Belföld

Front orkánja fújhatja el a tüntető Jobbik fáklyáit

Úgy tűnik, nemcsak az Állami Számvevőszék lehetetleníti el a Jobbikot, hanem az időjárás is.

Október 23-án a Jobbik ifjai és idősei, fiúk, lányok, asszonyok és urak mentek el a Corvin közbe, hogy meghallgassák Vona Gábort, a párt elnökét. Bátor tett volt, ugyanis olyan hidegfront jött ezen a napon, ami miatt piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, és

a baloldali nagy közös tüntetést le is fújták a szervezők.

Hiába magyarázkodtak azzal, hogy a résztvevők testi épsége nem játék, szétcikizték a szervezőket a többi gyűlésen. És valóban, nem volt brutális időjárás, persze fújt a szél és verte a fejeket az eső, de egy anorákban simán elvolt az ember. Tény, hogy a Jobbik gyűlésére – ezért-e vagy a csökkenő szimpátia miatt? – 150 ember ha elment. Ők aztán fáklyás menettel vonultak át a Bródy Sándor utcába Vona beszéde után.

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Mindez azért érdekes így december 13-án, mert a Jobbik ismét fáklyás felvonulást fog tartani, amihez már az LMP és a Momentum is csatlakozott. Az ellen tiltakoznak, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ami eddig tárt karokkal nézte, ahogy a Fidesz furcsán költi a kampánypénzeket vagy épp a választásokra alakult mikropártok gyorsan eltűnnek az állami támogatásokkal, hirtelen páros lábbal beleszállt a Jobbikba. A gazdálkodásukat találták szabálytalannak, több százmilliós bírságot szabtak ki rájuk, ami ellehetetleníti a párt jövő évi, választási indulását.

A Jobbik ezért egyfelől kampányba kezdett, hogy adományokból kapjon valamennyit (a 30 millió forintot közelíti az eddig befolyt összeg), másfelől pedig meghirdette a fenti tüntetést. Azonban október 23-hoz hasonlóan most sem lesznek az égiek Vonáékkal, esőt, szelet jósolnak a napra, így kétséges lehet, hogy tízezrek elmennek-e tiltakozni a Jobbik adminisztratív felszántása ellen. Az OMSZ hivatalos pénteki előrejelzése igen keserű:

Túlnyomóan borult lesz az ég, és országszerte várható eső, zápor. A délnyugati, majd a többfelé északkeletire forduló szelet nagy területen erős, néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között várható, északon lesz a hidegebb.

Az Időképet is megnéztük a teljesség kedvéért, ők így szomorkodnak:

Péntekre ismét sokfelé esős idő várható, a Dunántúl és az Északi-középhegység magasabb pontjain késő estétől havas eső, havazás sem kizárt. Erős, viharos szélre számíthatunk, enyhe hajnalt követően a maximumok 7-14 fok között alakulnak.

A Köpönyeg előrejelzése sem derítheti jókedvre a Jobbikért tüntetőket:

Borult időre számíthatunk sokfelé ismétlődő esővel, záporesővel. A szél fokozatosan ÉNy-ira fordul és erős marad. Marad a 5-10 fokos csúcsérték.

És végül álljon itt az Időjárás.hu jóslata:

Pénteken erősen felhős, borult lesz az ég, kiadós esőre lehet számítani. Változó irányú szél lesz. 6, 11 fokra számíthatunk.

(Kiemelt kép: 24.hu/ Bielik István)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik