Közélet zöldövezet

Göd megvett egy zöldövezetet, hogy ne lehessen beépíteni, most iskolát építenének rá

Az Index számolt be róla, hogy Göd felépítené a negyedik általános iskoláját az állami iskolaépítési program keretében, azonban a helyiek körében komoly felzúdulást okozott, hogy az intézményt egy kéthektáros zöldövezetben hoznák létre, ami közvetlenül határos egy természetvédelmi területtel.

Az iksolaépítésnem két feltétele van: egy olyan kéthektáros terület, ami az önkormányzat tulajdona és jó, ha vannak közművek is. Gödön egyetlen helyszín felel meg az első kitételnek, igaz, a területre nincsenek bevezetve a közművek. A város 2017 elején vette meg az említett kéthektáros Erzsébet-ligetet egy árverésen, a polgármester szerint azért, hogy ne lehessen beépíteni, és “mert érdemes volt megvenni”. Amikor 2018 elején aztán jött a lehetőség egy új iskola épületére, amihez pont ekkora terület szükséges, az önkormányzat mégis úgy döntött, ide, a háborítatlan természet közepébe teszi a majdani iskola székhelyét. Az állam körülbelül 5 milliárd forinttal támogatja az iskolaépítést, a projekt beruházója pedig a Nemzeti Sportközpontok (NSK).

Az iskolába 800 gyermek fog járni, szüleikkel együtt ez kb. 2500-3000 gödi lakost érint majd vélhetően pozitívan

-közölte  a portállal Markó József polgármester. A lap azt is tudni véli, kik ezek a lakosok: több helyi szerint azokról van szó, akiket a liget mellett vezető kerékpárút túloldalán, az úgynevezett Temető-tábla beépítése után költöztetnek be az új lakásokba. Itt egy lakópark épül, 612 új lakással és nagyjából éppen 2000-2500 új lakossal. A helyiek nehezményezik, hogy az önkormányzat úgy parcelláz, mintha nem lenne holnap.

A lap szerint helyiek eleinte úgy tudták, ha lesz is építkezés a ligetben, egy tájba épülő iskola lesz, végül kiderült, hogy egy 24 tantermes, sablonos iskolát akarnak ott felhúzni. Ráadásul az önkormányzat az építési tervezetben azt írja, csak a következő néhány év igényeit elégítené ki ez az épület, a későbbiekben mindenképp bővítésre lesz szükség. Az Index elment egy lakosségi fórumra, az ott tapasztaltak alapján a helyiek nem az iskolaépítés ellen vannak, de nem akarják, az önkormányzat elvegye tőlük azt a kevés zöldet, amit ők rekreációs területként használhatnak: ez az egyetlen hely, ahova kijárhatnak sportolni, levegőzni vagy kikapcsolódni.

Nem baj, ha az a zöld terület, ami a világban annyira fogy, Gödön megmarad. Mi szeretnénk egy élhető városban élni. Azon a területen semmi helye egy építkezésnek

– mondta a fórumon egy felsőgödi nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik