Élő Közélet

Orbán nem emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok, Márki-Zay nem tudja, Orbán milyen csillagokat olvas

Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
  • Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától mondott ünnepi beszédet a Kossuth téren. A miniszterelnök azt mondta, „akárki győz az orosz-ukrán háborúban, mi rajtavesztünk.”
  • Az ellenzék a Műegyetem rakparton tartotta március 15-ei rendezvényét, ami szintén 15 órakor kezdődött A hatalom a népé címmel. A „kormányváltó nagygyűlésként” beharangozott eseményen bemutatták az ellenzék „alternatív 12 pontját”.
  • Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen arról is beszélt, hogy „számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek”. Az Európai Néppárt elnöke úgy véli, az ukrán földön zajló harcok szerinte nem csak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok.
  • Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy érzi, fél ország gyűlöli, fél ország tőle vár megváltást.
  • A Békemenet nyomvonalán nem nagyon maradt épségben ellenzéki választási plakát. Bayer Zsolt, Bencsik András, Fásy Ádám, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán és Gáspár Győző is a Békemenet első sorában vonultak.
  • „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik” – hirdette egy molinó a Szent István körúti első bérház harmadik emeletén, amely előtt a Békemenet is elvonul.

Orbán: Ez a jószívű emberek országa

A világ legszebb országa a miénk, a világ legszebb nyelvét adta nekünk az Úristen,

és a világ legtalálékonyabb emberei születnek ezen a földön, jegyezte meg Orbán.

Ez a jószívű emberek országa is (…) Szent Erzsébettől az életükért futó menekülteket segítő ezrekig,

de ez nem elég, csak akkor lesz Magyarországból boldog ország, ha a segítő szándék erővel is párosul.

Schmuck Erzsébet: Polt Péter az elmúlt években a bűnüldözés helyett a bűnpártolást tekintette fő munkájának

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke következett a saját beszédével, aki felolvasta az ellenzék kormányváltó 12 pontjának következő elemét, ami az úrbéli viszonyok megszüntetésére irányult. Követelik, hogy az EU-s pénzeket ne a nagybirtokos oligarchák kapják, hanem a gazdák.

Követeljük az igazságszolgáltatás és a bírói függetlenség visszaállítását, folytatta Schumck, mert mint mondta, jogbiztonság nélkül nincs szabadság.

Márpedig mindannyian tudjuk, hogy az igazságszolgáltatás Magyarországon egyre inkább politikai érdekeket szolgál. Mi vissza fogjuk állítani az igazságszolgáltatás függetlenségét. Megszüntetjük a politikai nyomást a bíróságokon és felszabadítjuk az ügyészséget Polt Péter hatalma alól. Mert Polt Péter az elmúlt években a bűnüldözés helyett a bűnpártolást tekintette fő munkájának

– magyarázta.

Varga Jennifer / 24.hu

Hatalmas tétje van az áprilisi választásoknak, mondta, de együtt lehetőség van szerint megvédeni a szabadságot, a jogállam lebontását.

Orbán: A szabadság az erős népek jutalma

Veszély idején az ország együtt dönt az ország jövőjéről,

jelentette ki a kormányfő és hozzátette: ott vannak azok is most a Kossuth téren, akiket csak „a szívünkkel látunk” – az ősök és a megszületendő gyerekek, unokák.

Mióta létezik közös magyar nemzeti emlékezet, a magyarok mindig ugyanazt akarták a Kárpátok alatt: legyen béke, legyen szabadság, legyen egyetértés,

de ehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre. Mint fogalmazott: „gyenge nép nem kap békét, legfeljebb megkegyelmeznek neki”. Orbán szerint egy gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést.

A szabadság az erős népek jutalma.

Ezért álmodott Széchenyi és Kossuth erős Magyarországot és ezt akarja a Fidesz is, amely „nem szakadhat a népek Naprendszeréből”, de nem engedheti, hogy más népek jelöljék ki a röppályáját. Ezért támogatják a családokat, hoztak létre 1 millió munkahelyet, adóztatták meg a multikat és küldték haza az IMF-et, és ezért nem szabad, hogy egy háború vagy a baloldal letérítse a kormányt az útról.

Marjai János / 24.hu

Jakab Péter: A 48-asoknak Széchenyi jutott, nekünk Lölő, nekik a legnagyobb magyar jutott, nekünk a legbutább

Befogod a pofádat és eltakarodsz a büdös francba, ameddig teheted. Világos, te becstelen, kisstílű gazember?

Jakab Péter ezzel az idézettel indította a beszédét, de ezt nem ő találta ki, hanem Bayer Zsolt üzente neki a napokban, mielőtt megszervezte a Békemenetet.

A Jobbik elnöke szerint ez lehetne akár a vadnyugat, de nem az, mert ott szemtől szemben rendezik egymással a vitákat.

A fideszesek nem ilyenek, gyáván elmenekülnek és bevonulnak a budai Vár falai mögé, vagy Putyin asztala alá. Ami itt zajlik, az nem más, mint a vadkelet. Gengszterek vannak hatalmon, ők hoznak törvényeket, ők döntenek életről és halálról. Április 3-án vesszenek a gengszterek, vesszen a maffiakormány, vesszen a köpcös

– fogalmazott Jakab.

Szerinte az ország mindig akkor fejlődött, amikor olyanok vezették, akik képesek voltak áldozni érte.

Gróf Széchenyi István a saját pénzét áldozta az ország fejlődéséért. Mészáros Lőrinc a ti jövedelmeteket áldozza fel a saját gyarapodásáért. A 48-asoknak Széchenyi jutott, nekünk Lölő, nekik a legnagyobb magyar jutott, nekünk a legbutább, vagy ahogy ő mondaná, a legbátorabb

– mondta.

A Jobbik elnöke szerint méltónak kell lenni a 48-asok örökségéhez.

Nincs még négy éve az országnak, hogy túléljük ezeket a gazembereket, április 3-án győznünk kell. 48-ban győztek a 48-asok, április 3-án győzzenek a 22-esek. Felnőttünk a feladathoz. A Fidesz ereje a gyűlölet, a mi erőnk az egység. Ma a nemzet fővárosából egységbe hívok minden tisztességes magyar embert a békéért, a szabadságért, Magyarországért

– zárta a beszédét.

Dúró Dóra: Két férfi meg egy kutya nem család

Dúró Dóra azzal kezdte beszédét a Mi Hazánk tüntetésén, hogy vannak olyanok, akik szerint az a jó, ha a Békemeneten Győzike viszi a magyar zászlót, de a Mi Hazánk szerint ez nem jó irány. Ezek után a kötelező oltás ellen érvelt Dúró. A koronavírus alatt szerinte

a magyar kormány és a baloldal egy oldalon álltak, a vakcinagyártók oldalán, nem az emberekén.

Ezután Dúró Dóra is a NATO-egységek magyarországi jelenléte ellen érvelt, és azt hangoztatta, hogy egyedül ő szavazott múlt héten a Parlamentben Ukrajna uniós tagsága ellen. „Két férfi meg egy kutya nem család”, mondta Dúró Dóra, amikor már az „LMBTQ-lobbi” ellen beszélt. Szerinte a két nagy politikai tömb az igazság elhallgatásában érdekelt: Dúró ezt maga is megtapasztalta a Parlamentben, amikor nemrég az oltások negatív hatásáról beszélt. Ezután a színpadra állított ágyút három alkalommal dörrentették el.

Jakab is jól beszél

Az emberek látványosan imádják, hogy folyamatosan viccel.

Bödőcs Tibor, ha a Wishről rendeled, hogy egy tanult kollégámat idézzem.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán: Nem vagyunk jámbor lúzerek

Orbán felidézte, hogy tavaly októberben az ellenzéknek üzentek a fideszesek, miszerint előre kell menni és nem hátra.

„Megüzentük, hogy nem vagyunk jámbor lúzerek”, jelentette ki a kormányfő és megüzenték azt is, hogy harcolni fognak.

„Kedves barátaim, jól harcoltatok, nagyon is jól.”

„Nem is emlékszem, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok, 19 nappal a választás előtt” – tette hozzá Orbán és megjegyezte: megmutatta az erejét a Fidesz és ez meg is hozta az eredményt.

Az ellenzék a szétesés szélén áll – véli a miniszterelnök

Az üstökösnek hitt miniszterelnök-jelöltjük mára már csak egy üstökösnek hitt, kihűlt kődarab. És vele együtt beleállta a földbe az egész baloldali miskulancia.

Továbbra is érkezik a tömeg a Műegyetem rakpartra

Noha az ellenzéki nagygyűlés haromnegyed óraja elkezdődött, a Gellért tér felől a Budafoki úton át továbbra is érkeznek résztvevők. A Budafoki úton a Gellért tér felé visszafelé haladva úgy tűnik, hogy hol szellősebben, hol masszívabb csoportokban érkeznek.

Sokan a Műegyetem kampuszának Budafoki úti kerítéseinél állnak, így próbalnak elcsípni valamit a beszédekből.

Továbbra is érkezik a tömeg a Műegyetem rakpartra

Noha az ellenzéki nagygyűlés háromnegyed órája elkezdődött, a Gellért tér felől a Budafoki úton át továbbra is érkeznek résztvevők. A Budafoki úton a Gellért tér felé visszafelé haladva úgy tűnik, hogy hol szellősebben, hol masszívabb csoportokban érkeznek.

Sokan a Műegyetem kampuszának Budafoki úti kerítéseinél állnak, így próbálnak elcsípni valamit a beszédekből.

Karácsony Gergely: Arra szövetkezünk, hogy tégláról téglára építsük újra a jogállamot szeretett hazánkban

A mi harmadik pontunk úgy szól: követeljük a magyarok valós képviseletét biztosító országgyűlést és a jogállam helyreállítását!

Így kezdte Karácsony Gergely a beszédét.

Varga Jennifer / 24.hu

A főpolgármester szerint a kormány az önkormányzatokat ellenségként kezeli, Budapesten ezt pontosan tudják, de szerte az országban máshol is hasonló a helyzet.

Itt vagyunk barátaim és kiállunk magunkért. Kimondjuk azt: arra szövetkezünk, hogy tégláról téglára építsük újra a jogállamot szeretett hazánkban. Ez az újraépítés nem kezdődhet mással, mint azzal, hogy felszámoljuk azt a rendszert, ami a hatalomból pénzt csinál és a pénzből még több hatalmat. Elzárjuk a pénzcsapot és lesújtunk a kezekre

– fogalmazott Karácsony, hozzátéve, így végre a hatalom embereit felváltja az emberek hatalma.

Az ellenzék negyedik pontjával folytatta, amely a következő: törvény előtti egyenlőséget nemi, vallási megkülönböztetés nélkül.

Olyan országra van szükség, ahol a NAV-ot nem Iványi Gáborra küldik, hanem a Karmelita kolostorba, ahol mindenki azt szeret, akit akar, fogalmaz a főpolgármester. A gyerekeket szerinte a Fidesztől kell megvédeni.

Mindannyiunknak szüksége van egy békés, szabad és igazságos Magyarországra. De az elkövetkező három hétben Magyarországnak van szüksége mindannyiunkra. Magyarországnak változásra van szüksége. Találjuk meg egymást, találjunk egymásra

– zárta a beszédét Karácsony.

Karácsony Gergely időközben

Az egyik legjobban beszélő ellenzéki politikus lett, amikor nem néztünk oda. Lendületesebb, tisztább, érthetőbb, mint korábban. Utoljára a Fudan elleni tüntetésen mutatott ebből valamit.

Donáth Anna kezdte a kormányváltó 12 pont bejelentését

Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy kezdte beszédét, ha 1849-ben Bayer Zsolt és társai számoltak volna be a szabadságharcról, az úgy szólt volna: Petőfi, Kossuth és Széchenyi szándékosan provokálták ki az orosz birodalom beavatkozását, akiknek béketeremtő céllal be kellett vonulniuk. Ilyen szellemben számolt be ugyanis Donáth szerint az ukrajnai háborúról a fideszes propaganda.

Oroszország agressziója helyett Ukrajna provokációjáról. Jogos orosz önvédelemről beszélnek. Putyin ezt a háborút nemcsak fegyverekkel hanem hazugságokkal vívja, amiben a fideszes propaganda kiszolgálja. Ez valóság-, szabadság- és Európa-ellenes

– jelentette ki.

Varga Jennifer / 24.hu

Éppen ezért az ellenzék kormányváltó 12 pontja közül az első úgy szól: „követeljük a propaganda eltörlését!”

A 48-as forradalom szelleme Donáth szerint bennük is tovább él.

A március ifjak második pontja úgy hangzott: felelős minisztériumot Buda-Pesten. 2022-ben pedig nem felelős az a kormány, ahol van külön propagandaminiszter, de nincs külön oktatási és egészségügyi miniszter. A mi második pontunk ezért úgy szól: legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten

– közölte.

Politikai abszurd

Hogy az önálló oktatási és egészségügyi minisztériumok ötlete jelentős tapsot kapott Donáth Anna beszédéből. Mintha egy harmincezer fős közigazgatás-elméleti kerekasztalon lennénk.

A Mi Hazánk alelnöke szerint az ukrán–orosz háború valójában Amerika és Oroszország háborúja

A Mi Hazánk tüntetésének következő szónoka a párt alelnöke, Pakusza Zoltán, aki szerint az ukrán–orosz háború valójában Amerika és Oroszország háborúja, amiből Magyarországnak ki kell maradnia.

A Mi Hazánk azt követeli, hogy Magyarország területét hagyják el a külföldi NATO-katonák

– hangoztatta Pakusza, aki úgy véli, a közeljövő a nemzeti és a globalista erők harca lesz világszinten. Az ukrajnai háború jól mutatja mindezt szerinte.

Schmuck Erzsébet neve

Még soha nem hangzott el ennyire lelkesítő hangnemben, mint most, amikor Nagy Zsolt bemutatta, hogy ő is beszélni fog.

(Ő az LMP egyik társelnöke.)

Iványi Gábor: Orbán gatyás békegalambbá változott át, úgy folytatja az árulást

Idefelé jövet hallottam a rádióban azt, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök vonatra ülnek és elmennek meglátogatni Volodomir Zelenszkij nagyszerű hős elnököt és az ukrán népet. Van egy hely még mellettük, fel is kínálták, hogy valaki még velük utazhat, de Orbán Viktornak most más dolga volt, kezdte beszédét Iványi Gábor.

Úgy folytatta: mindenki a maga területéről vesz példákat, ezért azt gondolta, egy-két bibliai történetet átírnak. Káin családvédelmi akcióterv keretében kezdeményezett találkozót Ábellel, vagy Góliát az ősi föld egyesítésének érdekében kérte, hogy ne küldjenek csapatokat, és azt gondolta, Dávidnak lövése sincs, mi történik ezen a mezőn.

Komolyra fordítva a szót, van ott egy hely még, április 3-a után nem marad üresen ez a hely. Márki-Zay Péternek oda vezet majd az útja, adja az isten, hogy így legyen

– mondta.

Varga Jennifer / 24.hu

Külön szeretettel köszöntötte az orosz és az ukrán résztvevőket, szeretettel gondol a pedagógusokra is.

A mostani március 15-én a piros-fehér-zöld kokárda mellé a kabátomra kerültek a magyar demokratikus összefogás és az ukrán zászló közös színei is a pedagógusszalag mellé. Ma ismét megértjük, hogy nincs magyar szabadság világszabadság nélkül. 1848 forradalmi ifjait és 1956 pesti srácait ma kijevi srácoknak és harkovi forradalmi ifjaknak nevezzük

– fogalmazott.

Ezt viszont szerinte nem mindenki érzi át, Orbán évek óta részt vesz az orosz agitációban.

Most, hogy megindult a támadás, gatyás békegalambbá változott át, úgy folytatja az árulást. Március ünnepén Magyarország kormányfője fogadkozik, hogy mi nem fogjuk megsegíteni a szomszéd nemzet harcát a függetlenségéért és a szabadságáért. Ez szégyen, barátaim. A magyar kormány nem állítja le az orosz kormánnyal kötött paktumokat sem

– sorolta.

1956 novemberében szerinte a magyar kormány szemében megérdemelték a sorsukat azok a magyarok, akik segélykiáltással fordultak a világ nemzeteihez, amíg az orosz tankágyúk el nem némították őket.

Ennek a kormánynak egyetlen köszönő szava sincs a civil szervezetekhez, amelyek etetik a menekült családokat. Ehelyett ellehetetlenítenek minket, és ránk szabadítják az adóellenőreiket. De jelentem, kitartunk, itt vagyunk és szolgálunk

– fogalmazott Iványi. Hozzátette, a magyarok hőse a börtönben szenvedő Alekszej Navalnij is.

Varga Jennifer / 24.hu

Emlékeztetett: Magyarországon kívül az EU-ban mindenki fegyverrel segíti az ukránokat, a hivatalos magyar sajtóban a Moszkvában kiagyalt hazugságokat szórják.

174 esztendő elteltével március 15-én, majd azután április 3-án ismét elmondhatjuk: rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok

– zárta beszédét Iványi Gábor.

A Mi Hazánk képviselőjelöltje szerint a magyar fiataloknak meg kell tanítani a fegyverhasználatot

A Mi Hazánk tüntetésén Vékony Csongor, a párt parlamenti képviselőjelöltje a romák számának „rohamos” növekedéséről, a genderideológia támadásáról és a „migránshordák” közeledéséről beszélt, mint Magyarország legnagyobb problémái. Közben a tömegben az önkéntesek osztogatják a párt 80 oldalas programját, a Virradatot. Vékony szerint a magyar fiataloknak meg kell tanítani a fegyverhasználatot, hogy „ne ijedjenek meg egy puskalövéstől”.

Farkas Norbert / 24.hu
Olvasói sztorik