Közélet

Szijjártó Pétert szavazták meg Győr díszpolgárának, Borkai neve kikerült az előterjesztésből

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter lesz idén Győr díszpolgára, Borkai Zsolt volt polgármester neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került be, így nem is szavaztak róla a győri képviselők, számolt be róla a Telex.

A lap tudósításában emlékeztet, Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselő jelölte díszpolgári címre a horvátországi szextúrájába belebukó volt városvezetőt, majd Borkai ezt azzal lovagolta meg, hogy azt mondta: szerinte megérdemelné ezt a díjat.

Borkai neve végül már nem volt az előterjesztésben, aminek a hátterében az állhat, hogy Hajtó és Dézsi Csaba András polgármester kapcsolata az utóbbi időben nyilvánosan is megromlott.

Szijjártó viszont a város díszpolgára lett. A külügyminiszter és Dézsi Csaba András baráti kapcsolata helyben legendás.

A tárcavezetőn kívül más nem kapott címet, pedig négyet is kiadhattak volna. Hasonlóra az elmúlt tíz évben nem is volt példa a városban.

Szijjártó esetében a Telex szerint az indoklásban többek közt az szerepelt, hogy hitt benne és sokat tett a győri Széchenyi István Egyetem modernizálásáért, valamint hogy a győri gazdasági élet szereplőivel, nagyvállalataival kiváló kapcsolatot ápol, az Audi és a győri iparfejlesztés elkötelezett támogatója.

A lap értesülései szerint a képviselők három ellenszavazat mellett – ennyi ellenzéki jelölt van a testületben – szavazták meg Szijjártó Péter díszpolgári címét, amit március 15-én vehet át a győri születésű külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik