Élő Közélet

Kormányinfó: Fontos változás a SZÉP kártyáknál, „nem méltányos” a hathavi jutalom a fóti polgármesternek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését, miután rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon, Lengyelországban pedig rakétabecsapódás miatt meghalt két ember.

A miniszterelnök szerda reggelre rendkívüli kormányülést is összehívott, itt a titkosszolgálatok jelentései alapján, elemezték a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

Véget ért a kifizetési stop

Nem hosszabbították meg a minisztériumi kifizetési stopot október után, egyszer ki lehetett próbálni, de valamilyen spórolással nyilván járt, magyarázta Gulyás.

Vodafone, uniós pénzek

A Telex a Vodafone felvásárlásáról kérdezi Gulyást, aki azt válaszolja, hogy jelenleg átvilágítás zajlik, hónapok múlva zárulhat le az eljárás.

Visszatérünk az uniós pénzekre is: az rrf-ről, azaz a helyreállítási alapról jövő hét utáni héten lehet döntés a miniszter szerint, a kondicionálási eljárásról pedig egy héttel később. Gulyás úgy véli, nincs ok arra, hogy ne kapjuk meg a pénzek száz százalékát.

Jelenleg rossz az infláció a költségvetésnek

Ugyan alapesetben a magas infláció több bevételt jelentene a költségvetésnek, mivel azonban a rezsicsökkentés és az energiaválság miatt magasabbak a kiadásai az államnak, így most költségvetés is megszenvedi a 20 százalékos pénzromlást – állítja Gulyás.

Az új energiaügyi minisztérium feladatai

A tárca mindazokat a feladatköröket átveszi az energiahivataltól, amelyeket nem kötelező független hivatalnál tartani, több mint hatvan ilyen van, de például az ármegállapítás továbbra is az energiahivatalnál marad.

Miért most kellett megváltoztatni a befogadó nemzeti támogatást?

Nincs összefüggés a kedd esti események és a változatás között – válaszolta a 24.hu kérdésére Gulyás, aki szerint ez nem ért külön tájékoztatást.

Az viszont felmerült, hogy talán nem most a legjobb az időzítése annak, hogy Novák Katalin és a honvédelmi miniszter együtt utaztak most Izraelbe, de mivel úgy tűnt, hogy nem várható további eszkaláció, így maradt az eredeti terv.

Kapcsolódó
Közlöny: új szabályt hozott a kormány a külföldi fegyveres erők magyarországi támogatásáról
A „befogadó nemzeti támogatás” 12 éve érvényes szabályát írta át Orbán Viktor.

Gulyás hősiesnek tartja az ukránokat

A 444 újságírója és Gulyás hosszú perceken át vitatkoztak azon, hogy míg a KESMA lapjai oroszpárti cikkeket közölnek, addig Szijjártó Péter kikérte magának, hogy a kormány az oroszpárti narratívát támogatná. Gulyás személy szerint hősiesnek tartja az ukránokat és minél előbb békét szeretne.

Jó eséllyel heteken belül megállapodunk az Európai Unióval

Viszont az európai uniós pénzeknél két tévedést lehet elkövetni: az egyik, hogy a pénzt valaki adománynak tekinti; a másik pedig hogy ennek a mértékét is szokás túlbecsülni, fejti ki Gulyás. Szerinte ez a pénz nekünk jár, ráadásul az európai uniós források a GDP-nek csak a töredékét jelentik.

25 és 30 év közötti anyák adókedvezménye

A kormánynak már megvannak a „csőre töltött tervei”, de következő hónap elejére derül majd ki, hogy a költségvetés mit engedhet meg, így az is, hogy kiterjesztik-e az szja-kedvezményt a 25 és 30 év között gyermeket vállaló nőkre is.

A benzinárstopot a magánszemélyek esetében mindaddig fenntartják, ameddig nincs jobb ötletük, vagy nem csökkennek annyit az üzemanyagárak.

Egyelőre nincs szükség megerősített védelemre a határon,

így döntött a kormány.

A magyar katonák készen állnak a közvetlen határvédelemre, és mióta a háború tart, azóta folyamatosan van egy katonai készültség, amelynek a fokozata növelhető.

Február óta több mint 984 ezer menekült érkezett Ukrajna felől. A tegnapi orosz rakétatámadás következtében az ukrán energiaellátás 80 százaléka károsodott – tette hozzá Gulyás.

Egészségügyi törvény változtatása

Az államnak sokkal olcsóbb a mostani ügyeleti rendszer, mint az új, de a változtatásnak köszönhetően gyorsabb, jobb minőségű lesz az ellátás – állítja Gulyás.

A törvényjavaslat alapján a főváros kimarad az ügyeleti rendszer átalakításából, viszont a tartós ápolási feladatok és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, továbbá átalakítják az alapellátást és az ügyeleti rendszert, valamint a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is megtörténik, azaz az előbbiek a megyei kórházak irányítása alá kerülnek, éppúgy, mint a védőnők. A MOK nem támogatja a törvénycsomag benyújtását.

Gulyás szerint az új ügyeleti ellátás azért nem vonatkozik Budapestre, mert már most is ott a legjobb ügyeleti ellátás.

Arra kérdésre, hogy a főváros idén is megkapja-e a 10,2 milliárd forintos támogatást az egészségügyi programra, Gulyás úgy válaszolt, egy hét türelmet kér, mert jelenleg is zajlanak az egyeztetések.

Kapcsolódó
Az Orvosi Kamara elnöksége nem támogatja az egészségügyet átalakító salátatörvényt
Az elnökség szerint csak nyilvános vitákkal lehet hosszútávú átalakításba kezdeni.

„A háborúért csak Oroszország felelős”

Ezt válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy a rakétabecsapódásért ki lehet a felelős. Azt kiemelte, hogy még tart a vizsgálat, azt azonban hozzátette, hogy az ukrán elnök nem viselkedett felelősségteljesen, mert rögtön az oroszokat vádolta meg a rakéta kilövésével, holott a mostani adatok szerint egy ukrán légvédelmi rakéta esett le Lengyelországban.

Nem gyorsítják a haderőfejlesztést

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy nem tervezik a magyar haderőfejlesztés felgyorsítását, egyrészt mert ez már korábban is cél volt, másrészt pedig utoljára februárban gyorsítottak rajta. Ugyancsak kérdésre azt válaszolta, hogy örültek, hogy a szövetségesek hideg fejjel tudtak gondolkodni ebben a feszült helyzetben.

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány – változik a SZÉP-kártya felhasználása

13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon eddig idén, és ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest – tért át egy újabb témára Gulyás. A vendéglátás árbevétele tavalyhoz képest 45 százalékkal emelkedett. Az viszont látszik, hogy az energiaárak növekedésével a turisztikai ágazat is nehéz helyzetbe került, ezért a kormány egy akciótervet fogadott el.

A Széchenyi Pihenőkártya szabályain változtatnak, a különféle füleket eltörlik, így a kártyán lévő összeget egyben lehet felhasználni és nem lesz semmilyen korlátozás a célok között.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik 2022. október 1. és 2023. március 31-e között, az eddig befizetett összeget vissza lehet igényelni.

A kötelező adatszolgáltatás időpontját fél évvel eltolják.

A koronavírus alatt bevált, 24 havi munkaidőkeret-szabályozást újra bevezetik, de csak ebben az ágazatban.

Rakétabecsapódás

Nagyon fontos az, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen és hosszú távon is olyan megoldást kell találni, ami tekintettel van Ukrajna szuverenitására és területi integritására – mondta Gulyás az esettel kapcsolatban. Hozzátette, hogy az eset után egyeztetés megmutatta, milyen jó a kapcsolat a NATO-tagállamok között.

Működik a Barátság kőolajvezeték

Gulyás felidézte, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, de szerencsére nem a vezeték sérült, hanem a működtetéséhez szükséges trafó. A vezeték ma délután 2-kor újraindult, de ha ez nem történt volna meg, az ország olajellátása több hónapra akkor is biztosított – jelentette ki.

Olvasói sztorik