Közélet
A Cree woman from Waswanipi, Canada, fishes along the Broadback River on August 19, 2015. Lead by the Cree Trappers, Waswanipi has been fighting for five years to protect 13,000 km2 (5,019 square miles) of pristine boreal forest, around the Broadback River, from the lumberjacks. But the Quebec government unveiled in July a plan that, although it would protect 5000 km2 (1,930 square miles), would also allow the forestry industry to make clear cuts on the banks of the Broadback. The Cree of Waswanipi refused such a plan and promised to fight to save their forest. AFP PHOTO/CLÉMENT SABOURIN / AFP / Clement Sabourin

Rasszista hozzászólások miatt függesztette fel a kommentelést a kanadai közmédia

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 12. 04. 17:59

A CBC eddig kínosan ügyelt arra, hogy teret adjon a nyílt és demokratikus párbeszédnek, de az őslakosokkal szembeni aljas gyűlölködés nekik is feladta a leckét.

A kanadai közmédiának le kellett zárnia a kommentelési lehetőséget a bennszülöttekről szóló cikkek alatt a gyűlölködő hozzászólások miatt, ami vitát robbantott ki a széleskörű rasszizmusról – írja a Guardian.

Az írástól is elment a kedve

A brit lapnak egy kanadai őslakos író és tanárnő, Chelsea Vowel írt levelet arról, hogy rosszul van, ha a cikkei alatti kommentekre néz. „Az emberek azzal fenyegetnek, hogy kiderítik, hol lakom. Kaptam olyan hozzászólásokat, amelyek arról szólnak, hogy sterilizálni kellene a bennszülötteket, vagy arról, hogy az útlezárással tiltakozókat el kellene ütni vagy le kellene lőni. Azt is írták, hogy engem meg kéne erőszakolni és gyilkolni” – mondta a 38 éves háromgyermekes anya, aki a rasszista hőbörgés hatására már kevesebb cikket ír az őslakosok körüli tévhitekről.

A CBC, a kanadai közszolgálati média digitális hírigazgatója azt mondta: a bennszülöttekkel kapcsolatos cikkek alatt kiugróan magas a gyűlöletkeltő és személyeskedő kommentek száma, ezért úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják moderációs eljárásaikat, addig pedig ezekhez a cikkekhez nem lehet hozzászólni. Ehhez azért kellett nagy elszántság, mert a CBC a nyílt és demokratikus párbeszéd terének tekinti magát, aminek része a hozzászólási lehetőség. Havonta egymillió hozzászólást kapnak, ennek nagyjából 15-20 százaléka gyűlölködő.

Nemzeti szégyen

Az őslakosok aránya 4,3 százalék Kanadában, közülük sokan rossz körülmények között élnek, magasabb köztük a munkanélküliség, az alkoholfüggőség és a gyilkosságok aránya, mint a többi kanadai állampolgár körében. Egyfajta nemzeti szégyenként tekintenek a kanadai bennszülöttek helyzetére.

Egy winnipegi őslakos aktivista, Michael Kannon szerint nem kellene emiatt lezárni a hozzászólás lehetőségét, egyszerűen azt kellene biztosítani, hogy a hozzászólóknak ezt névvel és arccal kelljen megtenniük. „Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy gyűlölködő kijelentéseket tegyél, akkor elég bátornak kell lenned ahhoz is, hogy vállald hozzá a valódi nevedet” – mondta.

Ryan McMahon bennszülött humorista ugyanakkor kijelentette: hisz a szólásszabadságban, de nem látja sok értelmét a kommentelésnek. Azt mondta, számtalan órát töltött ostoba kommentelők győzködésével arról, hogy az őslakosok nem segélyből élősködő alkoholisták, de tavaly feladta a reményt, miután egy műsorához megerősített biztonsági szolgálatot hívtak, mert a kommentelők azzal fenyegették, hogy bemennek a színházba és tönkreteszik az előadást. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a kommentelők nem egy elszigetelt csoportot jelentenek, hanem széleskörű álláspontot képviselnek. „Kanadában nagy gondot jelent a rasszizmus, de senki nem beszél erről” – közölte.

A rasszistákkal nem lehet mit kezdeni

A CBC hírigazgatója ennél optimistább, azt mondta: a hozzászólások 80 százaléka megfelel a kommentekre vonatkozó szabályzatuknak, és gyakran vezetnek fontos eszmecseréhez. A szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd közti határ meghúzása nem könnyű – tette hozzá.

Chelsea Vowel viszont azt mondta, a médiumoknak keményen dolgozniuk kellene azon, hogy megtalálják, hol húzzák meg ezt a vonalat, ő viszont nem ír ezentúl sehová, ahol nincsenek szigorú moderációs szabályok, sőt azt szeretné leginkább, ha nem is lenne kommentelési lehetőség a cikkeik alatt. Elege van abból, hogy ha a gyerekei felmennek az internetre, hogy tanuljanak a saját történelmükről, egy rakás „mocskos indiánozó” hozzászólásba botlanak. „A tudatlanságot lehet gyógyítani információkkal, de ez a rasszistáknál nem működik” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.