Belföld

Közlöny: új szabályt hozott a kormány a külföldi fegyveres erők magyarországi támogatásáról

FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
A „befogadó nemzeti támogatás” 12 éve érvényes szabályát írta át Orbán Viktor.

A Magyar Közlönyben megjelent az új rendelet a befogadó nemzeti támogatás részletes feladatairól. A befogadó nemzeti támogatás leegyszerűsítve azt jelenti, hogy Magyarország különféle objektumokat, szolgáltatásokat, humán- és anyagi erőforrást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak.

A kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény és az alaptörvény alapján hozta a rendeletet, amelynek hatálya kiterjed nemcsak a minisztériumokra, hanem a védelmi igazgatás területi, helyi szerveire, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, az Országgyűlési Őrségre, a gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezettekre is.

A rendelet pontosítja, hogy a befogadó nemzeti támogatást miként kell igényelni, a külföldi fegyveres erőt küldő állam és Magyarország között előzőleg milyen megállapodásoknak, dokumentumoknak kell megszületniük (műveleti, logisztikai, pénzügyi, jogi, pénzügyi keretek). Ha az igényekről megszületik a megállapodás, kielégítésük milyen feladatokat jelent.

A befogadó nemzeti támogatással kapcsolatban tervet, jegyzéket kell kidolgozni, biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatást. A rendelet szerint már a támogatást igénylő levél átvétele előtt,

a várható befogadó nemzeti támogatásra vonatkozó igény teljesítésére való felkészülés során a nemzetgazdaság védelmi felkészítéséhez és mozgósításához szükséges feladat végrehajtásával kapcsolatos jogszabály rendelkezését is megfelelően alkalmazni kell.

A befogadó nemzeti támogatásról az állam szerződést köt, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény szerinti feltétel fennállása esetén azt gazdasági, anyagi szolgáltatás igénybevételével biztosítja.

A befogadó nemzeti támogatást képező erőforrást és szolgáltatást Magyarország jogrendje, nemzeti érdeke, valamint nemzetgazdasága lehetőségének figyelembevételével kell rendelkezésre bocsátani.

A befogadó nemzeti támogatást alapszabály szerint költségtérítés ellenében kell biztosítani. A rendelet további részei az irányítás, tervezés, végrehajtás rendjét taglalják.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerdától hatályba lépett, hatályát vesztette a 12 éve hozott kormánydöntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik