Tudomány

Véres csatában foglalták vissza Budát a magyarok

Csanády / Wikimedia Commons
Csanády / Wikimedia Commons

A Görgei Artúr vezette honvéd hadsereg 175 éve, 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ezzel egy 17 napig tartó ostrom ért véget, amely során több mint 300 magyar katona vesztette életét – írja a Rubicon.

A lakosságot bombázta az osztrák parancsnok

A 31 000 fős honvédsereg azután indult el Buda felé, hogy április 26-án, a véres komáromi csatában megfutamították az osztrák főerőket. A történelmi főváros várát mindössze 5000 osztrák védte, ráadásul az erődítmény védelme is elavult volt, így a magyarok jó esélyekkel láthattak neki az ostromnak.

A támadás előtt Görgei üzenetet küldött Heinrich Hentzinek, a budai vár parancsnokának, amelyben arra kérte, hogy a küzdelem során kímélje meg a civil lakosságot. Hentzi válaszul tüzérségével bombázni kezdte a pesti rakparton álló épületsort, később pedig a Víziváros épületeit is.

Hosszú ostrom veszi kezdetét

Erre a magyar tüzérség lőni kezdte a vár falait, megkezdődött az ostrom. A védők kitartása, valamint a tüzérség csekély rombolóereje miatt már az első napokban egyértelművé vált, hogy hosszú küzdelemre kell számítani. A magyarok hiába lőtték május 4-e óta a várfalat, az azon ütött rés még 18-án sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy átjussanak rajta. Csak május 21-én hajnali háromkor sikerült eredményes rohamot indítani, amely során az egyik hadtest átjutott a falakon.

Miután a honvédsereg betört a Várba, a 64. évében járó Hentzi állt csapatai élére, szuronyrohamát azonban elsöpörték, őt pedig a Szent György téren halálos lövés érte. Görgei a sikeres roham előtt parancsba adta katonáinak, hogy minden várvédőt hányjanak kardélre, erre azonban nem került sor: csupán 710 osztrák katona esett el, a többi 4000 fogságba került. A honvédek közül 368 fő esett el, áldozatuknak köszönhetően azonban újra magyar kézre került az ország fővárosa.

Kapcsolódó
Osztrák terrorbombák záporoztak Pestre
Miközben Görgei Budát ostromolta, a védők parancsnoka a civil lakosságot lövette a falakról, amiért fővezérünk szavát adta: minden védőt kardélre hánynak. Végül csak a tüzéreket mészárolták le a dühös honvédek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik