Belföld

Borkai Zsoltot jelöli győr díszpolgárának Hajtó Péter

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Februárban szavaz a győri közgyűlés arról, hogy kiket tüntessenek ki az idén márciusban díszpolgári címmel Győrben. A jelöltek listája ugyan titkos, de az Úgytudjuk.hu megszerzett egy részleges listát, amelyről szerintük több jelölt is beazonosítható.

Annak, hogy ki lesz Győr díszpolgára 2023-ban, önmagában nincs hírértéke, csakhogy mint kiderült: Borkai Zsoltot jelölte a kitüntető címre az egyik helyi fideszes képviselő, Hajtó Péter.

Hajtó Péter neve valószínűleg szintén nem teljesen ismeretlen a 24.hu olvasó számára. Ő az a vállalkozó, aki két lépésben – többek szerint áron alul – szerezte meg édesanyjával közös családi vállalkozásának a csokonyavisontai termálfürdőt. A fürdőkomplexumot alig több, mint egy héttel azután kezdte kivásárolni, hogy az önkormányzat által kötelezően kiírt nyilvános pályázaton azt egy barcsi építési vállalkozó elnyerte és megvásárolta.

Az ügyet feltáró cikkünk nyomán később Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. A legfőbb ügyész írásbeli válaszából kiderült, hogy a rendőrség előbb bűncselekmény hiányában megszűntette, majd néhány napon belül, tavaly júniusban – az ügyészség utasítására – újraindította a nyomozást a termálfürdő értékesítésével kapcsolatban.

Hajtó Péter családi cége a nyomozás újraindításakor még nem volt képben, ő csak hónapokkal később, októberben jelentkezett be vevőként. Polt Péter válasza szerint ugyanakkor a képviselőnő Hajtó tranzakcióira vonatkozó kérdése „kapcsolódik” az ügyhöz, amelyben a nyomozás folyik.

Az végül is nem derült ki, hogy Borkai Zsolt díszpolgári jelölését sikerült-e az ebben érintett bizottságokon is keresztülnyomni. Egyelőre tehát nem lehet tudni, hogy tényleg szavaz-e a közgyűlés a 2019-es önkormányzati választások botrányhősének kitüntetéséről.

Emlékezetes: 2019 őszén, a kampány hajrájában került elő egy videófelvétel egy jachton tartott szexorgiáról, amelyen több győri üzletember és közéleti személyiség mellett a polgármester is részt vett. Borkai ennek ellenére a Fidesz jelöltje maradt, sőt, pár száz szavazatnyi különbséggel, és több ezer érvénytelen szavazat mellett ismét polgármesternek választották. Ezután viszont nem sokkal lemondott a pozíciójáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik