Közélet

A Fidesz egykori fészke is a lex CEU ellen

A Bibó Szakkollégium közössége arra kéri az államfőt, hogy vétózza meg a törvényt.

Az Áder Jánosnak írt levél szerint a lex CEU több pontja Alaptörvény-ellenes, illetve nemzetközi egyezségekbe ütközik. Az államfőnek egykori szakkollégiuma jogi érveket fogalmazott meg, hogy az aláírás helyett miért kérje az Alkotmánybíróság normakontrollját – írja az Átlátszó Oktatás.

Tudják, hogy a tudományos élet és a kutatás szabadságát Áder is alkotmányos alapokon védendő értéknek tartja, ezért kérik, szólaljon fel a megőrzéséért, emeljen alkotmányossági vétót és küldje meg az elfogadott törvényt az Alkotmánybíróságnak.

Mint írták, alapvető jogállami érték, hogy a jogszabályok mindenkit azonos mércével mérjenek: a hasonlóakat hasonlóan, a racionális indokok alapján különbözőeket pedig az indokolt mértékben különbözően kell kezelniük.

Úgy gondoljuk, hogy az elfogadott törvény teljes mértékben szembemegy ezekkel a követelményekkel, mivel a jogszabály kifejezetten egy intézmény, a Central European University (CEU)  jövőbeli működésének az ellehetetlenítését célozza.

A Törvényalkotási Bizottság módosító javaslata olyan külön előírásokat emelt a tervezetbe, amelyek lehetetlen feltételeket támasztanak a CEU-val szemben, és maga a törvény ugyan általánosan fogalmaz, mégis egyértelmű, hogy a cél egy egyetem ellehetetlenítése volt.

Az Alkotmánybíróságnak pedig

nem a normaszöveget önmagában, hanem az érvényesülő, a hatályosuló és megvalósuló normát, azaz az ,,élő jogot” kell az Alkotmány rendelkezéseinek tartalmával és az alkotmányos elvekkel összevetnie”. Az „élő jog doktrína” e megfogalmazásából világos, hogy a norma tényleges megvalósulása hogyan sértené meg a védendő alkotmányos elveket és értékeket.

A szakkollégium közössége szerint az Alkotmánybíróság több évtizedes gyakorlata alapján a jogállamiság magában foglalja a jogbiztonság követelményét, ami a törvényjavaslat elfogadásával súlyosan sérti.

Az ilyen jogalkotás aláássa a jogszabályokba, a jogalkotásba és a jogállamba vetett bizalmat, ezért a jogállamiság és a jogbiztonság sérelme mellett hozzájárul az egyébként is törékeny alkotmányos kultúra rombolásához.

A Bibó István Szakkollégium ezt követően még hosszan érvelt, majd jelezte, alapértékei között tartja számon a magas szintű akadémiai munka támogatását, a felsőoktatási intézmények autonómiáját és a demokratikus közéletben való pártpolitizálástól mentes szerepvállalást. A CEU szerves része a hazai felsőoktatásnak, hozzájárulása jelentős a tudományos élethez, a jövő értelmiségének képzéséhez. A tehetséggondozás a CEU és a szakkollégiumok közös missziója, és olyan védendő érték, amely mellett fiatal, elkötelezett értelmiségiként kiállunk.

Bibós szakkollégista volt egykor nemcsak Áder János, hanem Orbán Viktor és sok más a politikában meghatározó ember (Fodor Gábor, Szájer József, Lévai Anikó).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik