Közélet

Menekültek büntetőügye: Pécs és Zalaegerszeg is beszáll

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 09. 29. 13:31

Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén lehetővé tette, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket Szeged mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák a bíróságok.

A fideszes Tuzson Bence és Vas Imre erről szóló – sürgős tárgyalásban megvitatott – törvényjavaslatát 136 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A törvénymódosítás – amiről itt írtunk részletesen – alapján a határzárral kapcsolatos bűncselekményekben – például annak tiltott átlépése, megrongálása miatt – Baranyában és a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén a Pécsi Járásbíróság, Zala és Somogy megyében pedig – az említett barcsi terület kivételével – a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el. A törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyeket ugyanilyen területi lebontásban a két megyeszékhely törvényszéke folytatja le.

Ugyanígy a szegedi mellett Pécs és Zalaegerszeg közigazgatási és munkaügyi bíróságát is kijelölték menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására.

Az előterjesztők javaslatukat azzal magyarázták, hogy a nagy távolságok és az így kevésbé hatékony végrehajtás miatt nem indokolt Szeged kizárólagos illetékességének fenntartása a szóban forgó ügyekben.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.