Tech

Scarlett Johansson szerint direkt lophatta el a hangját az OpenAI

Nathan Congleton/NBC via Getty Images
Nathan Congleton/NBC via Getty Images

Az OpenAI a napokban bemutatta az első multimodális modelljét, melyet immáron hang-, kép-, és szöveg segítségével is instruálhatnak a felhasználók. A bejelentés után többen is megjegyezték, hogy a GPT Omni hangja a Joaquin Phoenix főszereplésével készült A nő című filmben látott MI-re emlékezteti őket, most pedig kiderült, hogy ez nem véletlen.

A filmben a robot hangját adó Scarlett Johansson azzal vádolta meg az OpenAI-t, hogy a beleegyezése nélkül másolták le a hangját – írja a Reuters.

A meggyanúsításra azután került sor, hogy a ChatGPT anyacége bejelentette, hogy törli a Sky elnevezésre hallgató hangot. Sam Altman, a cég igazgatója jelezte, hogy bár valóban megkeresték a világhírű színésznőt (kétszer is), de erre csak azután került sor, hogy már megtaláltak a Sky névre hallgató asszisztens szinkronszínészét.

Amikor meghallottam a kiadott demót, megdöbbentem, dühös lettem, és nem hittem el, hogy Mr. Altman olyan kísértetiesen hasonló hangot hozott létre az enyémhez, hogy azt a legközelebbi barátaim és a híroldalak sem tudták megkülönböztetni.

A színésznő szerint Altman szándékosan másolhatta le a hangját, ugyanis a bemutató után a filmhez való hasonlóságáról posztolt a cégtulajdonos. Johansson jogi tanácsadót keresett fel az ügyben, hogy megtudja, miként hozták létre a végleges hangot.

A vita azért is érkezik különös időpontban, mert a statiszták és színészek helyett alkalmazott mesterséges intelligencia kérdése az egyik legforróbb vitapont most Hollywoodban, így különösen érdekes, mi lehet az eljárás végkifejlete.

Kapcsolódó
Emberi hangon beszél és nevet az új ChatGPT
Az Omni elnevezésű, több médiumban is fejlett modell elképesztő előrelépést jelez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik