Külföld

Ferenc pápa megválaszolt Erdő Péternek: mindenki fogadjon be egy menekült családot

24.hu
24.hu

2015. 09. 06. 13:30

A katolikus egyházfő arra szólított fel minden európai plébánia, hogy fogadjon be egy menekült családot.

Ferenc pápa bejelentette, hogy példát fog mutatni, élen fog járni a két vatikáni plébánia, amelyek már a következő napokban megteszik a lépést.

Konkrét gesztust vár

Az egyházfő az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren elmondott beszédében azt mondta, hogy ez legyen egy konkrét gesztus, amelyet a decemberben kezdődő szentév, az irgalmasság éve előkészítésének jegyében tegyenek meg a vallási közösségek.

A pápa egy héttel ezelőtt hatékony nemzetközi együttműködést sürgetett a bevándorlók védelmében, és az osztrák autósztrádán holtan talált 71 menekültért imádkozott.

Magyarországon nincs ehhez joga senkinek

Erdő Péter korábban arról beszélt, hogy a Katolikus Karitász helyzetét nehezíti, hogy a bevándorlók jogi helyzete szinte napról napra változik. Fölmerült – tette hozzá -, hogy “nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil, intézményes segítségnyújtási formákat szervezzünk, például befogadó állomásokat”. Európában a katolikus egyházi szervezetek többnyire befogadással és az integrálás segítésével segítenek, például egész családokat helyeznek el épületeikben, intézményeikben.

Magyarországon azonban átmeneti a helyzet, hiszen az ide érkezők többsége nem akar itt maradni. Lényeges különbség az is – mutatott rá Erdő Péter -, hogy jelenleg Magyarországon senkinek nincs joga ahhoz, hogy helyet adjon a saját házában a menekülteknek, mert előtte egy hivatalos állami eljárást kell lefolytatni. Tárgyalnak a kormánnyal, és készülnek arra helyzetre amikor lesz rá jogi lehetőség, hogy ne csak állami befogadó állomásokat lehessen üzemeltetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.