Közélet

Testi sértés miatt büntetett apával konferenciázik a kormány

A szülői elidegenítés elméletét hirdető egyesület minisztériumi és helyettes államtitkári segítséget kap rendezvényéhez.

Miközben a kormány kihátrálni látszik a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak áldozatainak védelméről szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálása mögül, olyan szervezet kap kormányzati támogatást a szülői elidegenítés szindrómáról szóló rendezvényéhez, amelynek elnökét tartási kötelezettség elmulasztása miatt két év próbára bocsátották, testi sértés vétsége miatt pedig pénzbüntetésre ítélték – tudta meg a 24.hu.

Mint arról korábban írtunk, az Apák az Igazságért Egyesület november 30-án tart konferenciát az általa propagált, széles körű szakmai elfogadottsággal nem bíró szülői elidegenítés szindrómáról, amelyre gyermekelhelyezési perek során hivatkoznak előszeretettel, bár egy 2008-as miniszteri rendelet értelmében nem vizsgálható az igazságügyi szakértői eljárásokban. Az elmélet a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy az a szülő, akivel szemben előkerül a bántalmazás vádja, azt állítja, hogy a másik szülő „el akarja idegeníteni” tőle a gyermeket, és ebbe az irányba igyekszik terelni a figyelmet. Az egyesület gondozásában könyv is megjelent a szülői elidegenítés teóriájáról.

„A felnőtt elkövető biztonsága fontosabb, mint a gyermek állításai”
Kormányzati támogatással tartanak konferenciát arról az elméletről, ami a bántalmazás vádjának megkérdőjelezéséről szól a gyermekelhelyezési eljárásokban.

A konferenciát – annak honlapja szerint – az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának támogatásával rendezik meg, a köszöntőt pedig Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondja a rendezvényen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadja a kinevezési okmányt Nyitrai Imrének, a minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az általunk látott dokumentumokból kiderül, hogy az Apák az Igazságért Egyesület elnökét, Szaniszló Csabát 2015 novemberében

két év próbára bocsátották, pártfogó felügyelet elrendelése mellett, tartási kötelezettség elmulasztása miatt,

amit 2016 májusában a másodfokon eljáró bíróság is jóváhagyott. Emellett 2016 áprilisában pénzbüntetésre ítélték a gyermekei nagyanyja ellen elkövetett testi sértés vétsége miatt, ezt az ítéletet tavaly decemberben másodfokon ugyancsak helyben hagyták.

Szaniszló számos pert, eljárást indított már személyhez fűződő jogok megsértése miatt, vagy az ügyével kapcsolatba kerülő hivatalok ellen – ezek nagy része lezárult a kereset elutasításával, azonban Szaniszló költségmentességet élvezett, vagyis a perenként több tízezer forintos eljárási illetéket az állam viselte.

A személyiségi jogok nagy hangsúlyt kapnak az Apák az Igazságért Egyesületben: „hatóságok visszásságaiban, illetve személyiségi jogban jártas édesapaként” szerepel az egyesület honlapján Kalmár László György, aki bemutatkozása szerint nem rendelkezik jogi végzettséggel, de szakterületének tartja a személyiségi jogot, az államigazgatási jogkörben okozott materiális és immateriális károkat, a büntető jogot, a családjogot és a gyámügyi területet. „Kroko tanár úr” néven működteti Youtube-csatornáját, amelyen több száz videóban, hosszú monológokban gyaláz ügyvédeket és bírókat, egyebek mellett „apákat semmibe vevő ortodox zsidónőnek”, „talmudistának”, „kabbalistának”, „hébernek”, „nárcisztikus paranoid pszichopatának” nevezve őket.

Kalmár László György 2006-ban mint a tüntetők egyik képviselője rendőri engedéllyel, felügyelet mellett indul megemlékezni az elzárt, műveleti területen az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozatairól az 1956-os emlékműnél október 25-én éjjel a Kossuth Lajos téren.
Fotó: MTI/Füzesi Ferenc

Az egyesület rendezvényét megnyitó Nyitrai Imre feladatai közé tartozik szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárként, hogy az EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztálya vezetőjének tevékenységét irányítsa.

Mint az általunk megismert dokumentumokból kiderül,

Nyitrai járt el az egyesület egyik alapító tagjának kapcsolattartási és védelembe vételi ügyével kapcsolatban,

eleget téve az apa kérelmének, amely arra vonatkozott, hogy gyermeke gyámhatósági ügyeinek intézéséből zárják ki az abban eljáró megyei kormányhivatalt, illetve járási hivatalt.

Kerestük a helyettes államtitkárt, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, arról érdeklődve, hogyan és milyen döntés alapján támogatják a konferencia megrendezését, továbbá Nyitrai milyen kapcsolatban áll az egyesülettel, annak tagjai részesülnek-e bármilyen szempontból kivételes elbánásban. A tárcától a következő, minden konkrétumot nélkülöző választ kaptuk:

A kormányzat egyik kiemelt társadalompolitikai célja az esélyteremtés, valamint a gyermek Alaptörvényben garantált védelemhez való jogának biztosítása. A családok biztonsága az egész társadalom ügye, ezért nem szabad megengedni, hogy a családok vagy az őket segítő szakemberek magukra maradjanak nehézségeikkel.

A Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény (a továbbiakban: Gyermekjogi Egyezmény) 9. cikkének 2. pontja értelmében a részes államok tiszteletben tartják a mindkét szülőjétől vagy ezek egyikétől külön élő gyermeknek azt a jogát, hogy személyes kapcsolatot és közvetlen érintkezést tarthasson fenn mindkét szülőjével, kivéve, ha ez a gyermek mindenek felett álló érdekével ellenkezik.

A kapcsolattartás végrehajtása mindig a gyámhatóság feladata, abban az esetben is, ha bíróság döntött annak rendezéséről. A kapcsolattartás rendezésekor – a bíróság és a gyámhatóság részéről is – elsősorban a felek közötti egyezség létrehozása a cél, mely során arra kell törekedni, hogy a felek a kapcsolattartás rendezéséről szóló határozatban szabályozandó valamennyi kérdés tekintetében egyezségre jussanak.

A gyermekvédelem irányításáért felelős ágazati minisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelőssége, hogy a gyermek érdekében, a gyermeki jogok érvényre juttatása céljából hozza meg a szükséges intézkedéseket: így a szülői felügyelettel és kapcsolattartási ügyekkel összefüggésben a gyámhatóságok számára kiadott iránymutatások, módszertani ajánlások, képzési tananyagok kidolgozása mellett a minisztériumhoz forduló valamennyi civil szervezetekkel is kapcsolatban állunk, minden felmerülő kérdésük megválaszolásával.

A válaszból az nem derül ki, hogy konkrétan milyen kormányzati támogatásban részesül a szervezet, illetve felmerül-e összeférhetetlenség Nyitrai feladatkörei és a konferencián vállalt szerepe közt.

Az egyesület álláspontja

A cikk megjelenése után elküldte nyilatkozatát az Apák az Igazságért Egyesület elnöke, Szaniszló Csaba. Ebben az áll:

Az Apák az Igazságért Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának támogatásával 2017. november 30-án rendezi gyermekvédelmi, jogi és pszichológus szakemberek bevonásával első konferenciáját a szülői elidegenítés (Parental Alienation Syndrome) témakörében. Ennek kapcsán:

A konferenciát kommentálva, egyes magánvélemények – a média sajnálatos közreműködésével –, tényként tüntettek fel olyan téves információkat, ami a közvélemény megtévesztésére alkalmas:

1.      Az Apák az Igazságért Egyesület nem hozható összefüggésbe a nők elleni erőszak témájával, ugyanis az Egyesület a szülői elidegenítés világszerte egyre fontosabb szakmai kérdését képviseli. Az Apák az Igazságért Egyesület a nők elleni erőszak minden formáját elítéli! A szülői elidegenítés nem nemhez kötött, mint ahogy Az Apák az Igazságért Egyesület tagjai között is számos anya található. A szervezet célja kizárólag a segítségnyújtás a szülői elidegenítésben szenvedő férfiaknak és nőknek.

2.      A szervezet bármely tagjának vagy vezetőjének folyamatban levő személyes jogi ügye teljes mértékben független a szervezet céljától és törekvéseitől. Bármely jogi ügy lezártáig nem helyén való tényként megfogalmazni és kezelni magánvéleményeket, és ezeket felerősíteni a médiában, különösen a másik fél véleményének megkérdezése nélkül.

3.      A magánvélemények média- és politikai üggyé emelése ugyan nem szokatlan és egyedülálló lépés, mégis Az Apák az Igazságért Egyesület és a PAS konferencia nevében tisztelettel megkérünk mindenkit, hogy ne keressenek politikát egy szigorúan pszichológiai, emberi és jogi relevanciájú témában, mint a szülői elidegenítés. A konferencia kizárólag szakmai alapon közelíti meg a kérdést, és konstruktív vitát vár a téma érintettjei köréből.

 

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik