Belföld

Hadházy: Nem azt kérjük Ungártól, hogy ne beszéljen Orbánnal, csak azt, ne üzleteljen vele!

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az utóbbi idők legnagyobb botrányát jelenti az, hogy a miniszterelnök az Ungár család luxusnyaralójába sasszézott be az adriai csobbanás után

– így fogalmazott a szombati Facebook-posztjában Hadázy Ákos független parlamenti képviselő.

Mint ismert, Orbán Viktor az augusztusi vakációja egy részét egy olyan, 350 négyzetméteres tengerparti villában töltötte a horvátországi Opatijában, amely Ungár Péter LMP-társelnök nővérének kizárólagos tulajdonában áll. Ungár maga is reagált a pénteken kipattant hírre: kifejtette, hogy szerinte „úgy helyes, ha a miniszterelnök nyaralni megy, akkor kivesz egy szép szállodai szobát és kifizeti. És a dolog mögött felsejlő ördögi összeesküvés miatt azt is el kell mondanom, hogy a családunk tulajdonában álló cég bevételének töredéke származik állami forrásból.”

Hadházy a történtekre reagálva most azt írja: „Nehezen tudom eldönteni, hogy Ungár Péter tényleg nem érti, mi a baj a közte és az Orbán-rendszer között fennálló üzleti kapcsolattal, vagy csak játssza a hülyét. Nem, senkinek nem az a gondja, hogy az édesanya Schmidt Mária, ő pedig néha összefutott az ebédlőasztalnál Orbán Viktorral. Tisztában vagyunk vele, hogy a családját senki sem válogathatja meg, de az üzletfeleit viszont annál inkább!”

Hadházy hosszan ír arról, hogy milyen üzleti tevékenységet folytatott az elmúlt években a közvetve Ungár Péter résztulajdonában álló, ingatlanhasznosítással foglalkozó BIF Nyrt., és abban milyen szerepe volt az állami-kormányzati kapcsolatoknak.

A probléma, amit Ungár Péter nem akar megérteni, a pénz útja, ami a következő: a becsatornázott közpénzeknek és egyéb kormányzati szívességeknek hála komoly nyereség keletkezik a BIF-nél, amit osztalékként kifizetnek az Ungár család cégének (ebben az évben ez 6,8 milliárd forint volt). Ebből a cégből kapja meg a saját részét Ungár Péter és a nővére is (több mint egymilliárdot fejenként). Aztán az egész folyamat végén Orbán Viktor ott vendégeskedik Ungár Anna horvátországi nyaralójában. A kör bezárult, Ungár Péter pedig hiába játssza az ellenzéket, nagyon nem hiteles.

Hadházy úgy fogalmaz: „Nem azt kérjük, hogy családi helyszíneken összefutva ne beszéljen Orbánnal, bár a Fidesz eddigi gazemberségei és bűnei után az is elvárható lenne. Hanem azt kérjük, hogy ne üzleteljen vele!”

Nem vagyok befektetési szakértő, nem akarok tanácsokat adni, de ha Ungár Péter komolyan gondolná, hogy neki (akár csak hosszú távon is) a kormány megbuktatása a célja, talált volna megoldást, hogy ezt a súlyos pénzügyi összeférhetetlenséget megoldja. De nem tette, így most ne lepődjön meg rajta, ha ezt az orra alá dörgölik!

– írja a független képviselő.

Kiemelt kép: Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke (j) és Ungár Péter képviselőjelölt (b) az LMP választási eredményváró rendezvényén a budapesti Danubius Hotel Arenában 2018. április 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik