Élet-Stílus

Ideje túllépni azon, hogy az erkély két műanyagszéket és a muskátlit jelenti

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Nem kell okleveles kertésznek lennünk ahhoz, hogy oázissá változtassuk az erkélyünket, ezt bizonyította be a Praktiker Így turbózd fel az erkélyed elnevezésű workshopja, ahol megtudtuk a választ a nagy öntözési dilemmára, de azt is, mennyi lehetőség rejlik egy árnyékos erkélyben.

Nem szükséges ahhoz hatalmas kert, hogy a városban is megteremtsük a magunk kis zöld környezetét: néhány virágládával, fényfüzérrel és némi elhivatottsággal bárkiből lehet erkélykertész. A Praktiker pedig nemcsak eszközöket adott hozzá, hanem meg is mutatta, hogy kell: az áruházlánc Mester utcai üzletébe szervezett eseményén annak házigazdájával, Orosz Barbarával ültettünk el néhány palántát, Füzesi Melinda, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője értő tanácsaival és segítségével kiegészülve.

Farkas Norbert / 24.hu

„A kert egy nagyon látványos dolog, és mi emberek, szeretjük a látványos dolgokat. Elkezdünk ezzel foglalkozni, és napok, hetek múlva látjuk is az eredményét: elkezd virágozni a növény, zöldell a pázsit, nyílnak a bokrok. Ha az emberek foglalkoznak a környezetükkel, büszkék leszünk arra, amit a mi szakértelmünkkel és az ő elhivatottságukkal a saját otthoni környezetük szépítése területén el tudunk közösen érni” – hangsúlyozta Sommer Ádám, a Praktiker Marketing és Online Szolgáltatások Igazgatója, aki kicsit visszavezette azt, miért is válhat könnyen az ember szenvedélyévé a kertészkedés.

Farkas Norbert / 24.hu Sommer Ádám, Füzesi Melinda és Orosz Barbara

A workshop pontosan azt adta, amit a címe is ígért: fontos tippeket azok számára, akik feldobnák erkélyüket, és kilépnének abból a sztereotípiából, amit erről gondolni szokás – ahogy Füzesi fogalmaz –:

az erkély sokak fejében két műanyagszéket és egy műanyag terítővel letakart asztalt jelent, ahová nyáron kivisszük a szobanövényeket.

Az áruház kertosztályán felállított ültetőállomáson aztán gyorsan ki is derült, hogy néhány jó ötlettel, szép palántával és némi elhivatottsággal nagyon könnyen csinálhat bárki oázist a balkonjából.

Májust írunk, sokak fejében ez már olyan dátumot jelez, amikor el vagyunk késve a növények ültetésével, Füzesi szerint azonban a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nincs még késő, sőt. Nagyon sok mindent tudunk még ilyenkor is magról vetni, például levélzöldségeket, káposztaféléket.

Farkas Norbert / 24.hu

A palántázásra ráadásul a május közepe a legideálisabb, ugyanis akkor már elmúlnak a talaj menti fagyok, tehát biztonságban meg tudnak erősödni a növénykék.

A legfontosabb szempontok, amikor belevágunk az erkélykertészkedésbe:

Az erkély tájolása

Ez, pontosabban a fénymennyiség határozza meg, hogy milyen jellegű növényeket ültethetünk, ám nem csak ebben fontos szempont ez. Füzesi tapasztalat szerint például sokan kerti bútort elsődlegesen a dizájn alapján választanak, és mellélőnek, és erre hozott is egy szemléletes példát: a fémbútor hiába szép, ha egész nap süti a nap, nem a legkellemesebb ráülni. Egyrészt tehát a berendezés, másrészt a növények szempontjából is elsődleges a természeti adottságok feltérképezése.

Farkas Norbert / 24.hu

A jó minőségű ültetőföld

Használhatunk általános virágföldet is, de mindenképp adjunk hozzá balkon vagy muskátlis földet is, mert ezek plusz tápanyaggal dúsítottak, illetve komposztot. Ha ezeket a szerves anyagokat rétegekben helyezzük el, amikor bomlásnak indulnak, tápanyagot termelnek, és ez kedvez a növény fejlődésének. A földet célszerű minden szezonban cserélni. Ha egynyári és balkonnövényeket ültetünk, érdemes balkon és muskátliföldet választani.

Farkas Norbert / 24.hu

Tápoldat

A növények fejlődése érdekében rendkívül fontosak, ráadásul Füzesi kiemelte, hogy ma már remek biotápoldatok állnak a vevők rendelkezésére, amelyekben minden fontos tápanyag megtalálható, ezek univerzálisan használhatók minden növényre. Egy kivételt említett, amelynek nemcsak speciális tápoldat, de speciális föld is kell: a savanyú PH-t kedvelő növények, például a hortenzia, magnólia, bogyós gyümölcsök (többek közt az áfonya is).

Öntözés

Talán ez az egyik legégetőbb kérdés, a kezdők ugyanis hajlamosak túl vagy alulöntözni a növényeket. Füzesi elárulta, hogy nyáron például nem létezik olyan fogalom, hogy túlöntözés, a tikkasztó melegben nincs az a vízmennyiség, ami megártana a növényeknek, tavasszal azonban elég 2-3 naponta öntözni. Arra a kérdésre, mit tegyünk, ha napokra otthagyjuk a növényeket, a drágább, programozható automata öntözőrendszerek mellett pénztárcakímélő megoldásnak az ún. birdie-t ajánlotta, amelynek kupakhoz hasonlatos alját a virágföldbe kell szúrni, és egy műanyag üveget rácsavarni. Az agyagból készült kupak lassan és fokozatosan engedi majd a vizet, így átvészelhetik a növények a nyaralást.

Farkas Norbert / 24.hu

De mégis mit ültessünk?

Füzesi szerint vannak növénytípusok, amelyeket az is bátran választhat, aki semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik a kertészkedés terén.

Ilyenek a varjúhájfélék, a kövirózsák, a molyhos levelű növények, mint amilyen az örök klasszikus muskátli – ezen a téren azonban fontos kiemelni, hogy az álló muskátli bírja jobban a sok napfényt, a futó változat inkább a félárnyékot szereti.

Farkas Norbert / 24.hu

Így van ezzel a legtöbb növény is, rengeteg dísznövény, zöldség és a fűszernövény-palánták is a félárnyékban érzik magukat a legjobban, a boltban ezt egy félbevágott nap-piktogram jelzi.

Napos erkélyre a mediterrán növényeket ajánlja, ám egy fontos trükköt is megosztott a szakértő: az ilyen típusú növényeket az üzletből hazahozva előbb szoktassuk hozzá kinti klímához, először csak néhány órára rakjuk ki az erkélyre. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik árnyékos erkéllyel rendelkeznek: ide mehetnek az örökzöldek, a fukszia, a szívvirág, az árnyékliliom, a tűzeső, és bár Füzesi előbb óva intett a díszfüvek árnyékos helyre ültetésétől, mivel tövük nap nélkül szétesik, elárulta, hogy a szálkafű remekül bírja az ilyen jellegű helyeket.

Szintén jó ötlet lehet a manapság egyre népszerűbb magaságyás, amelynek épp helytakarékossága teszi tökéletesen alkalmassá ahhoz, hogy az erkélyen is használjuk. Ez ugyanis egy remek megoldás arra, hogy nagyon kis felületen is tudjunk egész nagy terméshozamú palántákkal gazdálkodni. A workshopon a magaságyásba fűszernövényeket ültettünk, amelyekről azt is megtudtuk, hogy bár sokan a konyhában tartják őket, nem bírják ott sokáig, sokkal jobban érzik magukat az erkélyen.

Farkas Norbert / 24.hu

A workshop során Füzesi szinte bármilyen témában szívesen válaszolt a kérdésekre, ezek közül álljon itt néhány talán sokak számára meglepő tény, illetve tanács nem csak a balkonkertészkedéssel kapcsolatban:

  • A fűnyírás során érdemes a nyesedéket otthagyni, mert ez egy ingyenes tápanyagpótlás.
  • Ha szamócát választunk – szintén kiválóan alkalmas az erkélyre –, arra érdemes figyelni, hogy a tenyeresen összetett, háromrészű levélszerkezetében meglegyen a középső, ún. szívlevele, ekkor lehetünk biztosak benne, hogy életerős a palántánk.
  • A bazsalikomot a felső részén csípjük le, így tud majd újabb hajtásokat hozni.
  • Az orchideát a közhiedelemmel ellentétben nem célszerű szórófejes flakonnal öntözni, mert árthat neki, bedohosodhat a növény. Egyedül az olyan szórófejes megoldás jó, amely szinte tényleg csak páraszerű folyadékot ereszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik