Közélet

„A teljhatalom akkor is tűrhetetlen, ha jó ember gyakorolja. Ha Orbán, akkor kiváltképp.”

Kozák Márton szerint az EP-választás éppen ezért fontosabb, mint az őszi önkormányzati.

Egy nappal Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója után jelent meg Kozák Márton írása az Élet és Irodalomban. 

A szerző elöljáróban hideg fejjel, tárgyszerűen, harag és indulat nélkül sorolja fel, mi mindent tett Orbán Viktor az elmúlt években, amivel szerinte besározta a magyar nevet. Kozák Márton elviselhetetlen szégyennek tartja, hogy minden hatalom egy ilyen  ember kezében összpontosul.

A teljhatalom akkor is tűrhetetlen, ha jó ember gyakorolja. Ha Orbán, akkor kiváltképp.

A szociológus egyetért a kormányfővel, szerinte is minden korábbinál nagyobb tétje van a mostani EP-választásnak, amely szerinte fontosabb még őszi önkormányzatinál is.

Májusban dől el, hogy totálissá válik-e a hatalomkoncentráció vagy marad esély a visszatérésre a nyugati civilizációhoz, a normalitáshoz.

Kozák Márton emlékeztet rá, hogy az Orbán-rezsim védőburkának része az Európai Néppárt, amely a sok mandátumért cserébe tűri a Fidesz

joguralom-felszámoló tevékenységét, ami aztán azt a benyomást kelti a magyarországi polgárokban, hogy a Fidesz kóser és sérthetetlen. (…) Ezért aki most az önkormányzati, különösen a főpolgármesteri előválasztási kavarással eltereli a figyelmet a valóban fontos dologról, a Fidesz érdekei szerint cselekszik.

A szociológus szerint az EP-választás azért nagy lehetőség, mert nem az Áder-féle magyar, hanem az uniós szabályok szerint tartják. Ezt a valóban győzni akaró ellenzéki pártok kihasználhatják, hiszen

a napnál világosabb, hogy az unióbeli arányos választási rendszer kicsavarja Orbán kezéből az ellenzéket megbénító fegyvert…

Éljen a Magyar Szabadság listája!

A parlamenti és tévészékházbeli események fogadtatása azt jelzi, az emberek az ellenzék szoros együttműködését támogatják,

az Orbán túlhatalmának megtöréséhez vezető logikus lépés csakis a közös lista állítása lehet.

Kozák Márton hosszan sorolja ennek nyilvánvaló előnyeit, de tart is attól, hogy éppen az arányos képviseletet előíró szisztéma csábítja könnyelműségre, magamutogatásra a pártokat. Szerinte a valóban ellenzékieknek előbb önmagukat kell legyőzniük, lemondaniuk a külön listáról ahhoz, hogy sikeresek legyenek a rezsim ellenében.

Májusban ugyanis nem kell pártot választani, elég a NER-re nemet mondani.

A közös listán, a Fidesz őszinte bánatára, minden ellenzéki szavazat hasznosul, de a legfőbb érv, hogy az ellenzéki pártok vonzereje kisebb az Orbán-rezsim taszítóerejénél.

Forró ősz vár Orbánra, csaknem kétharmad úgy gondolja, rosszul mennek a dolgok az országban
Egyetlen hónap alatt csaknem egymillió ember közérzete romlott el.

Kozák Márton azt is felvázolja, miként lehetne feltölteni a közös listát. Szerinte egy Jobbikot is magában foglaló szövetség létrejötte történelmi jelentőségű lenne.

Egy új, értelmes, XXI. századi törésvonal rajzolódna ki.

Nyugaton lennének a szabadság, a joguralom, hatalommegosztás és a békesség hívei. Ők a rendszerellenes tüntetéseken már egymás mellett lengetik a magyar, az uniós és az Árpád-sávos zászlót.

Keleten állnának a szolgaság, az egyeduralom, a hatalomkoncentráció és a békétlenség „Szeretünk, Viktor” táblákat szorongató rabjai – írta Kozák Márton.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik