Közélet

Megérkezett az osztrák konvoj a Keletihez

Vasárnap több mint 130 járműből álló konvoj indult Ausztriából, hogy elvigyék a menekülteket. Ferenc pápa minden plébániát befogadásra szólított fel. Az osztrákok ismét becsukhatják kapuikat.  Ez történt vasárnap.

Vasárnapi percről percre közvetítésünket ezzel zárjuk, amennyiben az éjszaka folyamán rendkívüli esemény történik, arról természetesen beszámolunk. Olvassák újra a nap eseményeit és tartsanak velünk hétfőn is!

22.07 Meglepő kijelentést tett Orbán

Szerinte Ausztriának és Németországnak le kellene zárniuk határaikat.

21.52 Megszólalt a nagykövet asszony

Eleni Kounalakis – akinek egyébként nemrég jelent meg könyve, melyben Budapesten nagykövetként töltött éveiről ír – a New York Times-ban igyekezett elmagyarázni az amerikai olvasóknak, hogy mi történik nálunk.

21.50 Az M1 Ausztriára mutogat

Megkérdezték az osztrák belügyminisztert, hogy belefér-e a biztonságról alkotott felfogásába, hogy hétszáz menekültnek nem jutott szállás és megfogták egy menekült nyakát. Épp kettő bejegyzéssel ezelőtt írtuk, hogy Röszkén a ma megnyílt táborhelyen nem jutott hely százaknak, de azt épp nem láttuk, hogy a magyar belügyminisztériumot is megkérdezték volna.

21.24 Nem engedték be a menekültekkel teli vonatokat

Két szerelvényt sem fogadott a MÁV, melyek Szerbiából érkeztek volna vasárnap. Az egyikről lecsatolták a menekülteket szállító kocsikat, azután jöhetett tovább.

20.30 Röszkén a ma megnyitott tábor is megtelt

Röszkén megtelt a vasárnap megnyitott új menekülttábor is. Bár akiknek jutott hely, az eddigieknél jóval emberibb körülmények közt várakozhatnak, de több százan vannak, akik szabad ég alatt vannak. A MigSzol csoport kérte azoktól, akik tehetik, hogy polifoamokkal, sátrakkal, takarókkal segítsenek nekik. Emlékeztetőül, Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, a kijelölt befogadóhelyeken mindenkinek megfelelő ellátást biztosítanak.

20.25 Eközben a kormány

Vasárnap elkezdte a szórólapozást, azaz a tájékoztató kampányt a hazánktól délre eső tranzitútvonalakon. Szórólapokon tájékoztatják a menekülteket arról, hogy börtön jár nálunk az illegális határátlépésért.

20.13 Nincs elég autó

Többen szeretnének az osztrák konvojjal tartani, mint amennyi hely van náluk. Az emberek egy részét megpróbálják visszaküldeni a pályaudvarra, mert továbbra is eljuthatnak vonattal is Ausztriába.

19.50 Így érkeztek, így indulnak

Kollégáink videót és fotókat is küldtek a helyszínről, kattintson és nézze meg!

19.20 Megérkezett az osztrák konvoj a Keletihez

Több menekült úgy döntött, él az osztrákok által felkínált lehetőséggel, akik magukkal viszik őket.

24.hu - Pál Anna Viktória
24.hu – Pál Anna Viktória

18.48 Kevésen múlt, hogy nem lett tragédia Biatorbágyon

A TV2 készített felvételt a biatorbágyi vasútállomáson, ahol a menekültek a síneken átkelve próbáltak felszállni egy vonatra. A riporter vette észre, hogy a vágányon egy másik szerelvény jön és kiabált a menekülteknek, akiknek épp időben sikerült elhagyniuk a síneket, mire a vonat lassítás nélkül átrobogott az állomáson.

18.35 Rendőrök mentették ki a menekülteket egy szállodából

A Kettős Mérce azt írja, hogy balhé volt egy budapesti szállodánál: embercsempészek megvertek egy menekültet, mert elárulta a társainak, hogy az osztrákok ingyen elviszik őket. A rendőrök kimentek a helyszínre, kikísérték a menekülteket, de nem maradnak a helyszínen. Most mintegy 150-en azt várják, hogy az osztrák konvoj odaérjen értük és abban reménykednek, hogy a sajtó jelenléte megvédi őket a további atrocitásoktól.

17.24 Becsukják a kaput az osztrákok

Fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, melyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak – közölte vasárnap Werner Faymann osztrák kancellár. Ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróba-szerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ér a menekültáradat. „Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben” – fogalmazott Faymann.

16.57 Német segítséget kaptak a magyar rendőrök

Az Index helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy német rendőrök érkeztek a Keletibe, hogy segítsenek magyar kollégáiknak a menekülthelyzet kezelésében. Közben a Migration Aid menekültsegítő szervezet arról számolt be, hogy raktáraiban annyi adomány gyűlt össze, hogy Szegedre is visznek belőle, ahol a MigSzol Szeged csoport aktivistái segítik a városon áthaladókat. Az Ausztriából érkező konvoj délután fél 5 körül Győrben járt, ahol adományokat osztottak a menekült gyerekeknek, onnan Vámosszabadiba tartanak.

16.54 Gyurcsányék felkérdezik az egyházat

A Demokratikus Koalíció – amely egyébként az élet minden területén az állam és az egyház szétválasztása mellett áll ki – politikai elvárást fogalmazott meg a Magyar Katolikus Egyház vezetése felé. Gyurcsány Ferenc pártja azt várja, hogy az egyház „emelje fel szavát a kormány embertelensége ellen és nyújtson segítséget az elesetteknek”. Világos állásfoglalást várnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától és ökumenikus fellépést a menekülthelyzetre való tekintettel. Emellett levélben fordultak Erdő Péter bíboroshoz is, „azt kérdezvén, hogy nem az volna-e az egyház küldetése, hogy a kormány cselekedeteit Jézus mércéjével mérje?” – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja.

16.46 ENSZ: Szerbia, Macedónia és Görögország nem biztonságos

Kritizálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közép-európai szóvivője, hogy Magyarország a biztonságos országok közé sorolta Szerbiát, ahová vissza lehet küldeni a menekülteket. Simon Ernő a röszkei ideiglenes gyűjtőpontnál az Indexnek elmondta, hogy ellenőrizni kell ugyan az ország határait, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a menedékkérők az országba jöjjenek. Az UNHCR sem Macedóniát, sem Szerbiát, sem Görögországot nem tartja biztonságos országnak, mert az ottani menekültügyi rendszer nem ad megfelelő nemzetközi oltalmat.

14.43 A gyerekre is úgy néztek, mint egy leendő terroristára

Nem néztek minket bűnözőnek, nem mutogatták, hogyan kellene elvágni a torkunkat – vázolta fel az „apró” különbséget a Népszabadság kérdésére az ausztriai és magyarországi körülmények között egy fiatal szír férfi, aki már megérkezett Nickelsdorfba. Feleségével és négyéves kislányával tartanak Németországba. Azt mondta: Ausztriában megkérdezték, hogy mi történik Szíriában, míg Magyarországon a hatóságok nem voltak kíváncsiak rá, amikor menekülése okairól akart beszélni. Nálunk a gyermekére is úgy néztek, mint egy leendő terroristára – panaszolta.

14.33 Vonattal is el tudnak menni

Közben az Index azt írja, hogy nincs túlzottan nagy szükség arra, hogy az Ausztriából érkező autókonvoj elvigye a menekülteket, mert egyelőre vonatokkal is nyugodtan át tudnak jutni a határon, Hegyeshalomnál is főként ezt választják. Akiknek nincs pénzük jegyre, azokon az önkéntesek igyekeznek segíteni. A határnál egyébként háromfelé vált a konvoj, Hegyeshalomra, Győrbe, Budapestre mennek.

14.30 Kimerültség, kiszáradás, megfázás

A speciális mentők is folyamatosan látnak el menekülteket. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ AMS mentőcsoportjának vezetője az MTI-nek beszélt arról, hogy legtöbben a hosszú gyaloglás utáni kimerültség és kiszáradás miatt kérnek orvosi segítséget. Az esős, párás idő beköszöntével a megfázások is egyre gyakoribbak, főleg a gyerekeknél. Szombaton öt kismamán is segítettek, hármuknak hasi görcsei voltak a fáradtság miatt, két terhes nő bővebb ellátásra szorult. Egyiküket bevitték a szegedi klinikára, de ultrahang-vizsgálat után elengedték.

13.42 Az ORFK szerint bűncselekmény lehet az autóztatás

Bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni – idézte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi  figyelmeztetését azzal kapcsolatban, hogy vasárnap civilek autókonvojban indultak Magyarországra, hogy segítsenek a bevándorlóknak Ausztriába jutni. A szóvivő Büntető törvénykönyvet idézte, amely kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség.

13.30 Elindult Bécsből az autós konvoj a menekültekért

Több mint 130 gépkocsi indult el vasárnap délelőtt, hogy átszállítsák a menekülteket Magyarországról Ausztriába. A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló menekülteket felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak. A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja – írja az MTI. Bővebben >>

13.24 Ferenc pápa: minden plébánia fogadjon be egy menekült családot

A katolikus egyházfő ezzel Erdő Péternek is megválaszolt, aki szerint Magyarországon ilyen befogadásra senkinek nincs joga.

Ferenc pápa bejelentette, hogy példát fog mutatni, élen fog járni a két vatikáni plébánia, amelyek már a következő napokban megteszik a lépést.

Az egyházfő az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren elmondott beszédében azt mondta, hogy ez legyen egy konkrét gesztus, amelyet a decemberben kezdődő szentév, az irgalmasság éve előkészítésének jegyében tegyenek meg a vallási közösségek. Bővebben >>

13.20 Kitiltanák Orbánt

Kemény szavakat használt a svájci szociáldemokraták elnöke. Szerinte a balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá. Orbán nem tiszteli az emberi jogokat, ezért azt javasolja a svájci hatóságoknak, hogy

tiltsák meg a magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést.

12.55 Közben beállt egy újabb nemzetközi vonat

Szép nyugodtan felszálltak a menekültek, nincs tumultus a Keletiben – jelenti tudósítónk a helyszínről. A szerelvény Hegyeshalomra indul, 13.10-kor

keleti 09.06.

12.46 Szervettség, mindenki teszi a dolgát

Ez van most a Keletiben tudósítónk szerint.

keleti menekültek
Forrás: 24.hu

12.30 Fesztiválhangulat a Keletiben

Rendőröket nem, önkéntest viszont annál többet látni a Keleti pályaudvaron helyszíni tudósítónk szerint. Minden nyugodt, fesztiválhangulat van.

menekültek keleti 09.06.
Fotó: 24.hu

menekültek keletiben 09.06

11.41 Pörög a Keleti, de szűnik a káosz

A Keleti pályaudvaron egyre inkább normalizálódik a helyzet. A vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb késések, Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindít a MÁV. Vasárnap délután a győri vonalon – a főváros irányába is – erősebb forgalomra számítanak, többek között az egyetemisták miatt. Ezzel együtt sem számítanak fennakadásokra a vasúti közlekedésben – közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel.

11.20 Bajorországba 6780-an

Vasárnap reggel további 1200 ember érkezett, és dél körül várható egy újabb vonat 450 emberrel. A szövetségi belügyminisztérium a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján osztja el a menedékkérőket a 16 tartomány között. Így a Bajorországba érkezők közül sok embert rögtön továbbszállítanak más tartományokba.

Indult szerelvény egyebek között Dortmundba, ahol A jobboldal (Die Rechte) nevű szélsőjobboldali szervezet szombat este tüntetést tartott a menedékkérők befogadása ellen. Nagyjából 20 tüntető összeverekedett körülbelül 30 ellentüntetővel, az összecsapást rohamrendőrök fékezték meg. Többen megsérültek, köztük három rendőr, és négy embert őrizetbe vettek.

10.46 Ausztria 11 ezer menekültet szállított Németországba

Az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szerint a 11 ezer menedékkérőn kívül vasárnap reggel 9 óráig további nagyjából 2200 menekült hagyta el vonatokon a bécsi Nyugati pályaudvart.

A pályaudvar környékén és az osztrák főváros más részein felállított átmeneti szállásokon mintegy ezer menekült töltötte az éjszakát vasárnapra virradóra, Burgenlandban pedig további 1500 embert szállásoltak el – közölte a rendőrség és a Caritas segélyszervezet.

A magyar-osztrák határnál lévő Nickelsdorfból a nap folyamán ezer menekültet visznek autóbuszokkal Salzburgba, a német határhoz, 400 embert pedig vonaton szállítanak el a magyar határtól az osztrák hatóságok – közölte a burgenlandi rendőrfőkapitány-helyettes, Christian Stella.

10.30 Újabb menet indult a határra

A menedékkérők egy csoportja indult el gyalog a Győr melletti Vámosszabadiból az osztrák határ felé.  Közel százan lehetnek, akik az út mentén gyalog indultak az osztrák határ, illetve Bécs felé. A menekültek rendezetten gyalogolnak az út szélén, a közúti forgalmat nem akadályozzák – derült ki a az M1 tudósításából.

10.20 Idegenrendészeti előállító nyílt Röszkén

A táborba, ahol a regisztráció zajlik, vasárnapra virradó éjszakától folyamatosan kísérik be az elfogott határsértőket – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az úgynevezett hangártól néhány száz méterre kialakított tábor építése 38 millió forintba került. A beruházáson, a munkások mellett, elítéltek is dolgoztak, akikre büntetés-végrehajtási őrök felügyeltek.

9.35  Adat, adat és adat

Vasárnap 9 órakor sajtótájékoztatót tartott az ORFK. Ezen kiderült, hogy 8 óráig 776 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 165 928-ra emelkedett a tiltott határátlépők száma az idén. Az idén elfogott embercsempészek száma reggel 8 óráig 6-tal, 926-ra nőtt.

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója elmondta: a menekültügyi kérelmek száma a reggeli 6 órás adatok alapján 119-cel nőtt. A befogadó intézményekben 3321-en vannak, mindenhol van még szabad hely és valamennyi intézményben rend van.

9.20 Tudta, hogy menekültügyi válsághelyzet van?

Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette be a Kossuth Rádió reggeli adásában.

8.37 Öt szír az Astrában, 16 a kisbuszban

Az embercsempészek nem lankadnak – ez derül ki a police.hu két híréből. Egy nagykőrösi férfit az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, a 82-es kilométerszelvény közelében állították meg a rendőrök. Kiderült, hogy 5 szír menekültet akart Budapestre vinni. A menekültekkel szemben idegenrendészeti eljárást indítottak, a sofőrt pedig embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Nem messze ettől (egészen pontosan az M5-ös 91 kilométerszelvényénél) egy mikrobuszt kapcsolt le a rendőrség. A járműben 16 szír állampolgár utazott. Erről a mikrobuszról van szó:

embercsempész
Fotó: police.hu

8.05 Röszkén sokan fagyoskodnak és megbetegedtek az esti hidegtől

Újabb két busz telt meg menekültekkel, akiket Szegedre visznek, ahol meleg ételt, takarókat adnak nekik. Sokan átfagytak az esti eső miatt. Így most a szállás, a takarók és az orvosi ellátás igen fontos. A benzinkútnál összegyűlt menedékkérők esetében is rendeződik a helyzet. Hajnali 6 óra óta a innen elterelik el a menedékkérőket, és az előállító pontra viszik őket – derül ki az M1 tudósításából.

7.44 Bécsből két vonat indult reggel

Az osztrák fővárosban nagyjából 500-an aludtak a Westbahnhof pályaudvaron. 6.30-kor és 7.30-kor mentek Münchenbe és Frankfurtba – derül ki a köztévé tudósításából.

7:30 Helyzetjelentés Röszkéről

Tegnap feszült volt a hangulat Röszkénél: egy több száz főből álló menekültcsoport tüntetni kezdett az M5-ös autópálya közelében. Nem akartak a menekülttáborba menni, “No camp, no camp” – ezt skandálták. Az M1 helyszíni tudósítója szerint a feszültség vasárnap reggel oldódott, és újabb menekültcsoportok érkeztek, de ők nem csatlakoztak a demonstrálókhoz.

7.05 Ezer menedékkérőt fogtak a rendőrök szombaton

Csak Csongrád megyében 744 határsértőt, köztük 169 gyermeket tartóztattak fel. A rendőrök, a polgárőrökkel együttműködve, Csongrád megye déli részén szombaton fogták el a 744 határsértőt, velük szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 1002 embert fogtak el a rendőrök, tizenhárom gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

6.45 Kétezren már Münchenben vannak

Három, menekültekkel teli vonat futott be 1.30 és 2 óra között a német város főpályaudvarára Magyarországról, Bécs érintésével – írja az MTI. Rendőrségi jelentés szerint közel 2000-en vannak, és a többségük nem marad a bajor fővárosban, hanem némi várakozás után folytatja útját. Mintegy ezren Dortmundba, hétszázan Braunschweigbe tartanak.

Migrants Arrive In Munich
Fotó: Europress

6.10 A britek 15 ezer szírt várnak tárt karokkal

Nagy-Britannia kormánya hajlandó lenne befogadni 15 ezer szíriai menekültet, és katonailag fellépni az embereket a hazájukból elűző iszlamista szélsőségesek ellen – értesült a The Sunday Times című hetilap.

0.05 A Westbhnhof felé tartanak az éjféli vonat utasai

A menekültek gyalog indultak el a vasúti megállóból az osztrák határ felé, ahová a határról a bécsi Westbahnhof pályaudvarra szállítják őket, s onnan utaznak tovább a németországi úti célokra.

Az osztrák vasúttársaság szerint  szombaton 8500 menekült érkezett Magyarországról a Westbahnhofra.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Ez történt szombaton:

  • Rengeteg gondolták úgy, hogy gyalog indulnak útnak, az ország több pontjáról is. Végül mindenki vonatra szállt. Vagyis szinte mindenki.
  • A Keletiből délelőtt indult meg egy nagyobb tömeg, körülbelül ötszázan. Köztük több olyan ember is volt, akik Debrecenből érkeztek vonattal. A rendőrök őket nem engedték fel az M1-es autópályára, az 1-es úton gyalogoltak, egészen Biatorbágyig, ott vonatra szálltak.
  • A Keletiből később egy néhány száz fős tömeg is útra kelt, de ők a Naphegynél úgy gondolták, átmennek a Déli pályaudvarra, ott szálltak vonatra, mert úgy tudni, az osztrákok éjfélkor zárják a határt.
  • Bicskénél is gyalog vágtak útnak, párszázan az M1-esen, őket az 1-es útra terelték, Tatabányánál szálltak vonatra.
  • Vámosszabadiból is gyalogoltak, egészen Károlyházáig, onnan vonattal tovább a határig.
  • Röszkénél is gyalogolni akartak, nagyjából 70-en, de őket a hatóságok visszaterelték a befogadóállomásra. Közben a déli határnál több ezer ember várja, hogy Szerbiából Magyarországba jöjjön. Ott most ülősztrájk van.
  • A tegnapi eseményeket itt olvashatja el hosszabban >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik