Közélet

Rasszista hozzászólások miatt függesztette fel a kommentelést a kanadai közmédia

A CBC eddig kínosan ügyelt arra, hogy teret adjon a nyílt és demokratikus párbeszédnek, de az őslakosokkal szembeni aljas gyűlölködés nekik is feladta a leckét.

A kanadai közmédiának le kellett zárnia a kommentelési lehetőséget a bennszülöttekről szóló cikkek alatt a gyűlölködő hozzászólások miatt, ami vitát robbantott ki a széleskörű rasszizmusról – írja a Guardian.

Az írástól is elment a kedve

A brit lapnak egy kanadai őslakos író és tanárnő, Chelsea Vowel írt levelet arról, hogy rosszul van, ha a cikkei alatti kommentekre néz. „Az emberek azzal fenyegetnek, hogy kiderítik, hol lakom. Kaptam olyan hozzászólásokat, amelyek arról szólnak, hogy sterilizálni kellene a bennszülötteket, vagy arról, hogy az útlezárással tiltakozókat el kellene ütni vagy le kellene lőni. Azt is írták, hogy engem meg kéne erőszakolni és gyilkolni” – mondta a 38 éves háromgyermekes anya, aki a rasszista hőbörgés hatására már kevesebb cikket ír az őslakosok körüli tévhitekről.

A CBC, a kanadai közszolgálati média digitális hírigazgatója azt mondta: a bennszülöttekkel kapcsolatos cikkek alatt kiugróan magas a gyűlöletkeltő és személyeskedő kommentek száma, ezért úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják moderációs eljárásaikat, addig pedig ezekhez a cikkekhez nem lehet hozzászólni. Ehhez azért kellett nagy elszántság, mert a CBC a nyílt és demokratikus párbeszéd terének tekinti magát, aminek része a hozzászólási lehetőség. Havonta egymillió hozzászólást kapnak, ennek nagyjából 15-20 százaléka gyűlölködő.

Nemzeti szégyen

Az őslakosok aránya 4,3 százalék Kanadában, közülük sokan rossz körülmények között élnek, magasabb köztük a munkanélküliség, az alkoholfüggőség és a gyilkosságok aránya, mint a többi kanadai állampolgár körében. Egyfajta nemzeti szégyenként tekintenek a kanadai bennszülöttek helyzetére.

Egy winnipegi őslakos aktivista, Michael Kannon szerint nem kellene emiatt lezárni a hozzászólás lehetőségét, egyszerűen azt kellene biztosítani, hogy a hozzászólóknak ezt névvel és arccal kelljen megtenniük. „Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy gyűlölködő kijelentéseket tegyél, akkor elég bátornak kell lenned ahhoz is, hogy vállald hozzá a valódi nevedet” – mondta.

Ryan McMahon bennszülött humorista ugyanakkor kijelentette: hisz a szólásszabadságban, de nem látja sok értelmét a kommentelésnek. Azt mondta, számtalan órát töltött ostoba kommentelők győzködésével arról, hogy az őslakosok nem segélyből élősködő alkoholisták, de tavaly feladta a reményt, miután egy műsorához megerősített biztonsági szolgálatot hívtak, mert a kommentelők azzal fenyegették, hogy bemennek a színházba és tönkreteszik az előadást. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a kommentelők nem egy elszigetelt csoportot jelentenek, hanem széleskörű álláspontot képviselnek. „Kanadában nagy gondot jelent a rasszizmus, de senki nem beszél erről” – közölte.

A rasszistákkal nem lehet mit kezdeni

A CBC hírigazgatója ennél optimistább, azt mondta: a hozzászólások 80 százaléka megfelel a kommentekre vonatkozó szabályzatuknak, és gyakran vezetnek fontos eszmecseréhez. A szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd közti határ meghúzása nem könnyű – tette hozzá.

Chelsea Vowel viszont azt mondta, a médiumoknak keményen dolgozniuk kellene azon, hogy megtalálják, hol húzzák meg ezt a vonalat, ő viszont nem ír ezentúl sehová, ahol nincsenek szigorú moderációs szabályok, sőt azt szeretné leginkább, ha nem is lenne kommentelési lehetőség a cikkeik alatt. Elege van abból, hogy ha a gyerekei felmennek az internetre, hogy tanuljanak a saját történelmükről, egy rakás „mocskos indiánozó” hozzászólásba botlanak. „A tudatlanságot lehet gyógyítani információkkal, de ez a rasszistáknál nem működik” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik