Belföld

Húsvéti ceglédi tragédia: a rendőrség befejezte a nyomozást, vádat emeltetne a sofőr ellen

A ceglédi rendőrség befejezte a vizsgálatot annak a fiatal férfinak az ügyében, aki húsvét előestéjén, 2019 áprilisában két gyalogost ütött el Cegléden, a belvárosban – derül ki a rendőrség közleményéből. Egyikük, egy 18 éves lány a helyszínen életét vesztette, barátja súlyos sérüléseket szenvedett. A ceglédi rendőrök a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az iratokat vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

A 24.hu az elejétől kezdve követte a tradégia fejleményeit. A 22 éves gázoló a körforgalomtól gyorsított, az ütközés helye onnan 350 méterre van. Információnk szerint az igazságügyi szakértői jelentés szerint ezen a szakaszon hozzávetőleg 125 kilométer per órás átlagsebességgel száguldott a sofőr. Az ütközés előtt rövid idővel 150 kilométer per órával mehetett az autó, az elgázoltak szülei által megismert dokumentum szerint ekkor taposott a fékre a sofőr, de mivel közel volt az úton áthaladókhoz, így sem tudott 100 kilométer per óra alatti sebességre lelassulni az ütközésig.

Úgy tudjuk, háromfajta becslés született, mindhárom 100 feletti tempóra tette a sebességet. Vagyis a belvárosi úton, szombaton este, a megengedett sebesség legalább kétszeresével gázolhatta el a két fiatalt a BMW-s, de volt, hogy a sebességhatár háromszorosával is száguldott azon az útszakaszon.

Az autóban traffipaxérzékelő- és blokkoló berendezés volt, és a szakértői jelentés szerint működött, vagyis blokkolta a traffipax működését.

Traffipaxblokkoló volt a ceglédi gázoló autóján
A tuningolt autó vezetője azt mondta, nem érzi magát felelősnek.

Helyiek is említették lapunknak, hogy a gázoló autója fel volt tuningolva. A jelentés ezt igazolni látszik: a gyárilag mintegy 300 lőerős BMW-nek durván 100 plusz lóerőt jelentett a beépített teljesítménynövelő, amely a szakértői jelentés szerint a baleset utáni átvizsgálásakor is bekapcsolt állapotban volt. Ráadásul az anyag arra utal, hogy az autó forgalmijában nem a megnövelt teljesítmény szerepelt.

Évek óta száguldoznak, most meghalt egy 18 éves lány, mégis megy a hárítás
Cegléden hiába könyörögtek a városvezetésnek és a rendőrségnek, hogy az évek óta zajló száguldozásnak vessen véget, érdemi lépések nem történtek. Videó.

Helyiek évek óta kérlelték az önkormányzatot és a rendőrséget, hogy akadályozzák meg az évek óta zajló életveszélyes belvárosi száguldozást. Tavaly petíciót is aláírtak és eljuttatnak a polgármesterhez és a rendőrkapitányhoz – mégsem lett semmi foganatja. A városvezetés és a rendőrség a tragédia után igyekezett mosakodni. De még mindig, lassan fél éve a tragédia után sem épült oda sem fix traffipax, sem sebességlassító küszöb, a tragédia utáni hetekben is folyt ott a száguldozás.

A gázoló és családja vállalkozók, a 22 éves sofőr apja befolyásos vállalkozó, biztonságtechnikai, őrző-védő, illetve áramszereléssel is foglalkozó cégük van. Az önkormányzat, illetve a város tulajdonában álló cégek, intézmények közül a tragédia után is kötöttek szerződést a gázoló cégével.

Kiemelt kép: 2019 húsvét előestéjén Cegléden halálos gázolás történt, a balesetben egy fiatal lány meghalt, barátja súlyos sérüléseket szenvedett. Fotó: Zsótér Indi Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik