Közélet

Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 11. 15. 06:30

Alig fial a pénz a bankban, és ez nemcsak most igaz, hanem az elmúlt néhány évre is, 2-3 százalék közötti éves kamatot kínálnak a lekötött megtakarításokra. Prémium magyar államkötvénybe már kicsit jobban megéri tartani a megspórolt pénzt, 3-4 százalékos éves többlet is kisajtolható. Ennél is vonzóbb az ingatlanbefektetés, bérbeadással sikerülhet 6-8 százalék közötti éves hozamot produkálni. Ezek gyakorlatilag kockázatmentes vagy viszonylag kis kockázatú befektetések. Aki vállalkozik, az kevésbé mehet biztosra, ezért érthetően valamivel többet szeretne kapni a pénzéért.

Mit gondolnak, a magyar gazdaság húzóágazatának számító autógyártásban mennyi profitot lehet bezsebelni?

Az autógyártó cégek tulajdonosai által a vállalkozásukba betett pénz tavaly nem egészen 14 százalékos hasznot hajtott – vagyis ha egy autógyártó cégbe a tulajdonosok 1 milliárd forint saját tőkét raktak bele, akkor 140 millió forint nyereséget termelt a vállalat átlagosan (voltak cégek, amelyeknek jobban ment, másoknak kevésbé). Ezt a mutatót nevezzük sajáttőke-arányos nyereségnek (az angol névből rövidítve ROE), ezzel mérik az egyes vállalati szektorok jövedelmezőségét. Ami egy magánszemély esetén a bankba betett pénzre fizetett kamat vagy a bérbe adott lakás hozama, az egy vállalat esetében a sajáttőke-arányos nyereség.

Imponálóan hangozhat a 14 százalékos jövedelmezőség, és sejteni lehet, hogy mondjuk a magánkórházak, magán egészségügyi szolgáltatók sem panaszkodhatnak, egyre többen keresnek fel magánrendeléseket és gyógyíttatják magukat így az állami egészségügy helyett. Tavaly a magán-egészségügyben a betett pénz 22,5 százalékát elérő profit volt az átlagos.

De van ennél is jobb biznisz.

Nézzék ezt az ábrát:

Bombaüzlet a trafikozás. Forrás: GKI/24.hu

Azt láthatják, hogy a trafikozás eszméletlen nyereséget termel.

Tavaly a dohánybolt-tulajdonos az általa betett pénz csaknem felét vissza is kapta egyetlen évnyi nyereség formájában, ráadásul ez már adófizetés utáni mutató. Kimagaslóan a legjobb év 2014 volt, amikor 90 százalékos volt a sajáttőke-arányos megtérülés – ez látszik a GKI által a 24.hu rendelkezésére bocsátott számokból, amelyek adóhatósági adatokon alapulnak.

Két és félszeresen megtérült már a trafikbotrány

Az ábrán látszik, hogy 2012-ig javarészt 10-20 százalék között ingadozott a jövedelemzőség a dohányárusításban, ez megfelel az akkori nemzetgazdasági átlagnak. Aztán jött a trafikpiac átrendezése, a koncessziók újraosztása 2013 nyarától, kormányközeli vállalkozói kör helyzetbe hozásával, aminek az eredménye világos: már fél év alatt is óriási profitot tehettek zsebre a jól helyezkedők.

A három és fél év alatt, ami a trafikbotrány óta eltelt, és vannak rá adatok, a betett pénz 264 százaléka jött össze nyereségként, adózottan.

Másképpen: nemhogy egyszerűen megtérült a trafikcégbe rakott pénz rövid idő alatt, hanem két és félszeresen visszajött. Mondani sem kell: ez az állami beavatkozás nélkül elképzelhetetlen lett volna, és elképzelhetetlen a versengő magánszektorban.

Forintban a nyereség a 9-szeresére nőtt

Az ábrán az látszik, hogy 2014-től ereszkedő pályán van a trafikszektor – a saját tőke arányában mért – jövedelmezősége, de nem árt egy kicsit az arányszám mögé nézni. A forintban mért profit szárnyal, évről évre egyre több nyereséget raknak zsebre a dohányboltok átlagosan. Amíg 2013-ban másfél milliárdos volt a trafikok nyeresége, rá következő évben már 7, aztán 10 milliárd fölé ugrott, tavaly pedig megközelítette a 12,5 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a trafiktulajdonosok az évente képződött nyereség nagy részét bent hagyják a cégben, a saját tőkét növelik. Ezért lehet az, hogy miközben a forintban mért profit szárnyal, a saját tőke arányában mért profit mérséklődő pályán van. És vélhetően azért hagyják bent a pénzt a cégben saját tőkeként most, mert arra számítanak, hogy a következő években kedvezőbb feltételek mellett vehetik ki.

Persze mivel ez a szám egy átlag, vannak, akik kevésbé tudnak nyereségesen működni, mások viszont földöntúli profitot raknak zsebre. A trafikpiacon különösen igaz ez, szakmabeliek régóta azt hangoztatják, hogy a durván 6 ezer dohányboltból jó, hogy ha ezer megy jól, a többiek vegetálnak vagy legalábbis nem szárnyalnak – ezt támasztja alá a hvg.hu cikke, amely rámutatott, hogy azok tudnak csak nagyot szakítani, akik több trafikot is üzemeltetnek, és jó helyen (Budapesten, vidéki nagyvárosban, a nyugati határ mellett).

A dohánykoncessziók újraosztása előtt még 30 ezer árusítóhely volt amúgy az országban, most ennek az ötöde van, vagyis egy boltba többen térnek be, és a hatósági árrést is megtriplázták.

Vajna dörzsöli a tenyerét

De még ennél is van feljebb. A szerencsejáték-piacon 95 százalékos volt a jövedelmezőség 2014-ben. Igen, azon a piacon, amelyikbe 2012-ben belenyúlt az Orbán-kormány, a nyerőgépeket leállíttatta, és Andy Vajna kormánybiztos kaszinóit helyzetbe hozta. Nézzék, mi történt 2013-tól kezdve:

A szerencsejáték-piacon is nagyot lehet szakítani. Forrás: GKI/24.hu

A szerencsejáték-piac igazából három részre bontható. A számban benne van a monopolpozícióban levő, állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. nyeresége is, aztán a kis lottózók üzletei is, ezek szakmabeliek szerint lefelé húzzák az átlagot.

Ha ezeket kivennénk, magyarázták lapunknak a piacot jól ismerők, máris 100 százalék feletti érték jönne ki 2014-re. Ami annyit tesz: Vajna kaszinói egyetlen év alatt visszahozták a betett pénzét.

De a másik, a kaszinópiacon érdekelt üzletember, Szima Gábor, a debreceni focicsapat tulajdonosa szintén jól járt.

A kaszinómoguloknak nemcsak az játszik a kezére, hogy az országban csak pár játékterem van már, pont az övék, hanem az is, hogy a kaszinók üzemeltetéséért az államnak fizetendő díj, a koncessziós díj levonható a játékadóból.

És most mutatunk egy ábrát, ami azt szemlélteti, hogy a trafikozás és a kaszinózás mennyire más dimenzióban van az összes többi szektorhoz képest.

Hasít a trafik- és a kaszinóbiznisz, minden más messze utánuk kullog. Forrás: GKI/24.hu
  • A trafik-kaszinó páros (46-47 százalék) után közvetlenül következő kohászatban is csak fele akkora (23 százalékos) volt a jövedelmezőség a tavalyi adatok alapján,
  • a lista utolsó helyén álló mezőgazdaságban pedig 20 év alatt térül csak meg a betett pénz.
  • Az ábrában nem minden szektort tüntettünk fel az áttekinthetőség érdekében. A kimaradtak közül a gépgyártás muzsikál viszonylag jól, 21 százalékos sajáttőke-arányos megtérüléssel,
  • de a távközlésben nem éri el a mutató a 8 százalékot,
  • a vendéglátásban és a gyógyszeriparban pedig alig több 6 százaléknál.

(A kiemelt kép és a grafikonok Besenyei Violetta alkotásai, az adatokat a GKI-től kaptuk.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.