Közélet

Vona: Orbán a szabadságharcost játssza, közben lop és hazudik

Szemetelt az eső, tüntetett a Jobbik a Fidesz székházánál. Anyagilag a béka feneke alá juttatta őket az ÁSZ, emiatt álldogálnak tiltakoztak a Hősök terén. Beszédek is voltak, Vona Gábor a bukás felé haladó diktátornak festette le Orbán Viktort, aki a legerősebb ellenfelével akar leszámolni. Közben hatalmas volt a rendőri készültség a környéken.
Korábban a témában:

Odakint hűvös volt, verte az eső a pesti utcát, ennek ellenére kb. 1500 ember úgy döntött, kiáll a Jobbik mellett. A párt ugyanis összetett pártfinanszírozási ügybe keveredett, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) gyakorlatilag megfosztotta vagyona jelentős részétől, elvileg párttámogatást se fog kapni, így viszont nem tud indulni a jövő évi választásokon (a történetet a cikk alján részletesebben is kifejtjük). Emiatt Vona Gábor megtépázott pártja fáklyás tiltakozást hirdetett a Hősök tere környékére, a színpadot konkrétan a Lendvay utca Dózsa György úti torkolatában építették fel.

Hogy miért? Mert ott található a kormánypárt, a Fidesz székháza, ami párt a Jobbik szerint az ÁSZ akciója mögött áll.

Helyszíni tudósítóink szerint eszméletlen mennyiségű készenlétis és rohamrendőr biztosította az eseményt, ami arra utalt, keményebb demonstrációra készültek a hatóságok. A környező utcák is tele vannak rendőrautókkal, kb. kétszer annyi rendőr volt eleinte, mint tüntető. Sok volt az igazoltatás is. A környéken aktivisták csekkeket is osztogattak, amiken be lehet fizetni némi támogatást a Jobbiknak.

A beszédek közben a tömeg azt skandálta, hogy az ÁSZ-vezető Domokos László mondjon le, Orbán Viktor pedig takarodjon. A legviccesebb skandálás azonban – ismerve a Jobbik körüli, korábbi orosz befolyásról szóló pletykákat – a „nem leszünk Moszkva” volt. Politikusok mellett civil aktivisták is beszédet mondtak, kivéve egy meg nem nevezett ember, akit állítólag megfenyegettek, hogy ne tegyen ilyet.

Vona Gábor pártelnök arról beszélt, mindenkinek a félelmet kell leküzdeni, amire jött is a tömeg válasza: „Nem félünk!” Mindenkinek megköszönte, aki pénzt adott, friss adatai szerint 35 millió forint gyűlt össze. Kiderült, Vonát nem zavarja, hogy a végére olyanok gyűltek össze, akik sokféleképp gondolkoznak, mert van valami, ami miatt itt vannak. A legnagyobb közös osztó szerinte a magyarság és a szabadság szeretete.

A magyarok sokáig tűrnek, de a szabadságunkat nehezen adjuk

– jelentette ki. De ismeri ezt Orbán is, ezért a szabadságharcost játssza. Azonban közben csak lop és hazudik, beoson éjjel a kertbe és ellopja a szabadságunkat. Nem engedi, hogy terroristák jöjjenek az országba, de cserébe rabszolgává tesz minket, és fel akarja számolni az ellenzéki pártokat, kezdve a Jobbikkal, azaz a legerősebbel. Az ÁSZ mostani döntésére azt mondta, az nemcsak a Jobbik, hanem a magyar demokrácia halálos ítélete is. Ez a mai nap Vona szerint fordulópont, mert ennyi ember itt van, és mert a király meztelen. Így reménykedett a pártelnök:

Látjuk Orbán tekintetét, mozdulatait, gondolkodását, ez emlékeztet valamire: ezek nem mások, mint egy bukás felé menő diktátor utolsó pillanatai.

Kiemelte, hogy itt van az LMP, a momentumosok (az Együtt-től Juhász Pétert kifelejtette, aki tényleg kiment tüntetni), itt van mindenki. Ellenben a Fidesz és az MSZP a 20. században élnek, amiben ha nem értünk egyet, eltapossuk egymást. Szerinte együtt kell a 21. század és az összefogás felé lépni, Orbán pedig az előző század szimbóluma. A nagy ömlengés közepette hozzátette, nem kell szeretni egymást, csak elhinni, hogy lehetnek közös céljaink. Vona azzal zárta beszédét, hisz abban, hogy ez a mai nap nemcsak egy epizód egy törvénytelen eljárással szemben, hanem egy történelmi lépés az igazságos, tisztességes és szabad 21. századi Magyarország felé.

Előzmények: ÁSZ vs. Jobbik

Az egész hadakozás nagyon messziről indult: a Jobbik idén több plakátkampánnyal támadta a kormányt és a kormányközeli, furcsán meggazdagodott személyeket. A kormány(párt) ezért úgy döntött, megreformálja a plakátpiacot, pláne, hogy a Simicska Lajoshoz köthető plakátcég kedvezményesen plakáthelyeket biztosított a Jobbiknak, mivel Simicska 2014-ben alaposan összeveszett Orbán Viktorral. Erre válaszul jött a plakáttörvény, ami előírta, hogy csak piaci alapon vehetnek plakáthelyeket a pártok, amit szinte mindenki a Jobbik elleni direkt támadásnak vett.

Az ügy több mellékszálat eresztett, majd a képbe jött ősszel a számvevőszék, ami alaposan megvizsgálta a Jobbik pénzügyeit és épp a plakátköltésekkel kapcsolatban talált problematikus dolgokat. Az ügyet és az ÁSZ hirtelen jött buzgalmát (ami a Fidesz korábbi plakátköltéseit vagy a 2014-ben elinduló, majd a párttámogatásokkal felszívódó kamupártokat alig vizsgálgatta) jellemzi, hogy akkor vizsgálták egy időszak költéseit a Jobbiknál, amikor nem volt benn a gazdasági vezetője a pártnak, így nem tudta a kért iratokat átadni. Erre az ÁSZ rámozdult, mondván, hogy a Jobbik azóta nem működik együtt velük.

Fotó: 24.hu/ Bielik István
Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Azóta napi szinten megy a közleményekben való hadakozás: a Jobbik állítja, az ÁSZ rosszhiszeműen, a kormány(párt) megrendelésére jár el, ami nem is csoda, hisz egy volt fideszes vezeti. Az ÁSZ szerint viszont a Jobbik nem működik együtt velük és rágalmazza a szervezetet. Mindenesetre az ügy csúcspontja lett, hogy az ÁSZ 331 millió forintra büntette a Jobbikot és további 331 millió jövő évi párttámogatást vont meg tőle az átláthatatlannak minősített gazdálkodása miatt.

A Jobbik erre közölte, így nem tudnak indulni a választásokon, adománygyűjtést és tüntetést hirdettek. Az előbbi 30 millió forint körül jár, az utóbbi jelenleg is tart, ehhez ellenzéki pártok is csatlakoztak.

Végre megjött a Fidelitas is

Közleményben reagált a Fidesz ifitagozata, a Fidelitas is a tüntetésre. Szerintük a Radóc utcában, Simicska székházánál kellene tüntetnie a pártnak. Itt tartott a szervezet alelnöke, Falusi Vajk is sajtótájékoztatót. Szerinte az ÁSZ vizsgálatával világossá vált, hogy Vona és Simicska „kéz a kézben” járnak. Böröcz László elnök szerint ők együtt „bénázták el ezt a sztorit”, ezért Simicskának kéne állnia a Jobbik bírságát – írja az MTI. A 444 hozzátette, a Mahir-központ előtt sikerült tüntetni, ahova annak idején állítólag rapportra jártak a fideszes miniszterek.

(Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.