Gazdaság

Változás a bankkártyáknál, négy nagybanknál is 10 ezer forint felett az éves díj

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Mostanra négy nagyobb banknál is bekövetkezett, hogy az éves kártyadíj meghaladja a tízezer forintot. Az Azénpénzem.hu adatbázisa szerint néhány éve még átlagosan 4 ezer forintból meg lehetett úszni a kártyázást.

Korábban elég nehezen lehetett elképzelni, hogy az éves kártyadíj meghaladná a tízezer forintot, mostanra pedig ez négy nagyobb banknál (CIB, Erste, OTP, Unicredit) is bekövetkezett. Az általunk figyelt többi három (K&H, MBH, Raiffeisen) is kilencezer forint feletti kártyadíjat számít fel. A portál adatbázisa szerint néhány éve még átlagosan 4 ezer forintból meg lehetett úszni a kártyázást.

Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy a készpénzfelvétel díja is erőteljesen nőtt. Jelenleg egy banki ügyfél saját 50 ezer forintjához bankja ATM-jét használva átlagosan majdnem egy ezresért jut. Néhány éve ez a költség nem érte el a 600 forintot. Százezer forintot most majdnem 1,4 ezerért lehet átlagosan felvenni (mindenkinek ajánlható, hogy használja ki a maximum két részletben díjmentesen felvehető 150 ezer forintot, amihez csak egy nyilatkozat szükséges). Magasabb összeggel nem végeztünk kalkulációt, sokan panaszolják ugyanis, hogy az automaták nem feltétlenül adnak ki jelentősebb összegben pénzt. Befizetni viszont lehet.

Az Unicredit július elsejétől változtatja az ATM-be egy tranzakció alkalmával maximálisan befizethető bankjegyek számát. Új típusú, érintő képernyős ATM-ek esetében az egy tranzakció alkalmával befizethető bankjegyek száma 200 darab, a régi típusú, nyomógombos ATM-ek esetében pedig 50 darab lehet tranzakciónként (jelenleg csak ez utóbbi szerepel az aktuális feltételek között).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik