Közélet europoli

A magyarok többsége szerint a nő feladata a gondoskodás, a férfié meg a pénzkeresés

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

A magyar lakosság 79 százaléka szerint a férfiak legfontosabb feladata a pénzkeresés – derül ki az Eurobarometer adataiból. Ennél többen csak Bulgáriában gondolták így, miközben az uniós tagállamok átlaga 43 százalék. Sőt, a svédeknek már csak a 10 százaléka, a dánoknak pedig a 17 százaléka véli úgy, hogy a férfiaknak elsősorban pénzt kell keresni.

Ugyanilyen arányban (78 százalék) válaszolták azt a magyar megkérdezettek, hogy a nők legfontosabb feladata a gondoskodás az otthonról és a családról,

és ebben a kérdésben is csak Bulgária előzött meg minket (81 százalék), az uniós átlag pedig 44 százalék volt.

Az Európai Unió most induló, a nemi sztereotípiák leküzdését célzó kampánya felhívja a figyelmet arra, milyen kevés magyar gondolja úgy, hogy az apáknak is el kellene menni gyesre: alig több mint a megkérdezettek fele támogatta ezt, ez Európán a legalacsonyabb arány. A skála másik végén Svédország áll 96 százalékkal, de még Lengyelországban is 81 százalékos volt a támogatók aránya.

Azt is kiemelték, hogy az ilyen sztereotípiák nemcsak a társadalmi szerepekre, hanem a hiedelmekre is hatással vannak:

a magyarok 21 százaléka szerint például nem elfogadható, ha egy férfi sír,

míg 87 százalékuk úgy vélte, hogy a nők inkább az érzelmeik alapján hoznak döntéseket. Ez utóbbinál az uniós átlag is elég magas, 69 százalék.

A magyar lakosság 57 százaléka úgy gondolja, hogy a férfiak ambiciózusabbak a politikában, mint a nők, ez több mint 20 százalékponttal magasabb az uniós átlagnál. A magyarok túlnyomó többsége azonban támogatna olyan jogi lépéseket, amelyek biztosítják az egyenlőséget a politikai téren a férfiak és nők számára.

Van is mit bepótolni:

a hatalmi pozíciókra vonatkozó nemi egyenlőségi indexen 2022-ben az utolsó helyen álltunk az Európai Unióban,

júliustól pedig tovább romlik a helyzet, hiszen Varga Judit lemondásával már egyetlen nő sem lesz a magyar kormány tagjai között.

Ami a munkaerőpiacot illeti, annak ellenére, hogy a nők az európai lakosság 51 százalékát teszik ki, és Magyarországon a 30–34 éves korosztályban 10 százalékkal magasabb a diplomás nők aránya, mint a férfiaké, a nők továbbra is alulreprezentáltak a munkaerőpiacon. A sokszínűség hiánya különösen a természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai ágazatokban, valamint a vezető pozíciókban mutatkozik meg.

Az Eurostat adatai szerint az EU-ban a nőknek csak 67,7 százaléka dolgozik teljes munkaidőben, szemben a férfiak 78,5 százalékával, ráadásul a fizetetlen gondozási és háztartási munka egyenlőtlen megoszlása aránytalanul nagy terhet ró a nőkre, még akkor is, ha teljes munkaidőben dolgoznak.

Azzal ugyan a magyarok túlnyomó többsége is egyetért, hogy a nők kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak, az azonban nem derül ki a számokból, hogy ezt igazságtalannak tartják-e.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik