Közélet

Orbán Viktor új sálja visszaütött Eduard Hegerre is

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Sólymos László a magyar után a szlovák kormányfőt is kiosztotta.

Orbán Viktornak kassai útja előtt üzent a Szövetség (a tavaly létrehozott egységes felvidéki magyar párt) Országos Tanácsának elnöke, most pedig a szlovák miniszterelnöknek, szúrta ki a Bumm.sk. Sólymos László nem hagyta szó nélkül, hogy Eduard Heger új sálat ajándékozott a magyar kormányfőnek, mert úgy látta, le kell cserélni a régit, azaz a Nagy-Magyarországot ábrázolót.

A közösségi oldalakra felkerült egy fotó, amelyen a magyar és a szlovák kormányfő sálban, széles mosollyal az arcán pózol. Mindig jól jön, ha egy politikusnak van éleslátása és humorérzéke. Leginkább akkor, ha a szórakozás mellett az ígéretei és kötelezettségei teljesítésére is sor kerül

– írta ki szlovákul és magyarul is Facebook-oldalára a politikus. Sólymos László felhívta Eduard Heger figyelmét arra, hogy ezekkel egyelőre adós azonban a szlovákiai nemzeti kisebbségek felé.

Most, amikor E. Heger kitalálta, miként kellene reagálni Orbán Viktor sáljára, azt is megmondhatná, hogy kormánya mikor fogadja el végre azt a rendeletet, amely a legutóbbi népszámlálási eredmények alapján kisebbségi települések aktualizált listáját tartalmazza, amelynek elfogadása már túlságosan is elhúzódik

– tette hozzá. A volt környezetvédelmi miniszter előzőleg arról írt, hogy a jó szlovák-magyar kapcsolat fontos a szlovákiai magyaroknak. Arra figyelmeztetett, Orbán Viktor sálas videóján lehet szórakozni vagy bosszankodni, mindkét esetben a szlovákiai magyarokon csattan az ostor.

Éppen ezért Magyarország miniszterelnökétől azt várnám, hogy a jövőben legyen sokkal tapintatosabb, a szomszédait pedig arra kérném, az ilyen kijelentésekre reagáljanak higgadtan.

Minderről a Political Capital geopolitikai elemzője a Népszavának azt mondta, nem lehet tudni,  figyelmetlenség vagy tudatos választás volt-e kormányfő részéről a sál, de a heves reakciók érthetőek, a háború miatt a revizionizmus „gyúanyagnak” tekinthető térségünkben és   azok az országok ítélték el élesebben a magyar kormányfőt, amelyek közelebb vannak a háborúhoz (Ukrajna, Szlovákia, Románia), területei révén „céltáblái” a magyar revizionizmusnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik