Közélet
Public performance on stage Microphone on stage against a background of auditorium. Shallow depth of field. Public performance on stage.

„Olyan erővel kell beszélni, hogy szavaink ledöntsék az elnyomó gyakorlatokat védő falakat”

Paranoid elméletektől az Antigenderista kiáltvány megfogalmazójának állami kitüntetésén keresztül a politikusból a slam poetry országos bajnokáig. Írások az Élet és Irodalom pénteken megjelenő legújabb számából.

Mi ez?

Hetente egy-egy részletet mutatunk az Élet és Irodalom legújabb számából. Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban.

SZÉKY JÁNOS: Christchurch – közünk hozzá?

Brent Tarrant, aki ötven muszlim embert lőtt le Új-Zélandon, hosszú kiáltványt hagyott hátra egy 8chan nevű weboldalon. Ez az oldal hagyományos keresőmotorok számára láthatatlan, de a lelkes követők pillanatok alatt a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették a 74 lapos írás pdf-változatát. Az előhang után a főszöveg azzal a három mondattal kezdődik:

It’s the birthrate.

It’s the birthrate.

It’s the birthrate.

A pontos magyar fordítás az volna, hogy „a születési arányszámról van szó” (háromszor), de sajnos az angol kifejezés tömörségét és dinamikáját magyarul nem lehet visszaadni. Brent azzal folytatja, hogy a legfontosabb a születési arányszám megváltoztatása, mert „ha holnap az összes nem európait deportálnánk is országainkból”, az európai népesség akkor is a pusztulás felé tartana.

A szövegek közvetlen hatásánál nekem fontosabb a minőség. A sértés. Hogy olyan színvonalú paranoid elméletek, amik máshol sokadvonalbeli, különc szerzők és műkedvelő szélsőséges politikusok vesszőparipái, az internet alvilágának kedvenc olvasmányai, nálunk a kormánypolitika fő ideológiáját jelentik, bőséges adófizetői pénzből reklámozva. Világra szóló bűncselekmény ugyan nem lesz  belőle, a káros szellemi hatás felmérhetetlen, és a megalázás fájó.

VALKI LÁSZLÓ: Az Alelnök neokonjai

Zseniális film az Alelnök, írják a kritikusok. Valóban, ritkán ábrázoltak még politikust olyan hitelesen, mint Dick Cheney-t, akit Christian Bale lenyűgözően alakít. Olyan testes, cinikus és arrogáns, hogy a néző némelykor azt hiszi, dokumentumfilmet lát. De rendkívül jók az önálló gondolkodásra képtelennek beállított republikánus elnököt, George W. Busht és durva modorú védelmi miniszterét, Donald Rumsfeldet játszó színészek is. A forgatókönyvíró-rendező, Adam McKay pedig minden lehetséges filmes eszközt bevet annak bizonyítására, hogy Cheney volt a legnagyobb hatalmú és egyben a legkártékonyabb alelnök Amerika történetében. Filmje a nézők többségét meggyőzi arról, hogy az alelnök volt az egyetlen igazán rossz szellem a Bush-adminisztrációban. Hozzá képest Bush derék, de bátortalan embernek látszik, aki csupán hűségesen végrehajtja intelligens alelnöke ötleteit.

Irak ellen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már 2002-ben – ahogyan azt levelükben a neokonok javasolták – légitámadásokat indított. Kilenc hónap alatt megsemmisítették a teljes iraki légvédelmet és a katonai kommunikációs rendszert. 2003 márciusában megindították a szárazföldi inváziót is, amely így csak egy hónapot vett igénybe. Az amerikai demokrácia sajátos működésére jellemző, hogy 2004 szeptemberében a Pentagon és a CIA által kiküldött, 1300 szakértőből álló tényfeltáró csoport jelentésében arról számolt be, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban. Kiderült tehát, hogy Bush és emberei mindvégig hazudtak a világnak. Ennek ellenére novemberben az elnököt – alelnökével együtt – újraválasztották.

Huszár Ágnes: Egy kitüntetés margójára

Március 15-én Széchenyi-díjjal tüntették ki Barsi Balázs ferences szerzetest, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Kegytemplom templomigazgatóját „kiemelkedő színvonalú hittudósi és nagy hatású tanári munkájáért, valamint a generációkat megérintő lelkiségi irodalmat gazdagító publikációs tevékenysége elismeréseként”.

Ezt a magas kitüntetést eddig olyan komoly tudományos életművel rendelkező, iskolateremtő egyéniségeknek ítélték oda, mint Falus András, Kelemen János vagy Pléh Csaba, hogy csak hármat említsek a legkiválóbbak közül. Barsi Balázs életműve egyikhez sem hasonlítható, publikációs tevékenysége egészen más regiszterben helyezhető el.

Ehhez a tevékenységhez kapcsolható a kitüntetettnek Antigenderista eskü néven ismert szövege. Ez 2017. augusztus 21-én, Szent Pius pápa napján született, napjainkban számos magyarországi katolikus templomban terjesztik, a hírek szerint már sokan fel is esküdtek rá.

A terjedelmes bevezető és zárórészt, valamint hét pontot tartalmazó eskü lényegi része így kezdődik:

Ígérem és elfogadom, szent esküvéssel elkötelezem magam, hogy teljes meggyőződéssel, a Te dicsőségedre és az emberek megmentésére minden erőmmel, minden pillanatban megvetem, elítélem a genderideológia minden tételét és életem árán is harcolok ellene.”

Erőszakmentes üvöltés  – Molnár Péterrel Krupp József beszélgetett

Olyan erővel kell beszélni, hogy szavaink ledöntsék az elnyomó gyakorlatokat védő falakat

– véli Molnár Péter slammer, egykori Fidesz-alapító, a szólásszabadság kutatója, a Földalatti Slam és a Tilos Rádió szerkesztője. Molnár 2018-ban első helyezést ért el a Slam Poetry Országos Bajnokságon, majd megnyerte a műfaj Európa-bajnokságát is: ezzel kapcsolatban beszélgettünk a slam lehetőségeiről, de szóba került a miniszterelnöknek címzett Szóritmusoló híd, a hamarosan elinduló Slam Akadémia és a Keresők, avagy a lány neve című kisregény folytatása is.

KENESEI ISTVÁN: Az Akadémia tűzpróbája

Két hete, amikor legutóbbi cikkem itt megjelent, az MTA és az ITM tárgyalásainak egy szakaszát lezáró szándéknyilatkozat látott napvilágot. A sajtóban éppúgy, mint a kutatók között, főleg tanácstalanság, de az utóbbiak körében letargia és elégedetlenség is tapasztalható volt. Sokan elkezdtek találgatni, részben a szöveg pontos jelentéséről, részben Lovász László elnök szándékairól, és a kedélyek máig nem csillapodtak.

Hogy lássa nevemet kiszögezve a templomajtón

A megjelent szöveg egy szándéknyilatkozatot, illetve kilenc javaslatot tartalmaz. Közülük az előbbi okozta a kavarodást: „A Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a Kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni.” A zsebből előrántott értelmezések egyből behódolásról, megadásról, lemondásról szóltak. Az egyre kevésbé megbízható hírforrás Index is – ráadásul hat nappal később – így foglalta össze az addigi eseményeket: „Az MTA elviekben belement, hogy elvegyék tőle a kutatóintézeteket.”

Nos, nem.

Szponzorált tartalom

A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.

Címkék: élet és irodalom

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73877967, Dér Péter gyógyszerész, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.