Közélet

Csigalassú fokozatba kapcsolt a ceglédi halálos gázolás ügye

9 hónapja történt, de még mindig nem döntött az ügyészség abban, egyáltalán emel-e vádat, és ha igen, milyen büntetést kér az elkövetőre a tavaly húsvéti ceglédi halálos gázolás ügyében.

A rendőrség október elején közölte, hogy lezárták a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek. Az ügyészség nem kérte újabb nyomozati cselekmény elvégzésére a rendőrséget tudomásunk szerint, ilyenkor szokás szerint 30-60 nap alatt meg szokott születni az ügyészségi döntés. A mostani ügyben ez tavaly november végére-december elejére esik. Most azonban ilyen még nem történt – derül ki a Pest Megyei Főügyészség lapunk számára adott tájékoztatásából. (Az eljárás a Budakörnyéki Járási Ügyészségnél folyik.) Jelen állás szerint valamikor január végére, február elejére állhat össze az ügyészségi anyag.

Az ügyészség úgy fogalmazott:

Az ügyészség a vádemelés előkészítése során hozott egy köztes intézkedésről határozatot, amely kézbesítését követően a jogorvoslatra nyitva álló határidők eltelte, illetve az esetleg ellene bejelentett panaszok elbírálása után kerülhet sor az ügyben döntésre a vádemelés kérdésében.

Azt nem árulták el, mi volt a köztes intézkedés.

A napokban újra meg kellett műteni a baleset túlélőjét – mondta el lapunknak a fiatal férfi édesanyja. Mivel a többszörös csonttörést szenvedett férfinak továbbra is fájt a bokája, bicegett – hiába jár hosszú hónapok óta gyógytornára -, ezért egy kisebb műtétre volt szükség január közepén, lemezt távolítottak el a lábából.

Cegléden tavaly húsvét előestéjén a belvárosban történt tragédia, a szakértői jelentés szerint 100 kilométer per óra feletti tempóval száguldó BMW-s elütött két helyi fiatalt, a lány meghalt. Az autóban traffipaxérzékelő- és blokkoló berendezés volt, és a szakértői jelentés szerint működött, vagyis blokkolta a traffipax működését. A gyárilag mintegy 300 lőerős BMW-nek durván 100 plusz lóerőt jelentett a beépített teljesítménynövelő, amely a szakértői jelentés szerint a baleset utáni átvizsgálásakor is bekapcsolt állapotban volt.

Helyiek évek óta kérlelték az önkormányzatot és a rendőrséget, hogy akadályozzák meg az évek óta zajló életveszélyes belvárosi száguldozást, mégsem lett semmi foganatja. A belvárosi száguldozás ügyében tehetetlennek mutatkozó akkori polgármestert az októberi választásokon leváltotta a lakosság.

(Szerettünk volna a gázolóval beszélni, de sem az ügyvédje nem tette ezt lehetővé, sem az apja.)

Kiemelt kép: 2019. április 20-án halálos gázolás történt Cegléd belvárosában. Mécsesek és virágok a tragédia helyszínén. Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik