Közélet

Bezuhant a Jobbik, megdöntötte saját rekordját a Fidesz

Miközben a két legnagyobb ellenzéki párt vergődik, a Fidesz népszerűsége folyamatosan nő – ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közöl elsőként.

A Fidesz támogatottsága olyan mértékben emelkedik hónapról hónapra, főleg a biztos pártválasztók körében, amiről a többi párt nem is álmodhat. Ez látszik a 24.hu választási sorozatának, a  Csatatérnek a részeként készült felmérésekből – és ez derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából is.

Indul a Csatatér, a 24.hu választási sorozata
Áprilisig öt olyan választókerületre figyelünk, ahol eldőlhet a választás.

A 2017. májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében – szemben a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékával –, az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll. Ehhez képest a most már anyagilag is elég nagy bajban lévő Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért neki 2017-ben a Republikon. Az MSZP stagnál: a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre.

Káosz a túloldalon

A Fidesszel nem lehet felvenni a versenyt, így az ellenzéki pártoknak jobb híján egymással kell megküzdeniük. Az MSZP és a Jobbik elmúlt hónapokbeli zuhanásából az LMP és a DK profitálhatna, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem hozzájuk pártoltak át a kiábrándult ellenzéki szavazók: stabilan tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat. Ugyanez a tendencia igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, az MLP-re és az EgyüttPárbeszédre is.

Utóbbi pártszövetséget első alkalommal mérte közösen a Republikon (a pártok kérésének megfelelően), de ez volt az utolsó alkalom is, miután a szövetség felbomlott, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig a jelenlegi állás szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz.

Bár sok kutató úgy gondolja, hogy a Fideszt továbbra is valamelyest felülmérik valós támogatottságához képest, a mostani 57 százalékos aránynál nem árt emlékeztetni: négy éve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok kevesebb mint 45 százalékával szerzett kétharmados többséget (a határon túli levélvoksok nélkül pedig 43,5 százalékon végzett).

A teljes népességet tekintve 34 százalékon áll a Fidesz (ez 2 százalékpontos emelkedés), 8 százalékon a Jobbik és 7 százalékon az MSZP. A kisebb pártok közül az LMP hónapok óta tartja a 4 százalékot, míg a DK-nak 3 százalékot, a Momentumnak pedig 2 százalékot mért a Republikon Intézet.

Ugyanakkor az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani.

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvétel időpontja: november 18-30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik