Belföld

Orbánt a nők elleni erőszakról kérdezi Szél

Alelnöke szavai miatt vár magyarázatot tőle.

 

Az LMP miniszterelnök-jelöltje megdöbbentőnek tartja, hogy Németh Szilárd az ATV-ben azt állította, a kormány nem is írta alá a nők elleni és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt, és amíg a Fidesz hatalmon van, az nem is lesz ratifikálva.

Szél Bernadett elképesztőnek tartja azt is, hogy a Fidesz alelnöke szerint nem az erőszak, hanem az erőszak elleni fellépésről szóló egyezmény veszélyezteti a családokat. Az ellenzéki politikus ezért azonnali választ vár Orbán Viktortól:

igaz-e, hogy a kormány nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, amit három és fél éve aláírt?

Az LMP szerint példátlan lenne, ha Magyarország kihátrálna egy már aláírt egyezményből. Mivel a Fidesz alelnöke gyakorlatilag ezt jelentette be az ATV-ben, a miniszterelnöknek tisztáznia kell a kormány álláspontját.

Elég volt a kettős beszédből: ha tényleg kihátrál a kormány, Orbán Viktor vegye a bátorságot, és mondja a több százezer bántalmazott nő és gyermek szemébe, hogy a kormány ideológiai háborúja fontosabb, mint az ő biztonságuk.

Szél Bernadett emlékeztetett rá, hogy előzőleg Völner Pál igazságügyi államtitkár azt válaszolta az LMP írásbeli kérdésére, hogy a ratifikáció előkészítése folyamatban van.

Az Isztambuli Egyezményt a kormány egyébként 2014-ben írta alá, idén februárban pedig közzétett egy feljegyzést, amelyben kihirdetését is vállalta.

A Fideszt nem zavarja a hazai nők elleni hazai erőszak
A kormánypárt kommunikációs feje megvédte Semjén Zsolt szavait, majd öblös sorosozásba és migránsozásba kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik