Közélet

Mintha kipécézték volna a nem fideszes településeket

Gémesi György szerint lehet, hogy az ÁSZ-vizsgálatok felhasználásával a falvak inkompetenciáját igyekszik majd bizonygatni.

A Népszava arról ír, hogy az Állami Számvevőszék eddig csak ellenzéki vagy független vezetésű településeket fenyegetett meg az állami támogatások megvonásával, ezért Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester közölte: a testület nem független, nem szakmai, nem tisztességes, így nem lehet bizalmatlanság nélkül figyelni a tevékenységét. Szerinte a nyilvánosságra került információk olyan csekély jelentőségű adminisztratív hiányosságokról szólnak, amelyek egyáltalán nem indokolnának ilyen súlyú büntetést.

Gémesi György gödöllői polgármester szerint lehet, hogy pusztán szakmai okokból meszeltek el három olyan települést – Veresegyház, Mátraverebély és Kiscsécs – amelyet független vagy ellenzéki polgármester vezet, de az sem zárható ki, hogy a hatalom a kis falvak inkompetenciáját igyekszik majd bizonygatni az ÁSZ-vizsgálat felhasználásával, ha az önkormányzati rendszer átalakítása kerül majd terítékre. Gémesi szerint a nem fideszes falvakat és városokat mintha külön kipécézték volna, Gödöllőn például a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél egymást érték az ÁSZ-, államkincstári- és NAV-ellenőrzések.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációért felelős főtanácsosa azt mondta, első alkalommal éltek azzal a törvényben biztosított lehetőséggel, amely alapján a közpénzfelhasználás szabálytalanságai miatt kezdeményezték a három önkormányzat költségvetési támogatásainak felfüggesztését, mert gazdálkodásukban súlyos, illetve visszatérő szabálytalanságokat azonosítottak.

Az ÁSZ reagálása

Az ÁSZ nyomtatékosan felhívja a figyelmet, hogy az ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől – így a kormányzattól és a pártoktól – függetlenül, pártatlanul, a jogállam keretei között végzi. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat. Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az Állami Számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik. Mindezek alapján az ÁSZ határozottan visszautasítja Wittinghoff Tamás budaörsi, illetve Gémesi György gödöllői polgármester a Népszava cikkében tett rágalmait, valamint alaptalan vádaskodásait.

Magyarország Alaptörvénye értelmében hazánk a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti, ez az alapelv az államhatalmi szervek és a végrehajtást végző állami szervek mellett a helyi önkormányzatok gazdálkodására is kiterjed. Az Állami Számvevőszék folyamatosan nyomon követi az önkormányzati alrendszer közpénzfelhasználását és ellenőrzéseivel hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzatok az állami támogatásként kapott forrásokat átláthatóan és elszámoltathatóan használják fel.

Az Állami Számvevőszék 2018. április 20-án jelentette be, hogy a közpénzfelhasználás szabálytalanságai miatt – különböző jogcímek alapján – kezdeményezte három önkormányzat, Mátraverebély, Veresegyház és Kiscsécs költségvetési támogatásainak felfüggesztését. Az érintett önkormányzatok gazdálkodásában az ÁSZ súlyos, illetve visszatérő szabálytalanságokat azonosított. Tehát ellentétben a Népszava cikkében megfogalmazottakkal egyáltalán nem „kisebb adminisztratív mulasztásokról” volt szó.

Az ÁSZ a három ügyben értesítette az illetékes hatóságot, a Magyar Államkincstárat, amely illetékes az ÁSZ kezdeményezésének végrehajtásában. Amennyiben az érintett önkormányzatok megteszik a szükséges intézkedéseket, az ÁSZ felfüggeszti a kezdeményezett vagyonmegóvó intézkedést. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy mindhárom település esetében rendszerszintű gazdálkodási szabálytalanságokról, illetve törvénysértésekről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik