Közélet

Sólyom: Magyarország alapvető érdeke, hogy a CEU folytassa működését

solyom-laszlo(210x140)(1).jpg (sólyom lászló, )
solyom-laszlo(210x140)(1).jpg (sólyom lászló, )

Nyilatkozatban állt ki a CEU mellett Sólyom László, korábbi köztársasági elnök. Szavai szerint a tudomány és az oktatás nemzetközi. Az egyetem, az Universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek. Elismerésük Magyarország javára szolgál. Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kivételességi javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amiben azt kéri, hogy április 4-én a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011 . évi CCIV. törvény módosításáról szóló T/14686 . számú törvényjavaslatról kivételes eljárásban tárgyaljanak.

Ennek lényege, hogy az érdemi törvényhozási eljárás, a módosító javaslatok megvitatása nem a plenáris ülésen, hanem egy kijelölt bizottság ülésén zajlik le. Miután a bizottság döntött a hozzá benyújtott módosító javaslatok támogatásáról, az Országgyűlés egy rövid vitát követően nyomban dönt a módosító javaslatok elfogadásáról. Az eljárás elrendelésének napján sor kerül a vitára, és a következő nap akár a zárószavazásra is. Ilyen eljárásra azonban ülésszakonként legfeljebb hat alkalommal kerülhet sor. Semjén Zsolt szerint a napirendi javaslat módosítását a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja.

Kósa szerint nem szabályos, a CEU szerint igen

A CEU hétfőn reagált Kósa Lajos szavaira is. A Fidesz frakcióvezetője szerint egyetlen kivétellel minden Magyarországon működő külföldi egyetem szabálytalanul végzi tevékenységét. A reakció szerint a Central European University New York Állam oktatási minisztériuma és az Egyesült Államok egyik legnagyobb akkreditációs szervezete, a Middle States Commission on Higher Education által bejegyzett, illetve akkreditált felsőoktatási intézmény.

Programjait egyenként, a tanrend, a tanárok képesítése, az infrastruktúra, és a minőségbiztosítási mechanizmusok ellenőrzését követően vették nyilvántartásba. Egyetemünk ugyanazokon az ellenőrzési folyamatokon esett át mint a Columbia vagy a New York University. Magyarországon a CEU a magyar hatóságok által kibocsájtott engedélyek alapján működik, a magyar törvényekkel összhangban. A CEU világszerte nagy tekintélynek örvendő egyetem. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményeként van számontartva. A jelenlegi kormányzati támadások hatására a világ jelentős felsőoktatási intézményei egyhangúan kiálltak a CEU mellett. Gondolhatja komolyan bárki, hogy egy „fantom-egyetemet” támogatnak a tudományos világ központi tekintélyei? Vagy hogy egy „fantom-egyetem” igazgatótanácsának vált tagjává, három nappal ezelőtt, az Oxfordi Egyetem rektora?

-teszik fel a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik