Belföld

Kedd esti törvénydömping: Itt az egészségügyi törvény átalakítása és az újabb engedmények az uniónak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több törvényjavaslatot is benyújtott kedd este a kormány az Országgyűlésnek.

Ezek egyike az egészségügyi törvényt alakítja át, az egészségügyi ellátórendszer szinte minden szegmenség érintve. A Magyar Orvosi Kamara kedden közölte: nem támogatja a törvénycsomag benyújtását. A Népszava azt írja, a törvényjavaslat alapján a főváros kimarad az ügyeleti rendszer átalakításából, minden más pontban az indítvány megegyezik a lap által korábban ismertetett változattal. Így a tartós ápolási feladatok és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, továbbá átalakítják az alapellátást és az ügyeleti rendszert, valamint a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is megtörténik, azaz az előbbiek a megyei kórházak irányítása alá kerülnek, éppúgy, mint a védőnők.

A jogszabály javaslat szerint jövő év júliusától – a főváros kivételével – az állami mentőszolgálat látja majd el az alapellátási ügyeletet.

Ezen kívül több olyan törvényjavaslatot is benyújtottak, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezést szolgálják.

Az egyik benyújtott törvényjavaslat a vagyonnyilatkozati rendszer módosítása. Ezt nemrég módosították, akkor gyengítve arra a mintára, amelyet az Európai Parlament is használ, majd ezt később visszavonták. Most viszont jelentősen megerősítik, ezzel egy év alatt harmadszorra változtatva a rendszeren. A NAIH felhatalmazást kap, hogy ellenőrizze az új típusú közzététel teljesítését, a nyilatkozatokat pedig, beleértve a nem nyilvánosakat is, az Integritás Hatóság ellenőrizheti.

Egy másik benyújtott törvényjavaslat az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot érinti. A kormány a hatóságot, ami eddig az államháztartásért felelős miniszter irányítása alatt állt, önálló államigazgatási szervvé alakítja át. Ugyanez a javaslat a már korábban létrehozott Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság valamint az Integritás Hatóság működését is kiegészíti, újabb függetlenségi garanciákat adva mind a két szervezetnek. Az indoklás külön kimondja, hogy erre a kondicionalitási mechanizmus részeként kerül sor.

Egy másik törvényjavaslat a pénzügyi szektorra vonatkozó szabályokat alakítja át, ez nagyrészt a jelzálog-hitelintézetek refinanszírozói tevékenységére vonatkozik.

Az MNB-ről szóló törvényt is átalakítják, ez a központi bank tőkeellátottságát kívánja biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik