Közélet

Több mint ötvenezer kisérő nélküli menekült gyereknek veszett nyoma Európában

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP

Több mint ötvenezer gyermekkorú menedékkérő eltűnéséről számolt be egy összefoglaló jelentés kedden, amely a Lost in Europe elnevezésű nemzetközi újságírói program eredményeit taglalja.

Az egészen pontosan 51 433 feltárt eltűnéses esetben kivétel nélkül olyan gyerekek érintettek, akiknek 2021 és 2023 között veszett nyoma, miután megérkeztek Európába.

A beszámoló szerint az elmúlt hónapokban a Lost in Europe különböző európai országokból gyűjtött adatokat a kísérő nélküli kiskorúak eltűnéséről. Az elemzés kifejezetten az utóbbi három évre terjed ki, az eltűnt kiskorúakat a származási országuk, nem és életkor szerint kategorizálták.

A kutatás az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Moldovára, Norvégiára, az Egyesült Királyságra és Svájcra terjedt volna ki, ám ezek közül csak 20 országból kaptak választ a projektben résztvevő kutatók, és mindössze 13 állam szolgáltatott adatokat. A kutatás adatait részletesen bemutató táblázat szerint Magyarország nem válaszolt a megkeresésre.

A rendelkezésre álló adatok szerint Olaszországban regisztrálták a legtöbb eltűnt kísérő nélküli kiskorút, 22 899-et, ezt követi Ausztria 20 077, Belgium 2241, Németország 2205 és Svájc 1226 menekülthátterű eltűnt kiskorúval.

A jelentés szerint a gyermekek tényleges száma még ennél is magasabb lehet, mivel az adatok gyakran ellentmondásosak és hiányosak, és sok európai ország egyáltalán nem gyűjt adatokat a kísérő nélküli kiskorúak eltűnéséről.

A Lost in Europe 2021-ben is közzétette ilyen adatokat, az akkori kutatás eredménye szerint tizennyolcezer kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tűnt el 2018-ig visszamenőleg.

A Lost in Europe egy nonprofit, határokon átnyúló újságírói projekt, amely az Európába érkezésük után eltűnt migránsgyerekek történeteit vizsgálja és tárja fel. Az általános projektismertető szerint

félő, hogy ezeknek a gyerekeknek a nagy része drogbandák kezébe került, koldulásra kényszerítették őket, emberkereskedők kezébe kerültek, vagy eladták őket a szexiparban.

Más esetekben előfordul, hogy bejelentés nélkül utaztak európai családtagjaikhoz vagy barátaikhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik