Élő Közélet

Orbán nem emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok, Márki-Zay nem tudja, Orbán milyen csillagokat olvas

Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
  • Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától mondott ünnepi beszédet a Kossuth téren. A miniszterelnök azt mondta, „akárki győz az orosz-ukrán háborúban, mi rajtavesztünk.”
  • Az ellenzék a Műegyetem rakparton tartotta március 15-ei rendezvényét, ami szintén 15 órakor kezdődött A hatalom a népé címmel. A „kormányváltó nagygyűlésként” beharangozott eseményen bemutatták az ellenzék „alternatív 12 pontját”.
  • Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen arról is beszélt, hogy „számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek”. Az Európai Néppárt elnöke úgy véli, az ukrán földön zajló harcok szerinte nem csak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok.
  • Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy érzi, fél ország gyűlöli, fél ország tőle vár megváltást.
  • A Békemenet nyomvonalán nem nagyon maradt épségben ellenzéki választási plakát. Bayer Zsolt, Bencsik András, Fásy Ádám, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán és Gáspár Győző is a Békemenet első sorában vonultak.
  • „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik” – hirdette egy molinó a Szent István körúti első bérház harmadik emeletén, amely előtt a Békemenet is elvonul.

Külügyi államtitkár: Van, amikor fegyvert kell ragadni az ország érdekében, és van, amikor ki kell maradni a háborúból

Az 1848–49-es szabadságharc azt üzeni a mának, hogy az ország érdekét meg kell védeni, de ezt többféleképpen lehet megtenni. Van, amikor fegyvert kell ragadni, és van, amikor ki kell maradni egy háborúból – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budakeszin.

Menczer Tamás, aki a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, Budakeszi március 15-ei megemlékezésén azt mondta, visszatekintve 1848–1849-re, látni, hogy a forradalom és szabadságharc az összetartozás, a szuverenitás szimbóluma – olvasható az MTI tudósításában.

Hangsúlyozta: „Csak akkor lehetünk győztesek, de akkor mindenképpen győztesek vagyunk, ha megőrizzük a nyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat, ha megmaradunk magyarnak.” Az államtitkár úgy fogalmazott: akkor vagyunk győztesek, ha cselekvőek vagyunk, erősek vagyunk és a nemzeti öntudat a helyén van.

A KKM államtitkára azt mondta: a forradalom és szabadságharc üzenete, hogy a magyar érdeket meg kell védeni, mert „ha mi nem védjük meg, akkor helyettünk nem védi meg senki”.

Kifejtette: a szomszédságunkban pusztító háború folyik. Két nappal ezelőtt a lengyel–ukrán határtól 20 kilométerre az oroszok megtámadtak egy katonai bázist, mert úgy gondolták, hogy ott külföldi fegyvereket tároltak. Mindez Menczer szerint megerősíti a magyar kormányt abban, hogy helyes döntés kimaradni ebből a háborúból, és Magyarország sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába, mert ez szolgálja az ország biztonságát. Az államtitkár kitért arra, hogy mivel Magyarország határai nem esnek egybe a nemzet határaival, a háborúból kimaradás szolgálja a Kárpátalján élő magyarok biztonságát.

Hozzátette, ha Magyarország a magyar–ukrán határon keresztül fegyvereket és katonákat szállítana, azok a rakéták, amelyek a lengyel–ukrán határ közelében csapódtak be, pillanatokon belül a magyarlakta területeken is lehullhatnának.

Több száz busz hozza a vidéki békemenetelőket

Folyamatosan érkeznek a bérelt távolsági buszok a Békemenet gyülekezőhelyére. A több százra becsülhető jármünek nincs elég hely az Árpád fejedelem útján, ezért a megüresedett buszokat azonnal vissza is fordítják a lezárt Duna partról.

24.hu

Olasz kisleány zengi az Avanti Ragazzit

Megérkeztek a tavalyi Békemenetről ismert olasz és spanyol szimpatizánsok két külön molinó mögött. Vidámak, mediterránok, amit pazarul igazol, hogy az egyik olasz apuka nyakában elkezdte énekelni az 1956-os forradalmárainkkal szimpatizáló Avanti Ragazzi di Budát. Minden túlzás nélkül megvan a nap legcukibb pillanata.

Gulyás: Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen

Magyarország 1989-90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy az ország szabad és független, hogy mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk szabadon az ország sorsáról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen kedden Budapesten.

A miniszter az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban így fogalmazott:

ma béke van, bár az elmúlt 25 évben soha olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most, amikor Magyarország szomszédságában harcok vannak. Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen.

Irgalmatlan nagy izraeli zászló a tömegben

Egy idős férfi hatalmas izraeli zászlóval jött be a tömegbe. Néhányan furán néznek rá, de senki se zargatja. Közel-keleti hírünk még, hogy az Al-Jazeera stábja is a helyszínen forgat, de amúgy is sok a külföldi stáb Budapesten.

24.hu

A Békemenet gyülekezik

Az Árpád fejedelem útján özönlenek az emberek az Elvis Presley park felé,  ahol a CÖF által szervezett Békemenet élgárdája várja a népet. Gyönyörű az idő, dzsemboris a hangulat, “Április 3. SZAVAZZ” és “FIDESZ” feliratú táblákat osztanak. Kinn vannak a szokásos árusok a magyaros portékával, de ukrán nemzeti színű szalagot, a letűnt korok fidget spinner nevű játékát, sőt magyar nemzeti színű partiszemüveget is kapni.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A tömeget szokásosan földrajzi sokszínűség jellemzi, Porcsalmától Mezőberényen át Bajáig jöttek Fidesz-szimpatizánsok. A tömeg délben indul a terv szerint, majd a Margit hídon, Szent István körúton, Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át éri el a Kossuth teret, és Orbán Viktor kormányfő 3 órai ünnepi beszédét.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, kedd délelőtt az Országház előtt.

A lobogót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.

Bruzák Noémi / MTI

Az eseményen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. A téren számos család, turista jelent meg. A nézelődők többsége kokárdát viselt, voltak, akik magyar zászlót tartottak kezükben.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Országszerte és a határon túl is ünnepi rendezvényeket tartanak

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament előtt mondja el ünnepi beszédét. Ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a fővárosban. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat – írja az állami hírügynökség.

Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez – a szervezők kérésére – csatlakozik a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezte Békemenet is.

A Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Továbbá a nap folyamán ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban, valamint a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket. Az országgyűlési választások előtt három héttel ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton, a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét. Országszerte és a fővárosban is több forgalmas útszakaszon korlátozásokra kell számítani.

Ünnepi vonulások, rendezvények miatt lezárják a fél fővárost

Az ünnepi rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani ma Budapesten; a lezárások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a lezárások a II., a III., az V., a VI., a VII., a XI. és a XIII. kerületet érintik.

  • Ma nem lehet behajtani a Bródy Sándor utcába a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre.
  • Lezárják az Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi út és a Margit híd között, a Pacsirtamező utcát, a Lajos utcát a Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között, a Bem felső rakpartot a Bem tér és a Margit híd között, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kodály körönd között, a Váci utat a Nyugati tér és a Ferdinánd híd között, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Műegyetem felső rakpart egy szakaszát.
  • Szakaszosan és időszakosan zárják le az Alkotmány utcát, a Garibaldi utcát, az Akadémia utcát, a Szalay utcát, a Balassi Bálint utcát, a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között és a Honvéd utcát.
  • Szintén szakaszosan zárják majd le a Bem felső rakpart-Gyóni Géza tér-Lipthay utca-Margit körút-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, valamint a Március 15. tér-Petőfi tér-Belgrád felső rakpart-Fővám tér-Szabadság híd-Szent Gellért tér-Budafoki út-Bertalan Lajos utca-Műegyetem felső rakpart útvonalat.
  • A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.
  • Vonulásos rendezvény miatt várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.
  • Várhatóan 12 és 18 óra között részlegesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci út és az Andrássy út között, ezért Dél-Pest felől az M3-as metrópótló, a Deák Ferenc térig közlekedik, észak felől pedig az Oktogonig.
  • Várhatóan 13 és 15 óra között, szintén vonulásos rendezvény miatt a Március 15. tér és a Szent Gellért tér közötti szakaszon (a Műegyetem rakparton várhatóan 20 óráig) kell korlátozásokra számítani: a 47-es és a 49-es villamosok a Szabadság híd lezárásának idején a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig járnak.
  • A BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a megszokottnál sűrűbben közlekedő 2-es és 4-es metró, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosok használatát javasolja.

A forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján (police.hu) lehet tájékozódni, a közösségi közlekedési változásokról pedig a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik