Közélet

Durván leterhelik a bíróságokat a migrációs ügyek

Csak a Szegedi Törvényszék szeptember 15. óta 273 migrációs üggyel foglalkozott, most Pécs és Zalaegerszeg segíthet be. Handó Tünde szerint kitűnő az együttműködés a bíróságok között.

A migrációs ügyek tárgyalását óriási kihívásnak nevezte a bírósági szervezetre az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán Pécsen. Handó Tünde ezt azzal indokolta, hogy a bevándorlással kapcsolatos, elsőbbséget élvező eljárásokat a meglévő ügyteher mellett, gyorsan, magas színvonalon kell lefolytatni.

A Szegedi Törvényszék szeptember 15-től mostanáig 273 büntetőüggyel foglalkozott, ami rendkívüli leterheltséget jelent, tucatnyi bíró két hete minden nap reggel 8-tól este 8 óráig dolgozik. Handó hozzátette, nem véletlen, hogy az ilyen ügyeket tárgyaló bíróságok turnusokban gondolkodnak, legyen idő más ítélkező munkára és a pihenésre is.

Handó utalt arra, hogy az Országgyűlés a migrációhoz köthető büntető és közigazgatási ügyek kezelését kiterjesztette a Pécsi Törvényszékre és a Zalaegerszegi Törvényszékre is, amik dolgozói a szegedi tapasztalatok alapján fel tudnak készülni a feladatokra. E két bíróság kitűnően együttműködik a Szegedi Törvényszékkel az értesítések, a kézbesítések, a tolmácsok elérése, a technikai háttér biztosítása tekintetében. Mindez azért fontos, hogy a bírák kizárólag a dolgukra, vagyis az ügyekre koncentrálhassanak.

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a törvényszék illetékességi területén a jogszabály hatályba lépését követő két, két és fél hétben kizárólag a Pécsi Járásbíróság jár el migrációs ügyekben. Az első időszakban napi váltásban hét-hét tanács tárgyal majd. Ehhez 14 bíróra van szükség, de a számuk változhat, a szegedi adatok alapján a migrációs ügyek hosszabb távon tíz bíró folyamatos munkáját igénylik.

Rendeki közölte, a szegedi tapasztalatokból kiindulva Pécsett naponta 25-30 üggyel számolnak. Szólt arról is, hogy az ilyen ügyekre a kijelölést vállaló bírók más tárgyalásaikat elhalasztották, mert a jogszabály szerint a határsértéses eseteket minden más ügyet megelőzően kell tárgyalni – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik