Közélet

Ungár Péter: Karácsony Gergely támogatói rendelték a Publicus kutatását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az LMP társelnöke átláthatóságot kért.

Az LMP frakcióvezetője a Facebookon emlékeztetett rá, hogy Karácsony Gergely a Telexnek azt mondta, hangfelvétele van arról, hogy fideszes közvélemény-kutatók Szentkirályi Alexandra visszalépéséről kérdeznek, másnap pedig a Népszavában kijött éppen erről a Publicus Intézet kutatása. Ungár Péter feltevése szerint a felmérést a Karácsony Gergelyt támogató pártok rendelhették, amit letagadtak, majd

a főpolgármester ezt a Fideszre kente.

Az LMP politikusa szerint minden közvélemény-kutatásnál közzé kellene tenni a megrendelő nevét, hogy az olvasó pontosan tudja, milyen beszédhelyzetből, milyen anyagi érdekek mellett közli az intézmény az adatokat.

A közvélemény-kutatás a politika egyik fontos eszköze. Ezzel semmi baj nincs, de nem árt őszintének lenni.

Ungár Péter szerint a Publicus Intézet a Karácsony Gergelynek kedvező kutatást úgy publikálta, hogy nem írta oda, ezt a DK-MSZP megbízásából tette.

Bár ezt a lap valóban nem tüntette fel, az intézet honlapján olvasható, hogy valójában éppen a Népszava megbízásából készült a felmérés, amely szerint

  • Szentkirály Alexandra visszalépése esetén Karácsony Gergely 47, Vitézy Dávid 36,
  • Vitézy kihátrálásával Karácsony 53, Szentkirályi 25

százalékot szerezne.

A különbség abból adódik, hogy Vitézyre szavazna a fideszesek 63 százaléka, a Tisza Párt híveinek 40, a bizonytalanok 31, az ellenzékiek 8 százaléka. Noha Szentkirályi Alexandra megszerezné a kormánypárti voksok 86 százalékát, Magyar Péter szimpatizánsainak csak 7, a bizonytalanok 6, az ellenzékiek 1 százaléka voksolna rá.

Módszertan

A vizsgálat 2024. május 6 – 10. között készült Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055  fő telefonos és online megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosiak hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az  adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti megkérdezésével kaptak volna. Ez a mintahiba nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik