Közélet

Kele János Ungár Péternek: Tudom, hogy ostobának tartasz minket, Péter, de hidd el, nem vagyunk azok

Vörös Szilárd / MTI
Vörös Szilárd / MTI

Az bizonyos, hogy sokat tanult a miniszterelnöktől

– írta Facebook-oldalán Kele János, a Momentum elnökségi tagja azokra a szavakra reagálva, amelyeket Ungár Péter LMP-társelnök mondott el a Partizánnak adott intejrújában. A beszélgetés témája leginkább az volt, hogy a múlt héten kiderül, Ungár Péter nővérének adriai villájában nyaralt idén Orbán Viktor miniszterelnök.

Ungár azt mondta, ő is járt már abban a bizonyos villában, idén nyáron is, de nem akkor, amikor Orbán is ott volt augusztusban. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a minszterelnök fizetett-e a villa használatáért, ahogy arra sem, hogy más is volt-e ott vele. Ungár többször elmondta: nem érti, hogy ő ebben az ügyben miért lett fontos.

Érzem (…) az elkényeztetett, címeres pólyába született milliárdosgyerekekre jellemző fennhéjázó gőgöt, a mély intellektuális megvetést és lenézést. Ő jobban tudja. Ő látta, ő találkozott vele, ő hallotta beszélni. Ő levonta a következtetést. Ő, ő, ő. A világ közepe. A bezzeggyerek

– jellemezte politikustársát Kele, hozzátéve, hogy Ungár épp a lényegről nem beszél: nem beszél a félmilliárdos osztalékról, ahogy arról sem, hogy a cége adómentességet és illetékkedvezményt az államtól. A Partizán interjújában csakugyan többször elhangzott, hogy miközben BIF, a cég, amiben Ungárnak tulajdonrésze van, az elmúlt tíz évben gazdasági előnyökhöz, állami megbízáshoz is jutott, a kormányfő most épp egy olyan nyaralóban tölti az idejét, amelynek tulajdonosa gyarapodott az állami döntések következtében. Az LMP politikusa erre úgy reagált, nem fog elnézést kérni azért, mert pénzt örökölt, és azért sem, hogy kik a családtagjai.

Kele szerint viszont nincs komolyan vehető magyarázat arra, hogyan lehet valaki ellenzéki pártvezér úgy, hogy „a jövedelme tekintélyes része a NER-től függ”.

„Vagy higgyük el, hogy abban az országban, ahol sportriportereket rúgnak ki egy rosszul elhelyezett lájk miatt, Orbán Viktor szemet huny egy »ellenzéki« vezető milliárdos osztaléka, állami megrendelései, adókedvezményei fölött? Tudom, hogy végtelenül ostobának tartasz minket, egyszerű embereket Péter, de hidd el: ennyire nem vagyunk azok” – írta Kele.

A Momentum politikusa aztán posztja végén leszögezte, nem tudja elképzelni, hogy a Momentum elnökségi tagjaként valaha támogasson olyan előterjesztést, amely egy ilyen modellben működő, megítélése szerint a rendszerrel és a NER-rel kiegyező párt jelöltjeinek támogatásáról szól.

A két politikus között a napokban volt már egy kisebb szópárbaj, amikor Ungár azzal támadott vissza, hogy Kele korábban az Orbán-kormánynak dolgozott.

A miniszterelnök nyaralásával kapcsolatban Ungár egykori párttársa, Hadházy Ákos is megszólalt, ő arra kérte Ungár Pétert, hogy ilyen körülmények között ne üzleteljen Orbán Viktorral.

Kapcsolódó
Ungár Péter nővérének adriai villájában nyaralt Orbán
Az LMP-társelnök elismerte, hogy a testvéréé a villa, de állítása szerint nincs beleszólása abban, hogy kik nyaralhatnak ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik