Élő Közélet

Orbán nem emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok, Márki-Zay nem tudja, Orbán milyen csillagokat olvas

Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
  • Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától mondott ünnepi beszédet a Kossuth téren. A miniszterelnök azt mondta, „akárki győz az orosz-ukrán háborúban, mi rajtavesztünk.”
  • Az ellenzék a Műegyetem rakparton tartotta március 15-ei rendezvényét, ami szintén 15 órakor kezdődött A hatalom a népé címmel. A „kormányváltó nagygyűlésként” beharangozott eseményen bemutatták az ellenzék „alternatív 12 pontját”.
  • Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen arról is beszélt, hogy „számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek”. Az Európai Néppárt elnöke úgy véli, az ukrán földön zajló harcok szerinte nem csak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok.
  • Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy érzi, fél ország gyűlöli, fél ország tőle vár megváltást.
  • A Békemenet nyomvonalán nem nagyon maradt épségben ellenzéki választási plakát. Bayer Zsolt, Bencsik András, Fásy Ádám, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán és Gáspár Győző is a Békemenet első sorában vonultak.
  • „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik” – hirdette egy molinó a Szent István körúti első bérház harmadik emeletén, amely előtt a Békemenet is elvonul.

Dzsudzsák Balázs is jelen volt a Békemeneten

A legtöbb kormánypárti politikushoz hasonlóan Szijjártó Péter is summázta a Békemenet tanulságait, a Facebookon közzétett posztjában azt írta többek között, hogy „nincs helye a hibázásnak, nincs tere a kapkodásnak”, és hogy „aki a békére és a biztonságra szavaz, az a Fideszre szavaz”.

A poszt mellé pár képet is mellékelt a külügyminiszter, ezek egyikén feltűnik az ő személyes jó barátja, Dzsudzsák Balázs is, amint jókedvűen szemléli az eseményeket.

Márki-Zay Péter: Nem tudom, Orbán Viktor milyen csillagokat olvas

Orbán Viktor arról beszélt a március 15-i beszédében, nem is emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok a Fidesz számára 19 nappal a választás előtt. A 24.hu újságírója ezzel kapcsolatban arról kérdezte Márki-Zay Pétert pár perccel a beszédét követően, milyen most az ellenzék csillagállása.

Nem tudom, Orbán Viktor milyen csillagokat olvas, de valószínűleg ez azon területek egyike, amiben nem túl erős. A Fidesznek három kétharmada volt eddig, nem gondolom, hogy lesz még egy, az ellenzéknek viszont lehet, én ebben reménykedek

– fogalmazott.

Ami a közvélemény-kutatásokat illeti, Márki-Zay Péter szerint megválogatja, melyik kutatásoknak hisz, egy független, objektív kutatásból lehet kiindulni, de most még ezek is alul mérnék az ellenzéket, ahogy annak idején Tarlós István győzelmét jósolták.

Kérdeztük arról is, ő Orbánnal ellentétben csatlakozna-e a Kijevbe tartó szlovén, lengyel és cseh miniszterelnökhöz. Úgy felelt,

minden szomszédos országgal jó együttműködésre kell törekedni, és természetesen azokkal a hatalmakkal is lehet gazdasági és kulturális együttműködést ápolni, akikkel politikailag nem értünk egyet, de mindig csak a magyar nép érdeke mentén.

Z. Kárpát Dániel karlendítésével kapcsolatban pedig elmondta, az ő jövőjéről ebben a szövetségben a Jobbiknak kell döntenie.

Rövid tüntetéskritika következik

Lelkes tüntetéssommelier vagyok, majdnem mindegyiken ott voltam az elmúlt években, és valószínűleg ez volt az elmúlt évtized legösszeszedettebb, legjobban szervezett és legjobb hangulatú ellenzéki megmozdulása. Persze komoly baj lett volna az ellenzék számára, ha ez nem így van, hiszen három hét múlva választások lesznek.

A tüntetés eddigi legfurcsább pillanata

A 106 egyéni jelölt és a pártelnökök közös képet szerettek volna a tömeggel, de nem sikerült megérteniük, hogy ahhoz meg kellene fordulni, ezért Nagy Zsolt kigúnyolta őket.

Varga Jennifer / 24.hu

Márki-Zay szerint így lehet meg az ellenzéki kétharmad

Ha mindenki meggyőz három hét alatt három embert, hogy szavazzon az ellenzékre, akkor kétharmaddal váltják le az Orbán-kormányt, matekozott Márki-Zay.

Arra biztatott mindenkit, győzzék meg szüleiket, nagyszüleiket arról, hogy az ellenzékre kell voksolni.

Hisszük, hogy április 3-án Magyarország győztes lesz végre, hogy újra nép leszünk, hogy újra egy nemzet leszünk. Hogy újra büszkén mondhatjuk ki bármerre is járunk a világban, hogy magyar vagyok

– magyarázta, és ezzel véget is ért a beszéde.

Márki-Zay soha nem nyert közvélemény-kutatást, de választást egyetlen egyszer sem veszített el

Rendületlenül hiszek az igazság erejében, hazánk nem maradhat örökké a vesztes oldalon, jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Vásárhelyen bebizonyítottuk, hogy nem minden politikus lop, hogy tisztességes vezetéssel nem a polgármester gazdagszik, hanem a város. Hogy a vállalkozók nyílt versenyben a legjobb ajánlattal győznek és nem politikai kapcsolatokkal. Hogy egy tisztességes közszereplő nem a várból nézi le az alattvalókat, hanem válaszol a kérdéseikre. Ilyen világban, ilyen kultúrában, ilyen Magyarországban hiszünk

– mondta.

Igen, hiszek a csodában is, mert már háromszor megtapasztaltam, hogy az összefogás csodákra képes, folytatta. Emlékeztetett, 57 százalékkal váltották le a kormánypártot Hódmezővásárhelyen négy éve, de másfél évvel később ezt megismételték.

Így csináltunk Vásárhelyen fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot

– elevenítette fel.

Hozzátette, 57 százalékkal nyerte meg az előválasztást is.

Az egyes ellenzékiek által hitelesnek is titulált közvélemény-kutatásoknak ezért sem hisz. Ezek nem törik le, mert

azon hányattatott sorsú politikusok közé tartozom, aki soha nem nyert közvélemény-kutatást, de választást egyetlen egyszer sem veszítettem el.

Varga Jennifer / 24.hu

Márki-Zay hosszan sorolta, milyen országban hisznek

Hiszünk egy olyan országban, ahol nem kötelező a védőoltás, ahol az orvosoknak nem kötelező a szolgálati jogviszony, ahol az orvosok döntenek az egészségügyről, ahol a tesztek lesznek ingyenesek és nem a parkolás, és azt a vakcinát vesszük meg, ami sokaknak menti meg az életét és nem keveseknek hoz meggazdagodást

– sorolta Márki-Zay.

Olyan országban is hisznek, ahol a legalacsonyabb jövedelműektől nem vesz vissza semmit az állam, ahol elismerik a szeretteiket ápoló emberek munkáját, ahol nem újságírókat és vállalkozókat, hanem terroristákat üldöznek, ahol minden bűnözőt elszámoltatnak, hogy ne legyünk többé következmények nélküli ország.

Lesz elszámoltatás. Ha mi április 3-án egy ilyen országban ébredünk, akkor bizton és tartósan számíthatunk az uniós segítségre, aminek hiányában sem hasznos, sem haszontalan beruházás nem készült el az elmúlt egy évtizedben

– mondta.

Ha a hatalom szeretete legyőzi a szeretet hatalmát, akkor a kivándorolt 800 ezer magyarból rengetegen fognak hazatérni, hogy itthon neveljék magyarnak gyermekeiket.

Toroczkai: Magyarországnak nem lehet soha külföldi állampolgárságú miniszterelnöke

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azzal kezdte beszédét a párt tüntetésén, hogy az elmúlt évek egészen szürreális élményeket – maszk, koronavírus, háború – hoztak el, az emberek pedig kezdik megszokni a megszokhatatlant, pedig 1848 szellemisége pont a normalitásról, a normális értékekről szólt.

Toroczkai szerint Orbán Viktor úgy hazudik, ahogy erre eddig nem volt példa: a kormányfő ígérete ellenére a pápai repülőtérről magyar felségjelzéssel mentek Ukrajnába NATO-repülők. Toroczkai szerint Orbán asszisztált ahhoz, hogy az unió 2027-ig le akarja választani a tagországait, így Magyarországot is az olcsó orosz energiáról.

Ma már Magyarország nem független, szuverén állam

– mondta Toroczkai László, aki szerint az eddigi magyar kormányfők egyszer sem mondtak ellen a globalista telefonhívásoknak, és ezért nincs önálló magyar nemzetgazdaság. Toroczkai aztán hosszas történelmi gondolatmenetbe kezdett, és egészen az első világháborúig ment vissza, ekkor avatkoztak be szerinte a globalisták először, amit a második világháború vége fejezett be.

Így zúzták szét a középhatalom Magyarországot

– folytatta Toroczkai, aki a magyar történelmet folyton világtörténelmi szintre helyezte néha kissé zavaros beszédében. Ezután az ellenzékről beszélt. Toroczkai László szerint például van olyan információ, amit magával kapcsolatban Márki-Zay Péter még nem mondott el a nyilvánossagban. „Ha nem teszi meg április 3-áig, megteszem én”, hangzott Toroczkaitól a kissé fenyegetésszerű kijelentés, miután Toroczkai Márki-Zay kanadai állampolgárságára utalt.

Farkas Norbert / 24.hu

Ezek után arról beszélt Toroczkai, hogy ha az ellenzék nyer áprilisban, akkor „barikádra” kell menni, bár ezt nem részletezte különösen. Az ukrán háború Toroczkai szerint valójában a nagy globalista cégek nyerészkedéséről szól, és ezt a multivilágot szolgálja ki a Fidesz és az ellenzék is. Ezután ismét kissé homályos történelmi párhuzam jött: az 1848-as szabadságharc hősei Toroczkai szerint az ellen az új világrend ellen harcoltak, ami most kezd kialakulni.

Vagy meg kell nyerni a választást, vagy barikádra kell menni

– fordult rá Toroczkai ismét az áprilisi választásra. A magyar nemzeti függetlenséget a magyar nemzetgazdaság megteremtésével kell visszanyerni. „Magyarországnak nem lehet soha külföldi állampolgárságú miniszterelnöke”, fogalmazott Toroczkai ismét Márki-Zayra utalva, aki szerinte súgógépről olvasta a programját, amit „megírtak neki”. Szerinte a „mi küzdelmünk április 3-án sem érhet véget”.

Egy olyan vízióról beszélt ezután, ahol Magyarországon újra dübörögnek a feldolgozóüzemek, ahol a magyar föld ismét magyar kézben lesz, és ahol nem kellenek külföldi vendégmunkások, mert van magyar. „Nem az a célunk, hogy ott legyünk a Parlamentben. Az a célunk, hogy a programunkat győzelemre vigyük.” Beszéde végén azt kérte Toroczkai, hogy a szimpatizánsok vigyenek el tíz embert még szavazni. A megemlékezés közös Szózat- és Himnusz-énekléssel zárult.

Farkas Norbert / 24.hu

Márki-Zay: Fél ország gyűlöl, fél ország tőlem vár reményt és megváltást

Továbbra is Márki-Zay beszél. Szerinte egyetlen jó választásunk van, hogy a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarországot válasszuk.

22 éven át egyszerű adófizető polgár voltam, jobboldali szavazó. Meg sem fordult a fejemben, hogy négy év múlva itt állok majd önök előtt. Fél ország gyűlöl, a fél ország tőlem vár reményt és megváltást. A fél ország tőlem, egy nagycsaládos keresztény édesapától félti a kis nyugdíját, az éhezéstől éppen elég munkabérét, óvodás gyermekének barbi babáját. Naponta érnek engem és családomat is trágár megjegyzések olyanoktól, akik nem ismernek és akiket én sem ismerek. Akiket nem bántottam és akiket soha nem is fogok bántani

– mondta.

Találkozik olyanokkal is, akiket elbizonytalanított a propaganda. Ők felteszik maguknak a kérdést: egy bevallottan illiberális, szabadságunkat korlátozó, minden háborújába belebukott zsarnokot érdemes-e leváltani olyanra, aki óvatlanul tesz félremagyarázható és adott esetben joggal kritizálható megjegyzéseket?

Ő mindenkit elmondása szerint nem tud meggyőzni, de sokan hisznek neki, vele együtt hisznek egy jobb, tisztességesebb Magyarországban.

Hiszünk egy biztonságos, igazságos Magyarországban, hiszünk egy olyan országban, ahol mindenkinek a biztonságát biztosítja a világ legerősebb katonai szövetsége, amit soha nem fogunk elárulni. Hiszünk egy olyan országban, ahol megbecsülik a rend őreit

– fogalmazott.

Miközben Márki-Zay Péter beszél...

A széleken elkezdtek páran diszkréten elvonulni.

A Műegyetem kampuszának kerítése mellett felállított mobilvécék mellett főleg idős emberek kezdtek el a színpad felől a Bertalan Lajos utca felé, azaz visszafelé elvonulni. A rakpart másik oldalán, a korlát mellett ugyanez tapasztalható.

Azért ha a miniszterelnök-jelölt mond egy-egy jelentősebbet, azt megtapsolják a levonulók is.

„Magyarország sakktábláján az egyik színen csak gyalogok, a másikon csak vezérek vannak”

Idehaza is rettenetes bűnt követett el Orbán, aki éket vert barátok közé, családok és családtagok közé. Megmérgezte szép szavunkat, azt hogy nép, és a még szebbet, azt hogy nemzet, állítja Márki-Zay.

20 nap múlva, a választásokon arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, és ne kívülállóak a saját hazánkban

– mondta.

Varga Jennifer / 24.hu

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint senki nem lehet kívülálló azokhoz képest, akit Orbán nemzetnek gondol.

Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, milyenek vagyunk, kit és hogyan szeretünk, miről mit gondolunk

– fogalmazott.

Az is elfogadhatatlan, folytatta, hogy Magyarország sakktábláján az egyik színen csak gyalogok, a másikon csak vezérek vannak, mégis minden magyar kénytelen játszani.

Elfogadhatatlan, hogy 33 évvel a győztes rendszerváltás után ismét vesztesek lettünk a saját hazánkban. Az is, hogy ezúttal nem külső kényszer, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya, mondhatni a saját önként felvállalt sorsunk miatt választottuk a lemaradó keletet a fejlődő nyugattal szemben, a rabságot a szabadsággal szemben, a gyűlöletet a szeretettel szemben. Önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára

– magyarázta.

Varga Jennifer / 24.hu

Márki-Zay: Egy ember kisajátított minket

Március 15-e ünnep, egy ünnep pedig mindig emlékezetes Márki-Zay Péter szerint, majd fel is elevenítette néhány emlékét erről a napról.

Olyanra viszont nem emlékezett, amikor bárki is megkérdőjelezte volna, kik voltak a hősök. Nem emlékszik olyanra, hogy valaki megkérdőjelezte volna, hogy a márciusi ifjak voltak a hősök.

Szerinte korábban bárhova mentünk, szerették a magyarokat, jó volt magyarnak lenni bárhol a világban. Büszkék lehettünk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk, fogalmazott.

De ma, 33 évvel a rendszerváltás harmadik, ezúttal vértelen és győzedelmes, forradalma után, immár nem egy nép vagyunk a világ számára. Ma egyetlen arc vagyunk. Egy ember kisajátított minket. Ha a világban azt mondják, magyar, ez az arc jelenik meg az emberek előtt. Elhomályosítva mindent, amit generációk felépítettek

– mondta.

Márki-Zay szerint valahol talán tapsolnak ennek az arcnak, de nekik összeszorul a gyomruk, mert érzik, hogy a világ felé egy személyben viszi vásárra a bőrüket.

Jogot formál arra, ki része a nemzetnek és ki nem

– fűzte hozzá, miközben zúgott az Orbán takarodj!

Elkezdték a színpad felé terelni az embereket

Miközben a Műegyetem rakparton felállított színpadon Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke beszélt, az aktivisták elkezdték a színpad felé terelni a hátrébb állókat, mondván, hogy elöl nagyon sok hely van.

Ez közvetlenül az előtt történt, hogy Márki-Zay Péter a színpadra lépett.

Az ő beszéde már tart.

Donald Tusk: Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok

Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok, mondta Donald Tusk az ellenzék nagygyűlésén.

Mint fogalmazott,

számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek. Együtt voltunk 1956 októberében, együtt voltunk, amikor 1980-ban Lengyelországban megszületett a Szolidaritás. és 1989-ben, amikor mindkét nemzetünk megszabadította önmagát a szovjet nyomás alól.

Azzal folytatta, lengyelek és magyarok egyaránt jól emlékeznek, tegnap múlt a születésnapja Bem József tábornoknak, aki ha élne, a Műegyetem rakparton lenne, nem másik budapesti helyszínen.

Varga Jennifer / 24.hu

Az ukrán földön zajló harcok szerinte nemcsak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok, a tétje ennek sokkal nagyobb, arról van szó, hogy Lengyelország és Magyarország szabadságáért küzdenek az ukránok.

Egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra áll ebben a küzdelemben. Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy a leginkább Putyin-párti vélemény alakuljon ki róluk egész Európában. Nem hiányzik a világban semmilyen olyan politikus, akik politikai vakságból vagy üzleti okból Putyin pártjára állnak ebben a küzdelemben

– mondta Tusk.

Közölte, elfogadhatatlan az a vízió, amit némely politikus Európában és Budapesten is oszt, ezért is néz Európa reményteljesen az április 3-i választásokra.

Tusk szerint nem szabad azt hinni, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa. Sok sikert kívánt az ellenzéknek a választásokra.

Kevés a kreativitás, sok a nemzeti lobogó az ellenzéki gyűlésen

A demonstrációs eszközök, transzparensek, feliratok és zászlók mérsékelt kreativitást és változatosságot mutatnak az ellenzék Műegyetem rakparton megtartott gyűlésén.

A pártzászlók és az előre nyomtatott „Hatalom a népé” felirattal ellátott nemzeti színű táblácskák mellett olyan feliratokat lehet látni, mint például:

Orbán, vár a kispad,

valamint „Eleget szívtunk” és „Már semmi se szuper”.

Ami feltűnik még, hogy a zászlók között a korábbi ellenzéki tüntetésekhez képest meglepően sok a nemzeti trikolór. Igaz, nem Magyarország hivatalos zászlója, hanem a köztársasági címerrel ellátott változata a jellemző, amely korábban jobboldali pártok rendezvényein volt jellemző.

Látni még egy-két EU-s zászlót és szórványosan az ukrán nemzeti lobogót is.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán: Ezt a választást meg kell és meg is fogjuk nyerni

Ez most nem az amatőrök órája, ez most nem a dilettánsok ideje,

jelentette ki a kormányfő, vagyis az országnak olyan vezetésre van szüksége, amely tapasztalt. „A gyerekeinket hagyják békén” – célzott „a világot elsöprő genderőrületre” és a népszavazásra.

Mindenkinek meg kell tennie mindent a kampányban és mindenkinek rá kell tennie még egy lapáttal – húzta alá.

31 napja, hogy kilovagoltunk, nagy távolságot tettünk meg és sokan csatlakoztak hozzánk. Ezt a választást meg kell és meg is fogjuk nyerni.

19 nap menetelés a Fidesz-táborra, „induljunk hát és nyerjük meg életünk legfontosabb csatáját”, szólította fel a hallgatóságot.

Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok,

zárta beszédét Orbán Viktor, majd a Himnusz eléneklése következett.

Orbán: Aki a békére szavaz, az a Fideszre szavaz

A baloldal elvesztette a józan eszét és holdkórosan beletámolyogna a háborúba,

jelentette ki Orbán és elismételte azt a kampánymondatot, miszerint az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába. Annak ellenére, hogy nemrégiben minden párt, így az ellenzéki pártok is elfogadtak egy parlamenti nyilatkozatot, amelyben ennek ellenkezőjét mondták ki.

A nőkre kell hallgatni, mondta a kormányfő, mert ők a szankciók kényszerítése helyett nélkülözést látnak.

A legjobb pillanatban lett először történelmünk során éppen egy nő Magyarország köztársasági elnöke,

utalva Novák Katalin beszédére a parlamentben.

Orbán azt állította, hogy Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy elkerüljék a háborút, de a háborús veszély az egekbe emeli a választás tétjét: „békepárti jobboldal vagy háborús baloldal”.

Aki a békére és a biztonságra szavaz, az a Fideszre szavaz. Keresztény szívvel kell éreznünk és magyar fejjel kell gondolkodnunk.

Dobrev Klára: „magyar eurót!”

11. pont, szabad ország, szabad egyetem!

Kiáltott fel a színpadon Dobrev Klára.

Varga Jennifer / 24.hu

Szerinte amikor a zsarnok el akarja fojtani az akaratot, nem enged minket választani, akkor először megfoszt minket a szabad szótól, a szabad tájékoztatástól, de ez nem elég, meg akar fosztani utána a szabad gondolattól is.

Pontosan tudják, hogy szabad gondolat csak akkor tud születni, ha a tudás szabad, az iskola szabad, az egyetem szabad. Nem egyszerűen szakpolitikai, oktatáspolitikai konfliktusunk van a Fidesszel. A szabad iskola, szabad egyetem az a szabadságunkról szól

– mondta a DK EP-képviselője.

Úgy folytatta, 2022 márciusában hősök általános sztrájkot hirdettek az ország minden egyes pontján. Azok a pedagógusok, akik pontosan tudják, hogy a jövőnk van az ő kezükben, tette hozzá.

A 12. pont pedig úgy szól: „magyar eurót!” Ez szerinte azért is kell, hogy kisebb legyen az infláció, és hogy ne játszadozhassanak a forinttal, de leginkább azért, hogy hazánk, amely eddig pávatáncot járt, elköteleződjön az EU mellett, amely tudja garantálni a magyarok békéjét is.

Olyan polgárok vagyunk, akik pontosan tudjuk, hogy egy sokkal erősebb, sokkal összetartóbb, hatékonyabb Európát szeretnénk, amely tudja garantálni Magyarország biztonságát. Én európai egyesült államoknak hívom, de erős Európa kell nekünk

– mondta.

Április 3-án az a záródó kapu még résnyire nyitva van. Rajtunk múlik, hogy átmegyünk-e rajta és soha többé nem engedjük meg, hogy ezt ránk csapják. Április 3-án rajtunk múlik: Európa, most vagy soha

– zárta szavait.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán: Errefelé a háborúkat nem értünk vívják

Katonáinknak és rendőreinknek most már a keleti határ biztonságát is fegyverrel kell garantálnia, amiért a kormányfő köszönetet mondott.

Itt dörömböl az ajtónkon a Nyugat-Európában pusztító energiaválság,

és „itt van még nekünk a baloldal is”, hasonlította össze a Magyarországra leselkedő veszélyeket Orbán.

Errefelé a háborúkat nem értünk és nem a mi érdekünkben vívják.

Akárki győz, mi mindig rajtavesztünk, húzta alá a kormányfő, aki szerint a nagyhatalmak számára „Közép-Európa csak egy sakktábla”, Magyarország pedig „csak egy bábu”.

Vannak országok, amelyek háborúval akarják elérni a céljaikat, de mi tudjuk, hogy az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni.

Oroszország az orosz, Ukrajna pedig az ukrán érdekeket nézi, a magunk érdekeit pedig nekünk kell képviselni, húzta alá a miniszterelnök.

A mi érdekünk az, hogy ne legyünk gyalogáldozat valaki más háborújában. (…) Egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé, ezért se katonát, se fegyvert nem fogunk küldeni a harcterekre.

Tóth Bertalan: Orbán hatvanpusztai luxusbirtokát jobban védik, mint az országot

A Nemzeti Bank, a magánvagyonok gyarapítása helyett az áremelkedés ellen küzdjön, mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP társelnöke szerint a Fidesz szándékosan gyengíti a forintot 12 éve azért, mert Orbánék nyerészkednek rajta.

Ha eurónk lenne, ezt nem tudnák megtenni. Matolcsy évente százmilliárdokat keres, kaszál az árfolyam-különbségen. Ebből fizetik ki a jegybank alapítványait és a fideszes strómanokat és rokonokat. Ők gazdagodnak, miközben a ti fizetéseteket és nyugdíjatok egyre kevesebbet ér. Ez nagyon nincs jól, ezen változtatni fogunk

– mondta.

Tóth szerint hiába írta bele a Fidesz az alaptörvénybe, hogy a jegybankban lévő pénz elveszíti közpénz jellegét. Ezt a pénzt a kormányváltás után vissza fogják szerezni állítása szerint.

A Magyarországon át egészen Horvátországig repülő majd Zágrábban becsapódó géppel kapcsolatban úgy fogalmazott,

észrevették volna, ha a drón Orbán hatvanpusztai luxusbirtokát fényképezte volna, hiszen azt jobban védik, mint az országot. Hiába az ígérgetések, a Fidesz nem tudja megvédeni Magyarországot.

Orbán szerint a medvét is meg lehet szelídíteni

Németek, oroszok, törökök, amerikaiak árnyékában élünk, de ez nem ok a kishitűségre, a félelemre és az önfeladásra, az erő ugyanis nem csak izom kérdése.

A medve szkanderban verhetetlen, de lehet az orrába karikát és láncot fűzni.

Egy országnak először is lélekben kell erősnek lennie, jelentette ki a miniszterelnök és „nem hagyjuk, hogy más ostorozzon minket, vagy sajnálkozzon rajtunk”.

Nem irigyeljük mások sikerét és nem törekszünk arra, hogy mindenkivel megszerettessük magunkat.

A ránk dobált kövekből lépcsőt építhetünk magunknak.

Mohos Márton / 24.hu

Kétszázezerrel több gyerek született, mintha a baloldal maradt volna kormányon, jelentette ki a miniszterelnök.

Végre van belevaló külpolitikánk,

lesz világraszóló hadseregünk és fegyverkezéseink, egymásnak adják a kilincset a világ legnagyobb sportrendezvényei és világraszóló kulturális események zajlanak Budapesten – sorolta a Fidesz-kormány érdemeit Orbán.

Olvasói sztorik