Közélet

Ukrán nagykövet: Érzem, hogy a magyar nép mellettünk áll

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

„Kedves magyar barátaim” kezdte ünnepi videóüzenetét Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, amelyet a 21TV Ungvár tett közzé kedden. Elmondta, hogy miközben Magyarország a forradalomra és a szabadságharcra emlékezik,

Az országom, Ukrajna számára annak a háborúnak a 20. napja van, amelyet Oroszország indított azért, hogy megfossza a népemet a szabadságától, a jövőjétől és az életétől is.

Emlékeztetett, hogy 1848-ban a magyarok kimentek az utcákra, hogy kiharcolják Magyarország függetlenségét.

Petőfi Sándor versében a kérdésre, hogy rabok legyünk vagy szabadok, a magyar nemzet azt válaszolta: a magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk. Ma ugyanilyen választ adnak az ukránok is.

Felidézte, hogy „a magyar nép szabadságharcát eltiporta az orosz sereg Paszkievics tábornok vezetésével, amelyet a magyar nép letörésére I. Miklós cár küldött”, és ezt ahhoz hasonlította, ahogy az oroszok február 24-én támadást indítottak Ukrajna ellen.

Minden gondolatunkkal és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megőrizzük az országunkat és megőrizzük a nemzetünket. De eközben sem feledkezünk meg arról, hogy megemlékezzünk az önök harcának évfordulójáról. Bízunk benne, hogy önök sem feledkeznek meg rólunk!

A nagykövet bízik benne, hogy amikor ma a magyarok felnéznek a „békés magyar égboltra”, gondolni fognak azokra az ukránokra, akik „az oroszok által indított háború áldozatául estek és ma odaföntről néznek le ránk”.

Azokra is, akik félnek az égre nézni, mert onnan orosz bombák és rakéták hullhatnak rájuk.

Nepop abban is bízik, hogy igent fognak mondani az Ukrajna feletti légtér lezárására, hogy ilyen módon megvédjék az ukrán városokat és falvakat, és hogy Ukrajna Európától több segítséget fog kapni, ahhoz, hogy megvédje magát „és megvédje egész Európát”.

Oroszországot rá kell kényszeríteni arra, hogy abbahagyja ukrán állampolgárok meggyilkolását.

Bíznak benne, hogy segítenek abban, hogy Magyarországhoz hasonlóan más országok is igent mondanak Ukrajna gyorsított uniós előintegrációjára, „mert önökhöz hasonlóan mi is a közös európai családhoz tartozunk”.

Összeköt bennünket a történelem és a jelen is, most azért harcolunk, hogy közös legyen a jövőnk is egy erős, szabad és békés Európában.

Nepop idézett Kossuth Lajostól is: „Nincs ember, ki a szabadságot nem szereti, de az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván. Az igazságtalan csak önmagát.” A nagykövetnek meggyőződése, hogy a magyarok szabadságot akarnak, és szabadságot akarnak mindenkinek, így az ukránok számára is.

Érzem, hogy Magyarország és a magyar nép mellettünk áll,

jelentette ki hozzátéve, hogy az ukrán nép nevében hálás az eddigi támogatásért és segítségért, és bízik abban, hogy a továbbiakban is támogatni fogják Ukrajnát. Hiszi, hogy Ukrajna győzni fog és ehhez Magyarország is hozzá fog járulni – „a mai nap erről is szól: a szabadságról, a szolidaritásról, a jövőnkről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik