Közélet

Gulyás: Orbán bukásához több lépcső vezet

Ő hisz a bizonytalanok mozgósításában, amiről Lánczi Andrásnak a Bukás című film jut eszébe.

A Klubrádiónak a Közös Ország Mozgalom alapítója azt mondta, ha sokan és tudatosan szavaznak, megtörhető a Fidesz hatalma, Aki távol marad, az  Orbán Viktort segíti. Az ellenzéki bojkott nem megoldás, nincs olyan düh a választókban, amivel számolni lehetne.

Amikor az Állami Számvevőszék zászlajára tűzte a pártok ellehetetlenítését, a pártoknak ordítani kellett volna, és mellettük ezreknek kellett volna ordítaniuk az utcán, hogy mit képzel magáról ez a mocskos kormányzat.

Szanaszét festékezte az ÁSZ épületét Gulyás Márton
Nagy fal-, üveg- és rendőrfelületeket festékezett össze az aktivista a számvevőszéknél.

Nem adottak a feltételek egy szabad és az egyenlő esélyeket kínáló választási versenyhez, de a bojkottot jelenleg nem lehetne megszervezni, azt kell elérni, hogy minél többen vegyenek részt a választáson.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy két szavazatuk van, listán szavaznak arra, akit szeretnek, egyéniben pedig támogathatják a legesélyesebb jelöltet, ezeket a jelölteket kell megtalálnunk tavaszig.

Gulyás Márton szerint őszintén kell beszélni arról, hogy a választás tétje nem a kormányváltás, az ellenzék csak korlátozni tudja a Fidesz hatalmát, az újabb kétharmad megakadályozása már nagy eredmény lenne. Az Orbán- rezsim bukását nem lehet egy lépcsőben elérni, naivitás a megváltót várni.

Ha az egyéni körzetekben sikerrel koordinálnak az ellenzéki pártok, akár a Fidesz többsége is megakadályozható. Akkor vagy előrehozott választások vagy koalíciós kormányzás következik, ami Orbán Viktor távozásával járna. A helyére lépő miniszterelnök már nem biztos, hogy fontosabbnak tartaná a focisták fizetését, mint az egészségügy fejlesztését.

Esély lenne kompromisszumokra kényszeríteni a hatalmat.

Szerinte a jelenleginél szélesebb ellenzéki összefogásra nem érdemes számítani, felesleges ezzel nyomasztani a pártokat, az egyéni körzetekben kell esélyes jelölteket találni, a választóknak pedig tudatosan keresniük kell az esélyes jelöltet, elfogadni azt is, ha nem mindenben értenek egyet vele.

Gulyás Márton azt mondta, valószínűleg tizenegynél több körzetben is meg tudja majd mérni az esélyeket, mert még várják az adományokat.

Meg kell tanítani a választóknak, hogyan tudnak a két szavazatukkal élni. Az emberek szervezzenek vacsorákat, mondják el ismerőseiknek, mit jelent a két voks. Mindenki felelőssége az ellenzéki együttműködés, el kell érni minél több embert és elmondani nekik, hogyan lehet megtörni a Fidesz hatalmát.

A kutatások szerint a választók egy jelentős része bizonytalan, hatalmas tábor nem talál pártot, jelöltet, akire szívesen szavazna. Őket kell elérni, ezért fontosak a személyes beszélgetések.

Meg lehet és meg kell győzni a bizonytalan szavazókat, hogy ne maradjanak távol a választásoktól, mert azzal nem az elégedetlenségüket fejezik ki, hanem a Fidesz hatalmon maradását segítik.

Aki teheti, győzze meg az ismerőseit arról, hogy ne segítsék Orbán Viktort azzal, hogy nem mennek el szavazni.

Bizonytalanok: képzet vagy ellenzéki esély?

Ez volt a téma az InfoRádióban is, ahol a Publicus Intézet ügyvezetője vitázott a Századvég vezető elemzőjével a választási esélyekről. Ha a baloldalnak sikerül konszolidálnia táborát, komoly veszélyt jelenthet a Fideszre – mondta Pulai András, aki szerint a kormánypártok eredményei torzak, erős túlmértséget jeleznek. Lánczi Tamás úgy látja, még ha így is van, akkor is nyernek a kormánypártok áprilisban.

2014-ben 44 százalékos eredménnyel is kétharmadot ért el a Fidesz. A mostani kutatásokból vegyünk le akár 10 százalékot, a Fidesznek még akkor is nagyon jó esélye van megnyerni a választást.

Pulai András szerint az ellenzék felé billenti a virtuális mérleget, hogy van mintegy 1,2-1,3 millió kormányváltást akaró, politikailag aktív bizonytalan szavazó. Ha a baloldali ellenzéknek sikerül konszolidálnia a különböző pártok közötti erőviszonyokat, ezeket a szavazókat maga mellé állíthatja. 

Ha összeadjuk ezeket a szavazókat a baloldal mostani szavazóival, akkor 2,7 milliót kapunk, ami nagyon optimista szám, és ennyi nem lesz, de ez már több, mint amivel a Fidesz 2014-ben megnyerte a választást kétharmaddal. Mégis oda lyukadunk ki, ha a baloldalnak érdemben sikerül konszolidálnia a táborát a következő két és fél hónapban, ami nem egy könnyű megfejtés, akkor komoly veszéllyel tud lenni a Fideszre.

Lánczi Tamás a Bukás című filmet idézte, amikor az utolsó napokban a Führer nem létező hadosztályokat tologat a térképen.

Valóban, ha az MSZP-nek a következő két hónapban lesz másfél millió szavazója, akkor bizonyosan meg fogja nyerni a választást, de azért ilyen bravúrra 2014-ben sem volt képes.

A Századvég vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy a baloldalon négy éve is a bizonytalan szavazók mozgósításában bíztak, akkor sem jött össze, de a bizonytalan szavazók képzete egy érzelmi kapaszkodó, a baloldalon azzal fent tudja tartani a reményt és a harci kedvet, hogy még érdemes küzdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik