve Németh Angéla – a polgármester, míg a XXII. kerületben a fideszes Karsay Ferenc, kihívója pedig az ellenzéki előválasztást megnyerő, ugyancsak DK-s Perlai Zoltán.

Balogh Balázs a XVIII. kerületben nevezhet be a Tisza Párt színeiben a versenybe, amennyiben hétfőig összeszedi az induláshoz szükséges ajánlásokat (300-at). Csütörtökön a Tisza Párt Budapest XI. kerületében induló polgármester-jelöltje, Orbán Árpád István is bekerült a választási adatbázisba, majd a VII. kerület polgármester-jelöltjei között is feltűnt a Tisza politikusa. Lajos Béla eredetileg a Színes Erzsébetvárosért Egyesület nevében mérette volna meg magát, ám helyette Magyar pártja indítja el. Ebben a városrészben is DK-s a polgármester: Niedermüller Péter.

A DK közben petíciót indít, mert aggódnak amiatt, hogy a polgármesteri pozícióban lévő DK-s jelöltjeik elveszíthetik a választást a Fidesszel szemben a Tisza Párt miatt. – „Magyar Péter pártja több fővárosi kerületben is ráindul a Fideszt 5 évvel ezelőtt legyőző, sikeres és népszerű összellenzéki polgármesterekre. Ezeket a hivatalban lévő polgármestereket egy most előkerülő, helyben ismeretlen jelölt nyilván nem tudja legyőzni. A ráindulás azonban veszélyeztetheti az újraválasztásukat, ha megoszlanak az ellenzéki szavazatok.

Ez nagyon veszélyes,

hiszen ezekben a kerületekben 5 évvel ezelőtt éppen azért tudtuk legyőzni a Fideszt, mert mi, ellenzékiek, közös jelölteket állítottunk ellenük – mondta Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője.

– Mindenkit arra kérünk, akinek fontos a Fidesz legyőzése, hogy írja alá a petíciónkat, és tegye egyértelművé: a legkisebb esélyt sem szabad megadni a Fidesznek sehol az országban – mondta a képviselő. „Ha valaki ellenzéki, akkor nincs az a pártpolitikai érdek, amiért cserébe kerületeket vagy városokat dobhat oda a Fidesznek. Ilyet nem szabad tenni, nincs fontosabb közös érdek Orbánék legyőzésénél” – jelentette ki Kálmán Olga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik