Közélet
budai-var(430x286).jpg (Array)

Orbán nyomdokain: a Várnegyedbe költözik két minisztérium

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 24. 21:27

A Belügyminisztériumot (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) budai Várnegyedben helyez el a kormány, az erről szóló határozat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Belügyminisztérium a Budapest I. kerület, Országház utca 28-32., illetve az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kap helyet. A kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy folytassa le a szükséges egyeztetéseket a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről.

A kormány a nemzeti fejlesztési minisztert pedig arra kötelezte, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Belügyminisztérium felszabaduló állami tulajdonú ingatlanjai értékesítésére, illetve hasznosítására, azzal a kikötéssel, hogy mindkettő az állam számára legelőnyösebb feltételekkel történjen. A határozat kitér arra is, hogy a Szentháromság tér 6. szám alatti, egykori pénzügyminisztériumi épületet eredeti állapotában kell helyreállítani, és gondoskodni kell az ott működő Magyar Nemzeti Levéltár elhelyezéséről is.

A két épület egy tömbben található. A Budai vár helytörténete és műemlékeinek adatbázisa szerint a tömb északi részén az 1686-os ostrom után a ferencesek szereztek meg négy telket kolostorépítés céljára, a délre levő területet pedig a klarissza apácarend szemelte ki magának.  II. József mindkét rendet feloszlatta, épületeikbe az 1780-as évek közepén kormányhivatalokat költöztetett. Ettől kezdve a második világháborúig a magyarországi közigazgatás központi szervei működtek itt: a legfontosabb közülük a rendi világban a Helytartótanács, a polgári korszakban a Belügyminisztérium volt. A második világháborúban az épületek megsérültek, renoválásuk után a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi kutatóintézeteit helyezték el bennük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.