Közélet

PC: Érthető, hogy a V4-csúcson téma Orbán Viktor sálja

Orbán Viktor Facebook oldala
Orbán Viktor Facebook oldala
Az elemző szerint a háború miatt a revizionizmus „gyúanyagnak” tekinthető térségünkben. A kormányfőt sállal ajándékozta meg Eduard Heger.

Kassán találkoznak a visegrádi országok miniszterelnökei. Petr Fiala cseh kormányfő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, valamilyen formában biztos szóba kerül, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat viselt a magyar-görög barátságos focimeccsen. Azt már korábban jelezte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy cseh és szlovák barátaival kérni fogja, végre Magyarország is ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

A sálról a Political Capital geopolitikai elemzője a Népszavának azt mondta, nem lehet tudni, az figyelmetlenség vagy tudatos választás volt-e kormányfő részéről, de a heves reakciók érthetőek. Győri Lóránt szerint az Ukrajna felosztásáról fantáziáló putyini elképezelés után a revizionizmus „gyúanyagnak” tekinthető térségünkben. Az elemző nem tartja reálisnak, hogy Orbán Viktorban felvetődne a határmódosítás. Szerinte azok az országok ítélték el élesebben a magyar kormányfőt, amelyek közelebb vannak a háborúhoz (Ukrajna, Szlovákia, Románia), területei révén „céltáblái” a magyar revizionizmusnak. Szerinte nem meglepő, hogy Horvátország és Ausztria inkább elviccelte az esetet, Szerbia pedig állami szinten nem is reagált.

Korábban a Political Capital azt írta, Közép- és Kelet-Európában majd minden nemzet szélsőjobboldali csoportjai dédelgetnek revizionista álmokat, amelyeket a Kreml régóta igyekszik meglovagolni a régió gyengítésére és saját befolyásának kiterjesztésére. Az orosz agresszió fel is erősítette az Ukrajnával szembeni revizionista narratívákat, amelyeket a Kreml-barát szereplők a régiós tagállamok közötti konfliktusok szítására használnak föl, gyengítve az európai egységet, aláásva az Ukrajna iránti szolidaritást.

Az Orbán-kormány többször kifejezte elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása, területi integritása mellett, a Fidesz politikusainál nem jelenik meg a revízió gondolata, aminek viszont ellentmondani látszik, hogy legitimnek ismerik el a Kreml biztonsági igényeit, nem tartják elképzelhetőnek Ukrajna győzelmét, úgy vélik a Nyugat politikai intézkedései (szankciók, fegyverszállítás) csak elnyújtják a háborút. Ez az  érvelés ellentétes a szuverenitás melletti elkötelezettséggel, hiszen elvitatja Ukrajna önvédelemhez való jogát.

Frissítünk!

Szlovák sálat kapott ajándékba Orbán

Eduard HegeR sálat ajándékozott Orbán Viktornak. A Paraméter idézi a szlovák kormányfőt, aki közösségi oldalán azt írta, észrevette, hogy Orbán Viktornak régi sálja van, ezért ma egy újat ajándékozott neki.

A  fotót a magyar miniszterelnök is megosztotta a Facebookon „Magyar-szlovák két jó barát! Indul a V4-csúcs Kassán” felütéssel.

 

Kapcsolódó
Varsó, Bukarest, sőt a magyar kormány sem ugrott be Putyinnak, Toroczkai viszont lengyel-magyar határról fantáziál
Magyarországnak, Lengyelországnak és Romániának akár területi követelései is lehetnének Ukrajnával szemben – vetette fel a napokban Putyin orosz elnök. A románok elutasították, a lengyelek dezinformációnak nevezték a szavait, a magyar kormány pedig „helytelenítette” az orosz nyilatkozatot. De mi áll mögötte?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik