Belföld

Az Orvosi Kamara elnöksége nem támogatja az egészségügyet átalakító salátatörvényt

MTI
MTI

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának Parlament elé terjesztését. A szervezet az MTI-n keresztül kiadott közleményben jelezte, hogy az orvostársadalom széles körének bevonása és a vélemények összegzése után alakították ki az álláspontjukat, mert attól tartanak, hogy a kormány által tervezett módosítások egy része veszélyezteti az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását.

A MOK szerint fontos, hogy a kormányzat belekezdjen végre az egészségügy átalakításába, és a szakdolgozók bérrendezésének ígéretét is örömmel fogadták.

Ugyanakkor a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt. Az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek

– áll a közleményben.

A kamara úgy véli, hogy a háziorvosi rendszer átalakítását csak „az igen magas korátlagú kollégák szempontjainak figyelembevételével, szélesebb előkészítéssel lehet megkezdeni, a folyamat nem járhat a szerzett vagyoni jogok sérelmével”.

A gyógyítás alapja, a betegek elemi érdeke, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben. Minden tervnek szem előtt kell tartania azt a célt, hogy a magasan képzett, a magánszektorban és külföldön is keresett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, ami stabilan versenyképes a más munkakörökben elérhető terheléssel (pl. éjszakai és hétvégi pihenés, az egyre gyakoribb home office lehetősége), illetve az anyagi megbecsülés kiállja a jelenlegi 21,1 százalékos infláció próbáját is.

Mindezekkel a benyújtandó törvénytervezet több ponton szembe megy, a meglévő bizonytalanságot fokozza. Nem alkalmas az egészségügyi pálya vonzóvá tételére az a javaslat, ahol egy orvos/ szakdolgozó napi 3 órás munkába járásra kényszeríthető, nyugdíjas korú kollégák éjszakai munkára kötelezhetőek, a bérek pedig – a miniszterelnökkel kötött megállapodást semmisnek tekintve – 20 százalékkal csökkenthetők.

A MOK az egészségügy hosszú távú, biztonságos működőképessége érdekében azt javasolja, hogy a kormányzat tegye publikussá az egészségügyi átalakításra vonatkozó hosszú távú koncepciókat, terveket és tanulmányokat. Emellett kérik a mostani törvényjavaslat részletszabályainak és hatástanulmányainak, a modell-kísérlet eredményeinek közzétételét is, és azt, hogy bocsássák társadalmi és szakmai vitára ezeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik